Tovább folytatódik a magyar ipar termelésének bővülése, Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált az elmúlt időszakban - értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.

Glattfelder Béla hozzátette: az ipari termelés növekedése részben megfelelt a várakozásoknak, részben pedig túl is szárnyalja azokat. A kormány egyik célkitűzése, hogy az ipar arányát a GDP-n belül 2020-ra a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emelje. Fontosnak nevezte, hogy a járműgyártás 17 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Teljesen egyértelmű, hogy a magyar gazdaság és az ipar versenyképessége az elmúlt évben nőtt - összegezte Glattfelder Béla, hozzátéve, hogy ennek számos összetevője van. Ezek közé a munkaerő rugalmas szabályozását, az ipari beruházásokhoz adott támogatásokat, a szabályozási környezet javulását, illetve az elmúlt időszakban az iparvállalatokkal kötött stratégiai megállapodásokat sorolta.

Több műszakban, többen dolgoznak

Glattfelder Béla elmondta: az ipari termelés bővülése csaknem minden esetben a foglalkoztatás bővülésével jár együtt. Az Audi két műszakról háromra váltott, és a Suzuki gyár modellváltása következtében is több dolgozót alkalmaznak - emlékeztetett. Szavai szerint a nagyvállalatok termelésbővülése mellett a hazai kis-, és középvállalatok (kkv) beszállítása is növekszik, ahol további munkaerőbővüléssel kell számolni.

Fontosnak nevezte a szakképzési rendszer átalakítását, hogy azzal rendelkezésre álljanak az ipar bővülő termeléséhez megfelelően képzett szakemberek, mivel az iparvállalatok szerint ez jelenti számukra a legnagyobb kihívást.

Mit mondanak az elemzők?

A Takarékbank elemzője közel 7 százalékos, míg az Erste Banké 6 százalékos növekedésre számít. Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: a februári adat megerősítette, hogy idén tovább folytatódhat az ipari termelés növekedése. Ennek elsődleges motorja a járműgyártás maradhat. Az elemző szerint 2015-ben 6 százalékkal nőhet a kibocsátás, ha a január-februári trend folytatódik. Kitért arra, hogy a termelésnek nagyjából 30 százalékát adja az autóipar, de a többi alcsoportban is növekedés kezd kibontakozni. Ezek egyenlőre elmaradnak attól a szinttől, ami az ipar kiegyensúlyozott szerkezetét jelentené - jelezte. Az ipari rendelésállományon belül februrában az új rendelések állománya kissé csökkent éves összevetésben, de szerinte az egyszeri adatból nem kell messzemenő következtetést levonni.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában kifejtette: tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így közel 7 százalékos ipari termelésnövekedésre számít. Hozzátette: az újra emelkedő ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is élénk dinamikát támasztanak alá.

Nagyot lendíthet a Suzuki

Az év első hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet, míg a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére számít. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt kissé élénkülhet az ipari termelés dinamikája - közölte.