Mihajlo-Kacubenszkij helyi lakosai szerint fél 12-kor egy 33 egységből álló belarusz oszlop haladt el – jelentette az Unian ukrán hírügynökség. Már korábban is voltak olyan információk, hogy ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erők és támadó helikopterek helyezkedtek el Fehéroroszország déli részén. Ezek az erők támadhatnak.

Az egyik fehéroroszok által támadott települést, Csernyihivet, már nem tudják elhagyni a város lakói, de kívülről megközelíteni is veszélyes a területet. Vjacseszlav Csausz, a Csernyihivi Megyei Közigazgatás elnöke elmondta, hogy aláaknázták a városba vezető utakat, ezért a lakosság már nem tudja elhagyni azt. A köztisztviselő arra kérte a városlakókat, ne veszélyeztessék az életüket azzal, hogy megpróbálnak elmenni a városból. Hozzátette: a helyiek készek harcolni területükért – minderről a Korrespondent ukrán hírportál számolt be.

Mindez úgy, hogy tegnap még a fehéroroszok szerveztek béketárgyalást az orosz és az ukránok között, amely végül kudarccal zárult. Ráadásul a fehérorosz elnök korábban azt mondta, hogy nem vettek részt az orosz katonai akciókban, és a továbbiakban sem csatlakoznak az invázióhoz. A fehérorosz csapatok bevetését pár nappal ezelőtt egy népszavazás előzte meg, amely eldöntötte, hogy az alkotmányból kikerüljön az ország semlegességére és atomfegyver-mentességére való utalás. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben orosz nukleáris fegyvereket tároljanak fehérorosz területen.