Durva átárazódás történt idén a globális részvény- és kötvénypiacokon egyaránt, így hosszabb távra tekintve elsősorban a fejlődő piacokon már látszik érték. Viszont a világgazdaság három legnagyobb régiója a recesszió szélén billeg vagy már recessziós állapotban van, így a rövid távú befektetési környezet továbbra is óvatosságra int.

Az Egyesült Államokban alapvetően erős a belső kereslet, de nagyon gyorsan szigorodik a monetáris politika, csökken az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mérlegfőösszege, a drasztikusan emelkedő kamatok pedig negatívan hatnak a reálgazdaságra. Európa kapott egy hatalmas energiasokkot, így a következő félévben egy nagyon nehéz időszak várható, sok olyan szereplő van, aki nem lesz képes áthárítani a hirtelen megugró költségeit. Kína most éli meg, amivel a 2008-2009-es válságban a fejlett világ szembesült: az ingatlanpiaci buborék úgy tűnik, kidurrant, és itt a világ legnagyobb eszközosztályáról beszélünk. A kínai lakosság megtakarításainak jelentős részét képezi az ingatlanbefektetés, emellé pedig az elmúlt évtizedben számottevő tőkeáttétel és hitelbuborék épült ki, amit nehéz lesz kezelni egy tervutasításos gazdaságban.

A korábban nagyon jól teljesítő passzív, elsősorban növekedési papírokon alapuló befektetések helyett a jövőben az értékalapú részvények ideje és felülteljesítése jöhet el. A régióban a lengyel részvénypiac kifejezetten olcsó, hazánkban inkább a kötvények tűnnek izgalmasnak az eszközosztályok közül – hangsúlyozta a szakértő.

Az aktív befektetési alapok nagy része globálisan alulteljesítő ugyan, de nem mindegy, milyen piacon, mekkora versenykörnyezetben fektet be az aktív vagyonkezelő. A tágabb régiónkban – akár Görögországot, Törökországot beleértve – nagyon sok olyan részvény van, ami nem elég likvid, vagy nem publikál annyira transzparens jelentéseket, így felértékelődnek a menedzsment találkozók, az alaposabb fundamentális elemzések.

30-40 körüli egyedi befektetés már kellően diverzifikált portfóliót jelent, ami a kényszerlikvidálás kockázatát is jelentősen csökkenti. Magyarországon akár a TBSZ számlákkal összhangban lévő 5 éves futamidő mellett is nagyon nehéz zártvégű alapok értékesítése.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Móricz Dániellel, a HOLD Alapkezelő befektetési vezetőjével Pallag Róbert és Vörös Benedek beszélgetett.