Húsz éve indították el Nagypáliban a megújuló energiákra, energiahatékonyságra és agrárenergiára koncentráló Zöld Út Programot. Akkoriban még jóval kevésbé volt előtérben a fenntarthatóság, a zöld szemlélet, ezért a beruházásokhoz szükséges forrásokhoz is nehezebb volt hozzájutni. Köcse Tibor, a község polgármestere ugyanakkor a Trend FM-nek azt mondta, hogy úgynevezett kísérleti jellegű pályázatokon is előszeretettel indulnak el, nem várnak arra, hogy egy megoldás széles tömegekhez jusson el.

Ez nagyobb kockázatot jelent, de siker esetén nagyobb hasznot is hoz a településnek. A megvalósuló fejlesztésekből kinyert gazdasági eredményeket pedig visszaforgatják a következő pályázat önrészének finanszírozására. Ilyen sikeres projektnek tekinthető a Zöld Út Program is.

Piramisba épültek a zöld energiák

A településen a különböző zöld energiatermelő rendszerek, napelemek, szélerőművek, hőszivattyúk, egy energiapiramisba rendeződtek. Ez az összefoglaló rendszer számítógépen keresztül képes folyamatosan monitorozni a hálózatok energia felhasználását, könnyebb a segítségével kiszűrni a működési zavarokat, illetve kivenni a rendszerből a megtermelt energiamennyiséget.

Köcse Tibor szerint, ahogy korszerűsödik a technológia, és egyre kevesebb munkaerő szükséges, úgy értékelődnek fel ezek a rendszerek, amelyek nemcsak a gazdaságos működést vagy az optimális energia előállítást teszik lehetővé, hanem akár a vagyonbiztonságot is sokkal jobban garantálják. A polgármester szerint a falu új lakótelepi részén már előfordulnak olyan időszakok, amikor az energiatermelés meghaladja az energiafogyasztás szintjét. A következő lépés, hogy az energiatárolás terén épüljenek ki egyre komplexebb rendszerek, megoldások.

A digitalizáció terén sem áll hadilábon a zalai kis település. Az eddigi eredmények közül kiemelkedik, hogy teljesen digitalizálták a falu archívumát, a falu szervezeti-működési rendszeréből pedig gyakorlatilag száműzték a papíralapú információátadást. A következő terv egy okos pad létrehozása – zárta gondolatait Köcse Tibor.

A teljes interjút itt hallgathatják meg. Nagypáli polgármesterével, Köcse Tiborral Imre Lőrinc beszélgetett.