Elindult a lejtőn a forint

A hetet még 330 alatt kezdte a magyar fizetőeszköz euróval szemben, de a hét folyamán több mint 1%-ot gyengült. Kedden indult meg az árfolyam felfelé, és egészen 331,70-ig menetelt. Szerdán kis korrekció következett, de nem nyugodhattunk meg sokáig, mert csütörtökön újra kilőtt az árfolyam. Pénteken is folytatódik az emelkedés, jelenleg 333,60 forintért lehet vásárolni egy eurót.

Dollárral szemben is lejtmenetben a forint, ami a dollár erősödése miatt még erőteljesebb emelkedést jelentett az USD/HUF árfolyamban. Hétfőn volt a legalacsonyabb szinten a kurzus, 294,20 körül, majd szintén kedden, csütörtökön és pénteken is jelentősen emelkedett. Péntekre már 301 közelében járnak az USD/HUF jegyzések.

A dollár euróval szemben a rossz évkezdést követően emelkedni tudott. Péntekre 1,1100 alá csökkent az EUR/USD árfolyam.

Lassult az ipari termelés növekedése

Szerdán publikálta a Központi Statisztikai Hivatal november hónapra vonatkozó ipari termelési adatait, amely lassuló növekedési dinamikáról árulkodik. Az előző év hasonló időszakához képest 3,6%-kal emelkedett az ipari termelés novemberben, ami az évben a legalacsonyabb érték, és a várt 6,5%-nál is jóval alacsonyabb. Németországban ezzel szemben feltámadni látszik a gyengén teljesítő ipar. Novemberben 1,1%-kal tudott növekedni a termelés, ami felülmúlta a várakozásokat és 1,5 éve a legjobb adatnak számít.

Az Akcenta bővebb elemzését ezen a linken érhetik el:

https://www.akcentacz.hu/heti-jelentesek.html