Mélyről indultunk

A KSH friss jelentése szerint a nemzetgazdaság ágak többségét a beruházások növekedése jellemezte. Az éves beruházási tevékenységnek rendszerint 15–18%-át adó I. negyedév 22,6%-os növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 25,2, az építési beruházások 20,2%-kal emelkedtek. (E nagyarányú növekedés egy alacsony bázis mellett következett be: 2013 I. negyedévében 8,7%-kal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene 0,5%-kal nőtt.

A közlekedési beruházások húzták a számokat

A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás területén (64,6%) nőttek a legdinamikusabban a beruházások. A jelentős bővüléshez elsősorban a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok bővítése, valamint a vasútépítések, felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítések járultak hozzá.

A beruházások egyharmadát adó feldolgozóipar 27,6%-os növekedése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása) beruházásainak köszönhető.

Az alágak közül számottevően nőttek még a beruházások az élelmiszeriparban és az egyéb feldolgozóipar területén.

A bankok kevesebbet költenek

Csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (5,4%), a kereskedelem, gépjárműjavítás (2,8%) és az ingatlanügyletek (0,9%) nemzetgazdasági ágakban.