A KSH adatai szerint mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 4,1, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

 

 

A növekedés a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkáknak köszönhető. 

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 9,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 5,4 százalékkal magasabb volt a 2013. decemberihez viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) januárban 26,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Az egyéb építmények ágazat termelése 46,5 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához képest.

Több szerződést kötöttek

A januárban kötött új szerződések volumene 5,4 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 2,0 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 9,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 66,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,0, az egyéb építményeké 85,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.

Kitart a lendület

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint kitart az építőipar lendülete, aki azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a jövő évtől lassulás jöhet, mert az új szerződések volumenének növekedése visszafogottabb, mint az előző hónapokban volt.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a januári adatok megerősítik azt a várakozást, hogy ebben az évben is kétszámjegyű ütemben nőhet az építőipar teljesítménye. Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: az új szerződések volumene januárban csak 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami azt jelzi, hogy a jövő évtől, vagy akár az idei év végétől lassulás jöhet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke arra számít, hogy hónapról hónapra 7-8 százalékos éves növekedés lesz, mivel a múlt év végén megkötött nagyértékű szerződésekből eredő munkákat ténylegesen ebben az évben kell megvalósítani. A szervezet alelnöke is kiemelte: az új szerződések kötésében viszont érződik az, hogy az új, 2014-2020-as európai uniós ciklus még nem indult be.