Nemess Viktor beszélt arról is, hogy a robottechnológiával történő takarítás kiszámítható, 10 évre előre tervezhető költség mellett hatékony és állandó minőségű környezetbarát munkavégzést tesz lehetővé.

A szakember hozzátette: bár ipari méretben jelenleg még nem elterjedt a technológia, de az már látható, hogy elkezdődött az iparág robotizációja, és ez lesz a jövő. Tapasztalataik alapján az irodaházi vagy parkolóházi környezetben a robotizáció körülbelül az élőmunka 80 százalékát tudja kiváltani. A kézi erőre olyan területeken van szükség, ahová nem fér be a gép, legyen az szélezés, egy sarok vagy beugró.

A legnagyobb robot, amellyel dolgoznak csaknem 500 kilogramm, éppen ezért az egyik legfontosabb elvárás a biztonság működés és a környezet biztonságossá tétele. „Olyan szenzorokkal rendelkeznek ezek a gépek, amelyek 100 százalékban ki tudják zárni a bárminemű károkozást – akár emberi egészségben, életben, akár tárgyi eszközben. Ez az egyik fontos lépése annak, hogy ipari környezetben egyáltalán meg tudjanak jelenni ezek a fejlesztések” – hangsúlyozta Nemess Viktor.

Az általuk használt takarítórobotok dokkolóállomással, workstation rendszerrel rendelkeznek, ahol fel tudják az akkumulátoraikat tölteni, illetve a szennyezett vizet is tiszta vízre tudják cserélni. A gépek folyamatosan nyomon követhetők egy applikáción keresztül, a riportálás része az elvégzett feladatok mennyisége, a bármilyen akadály miatt kihagyott területek listája, és a hibaüzenetek is a platformon keresztül érkeznek.

„Azt is pontosan látjuk, hogy mennyi ivóvízre, mennyi áramra volt szükség az adott feladatokhoz. Fontos kiemelni, hogy a takarítórobotok akár 80 százalékkal kevesebb édesvizet használnak fel a hagyományos technológiájú megoldásokkal összehasonlítva” – részletezte a szakember. A Taképszolg Zrt. vezérigazgatójával Lakatos László beszélgetett.