A biztonságos és kreatív internethasználat témakörét járta körbe a 12-22 év közötti fiatalokat célzó pályázat, amelyet már 2015 óta meghirdetnek. A beérkezett több mint 50 alkotás közül a legjobb hármat szakmai zsűri választotta ki.

Varga Krisztina, a ProSuli szakmai koordinátora; Peresztegi Hanna, a pályázat nyertese; Varga G. Gábor, a DUE elnökségi tanácsadója

Az első helyezett Peresztegi Hanna, a Kőbányai Szent László Gimnázium diákja lett, aki „De anya!" című kisfilmjében egy anya-lány párbeszédet elevenít meg az online csetelés veszélyeiről. A rövid és csattanós videó a zsűri szerint tömörsége és stílusa miatt hatékonyan képes edukálni a fiatalokat.

A második helyen Bibercz Eliza, a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulójának „Légy elővigyázatos" című alkotása kapott elismerést, ami feketén-fehéren bemutatja, hogy szélsőséges esetben milyen következményei lehetnek, ha valaki vadidegenekkel kezd ismerkedésbe, chatelésbe a világhálón.

A harmadik helyezett Márkus Marcell Dávid, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ hallgatója, aki arról készített videót, hogyan lehet bárki – nagyi és unoka egyaránt – az interneten csalók áldozata, és mit tehetünk, hogy az ilyen helyzetek felkészülten érjenek minket.

A Yettel évek óta fontos küldetésének tartja a digitális edukációt és a tudatos internetezés elterjesztését is. Digitális oktatási programja, a ProSuli nem csak a digitális eszközök oktatási célú alkalmazásának lehetőségeit mutatja meg pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak, de a világháló tudatos használatában is segítséget nyújt különböző edukatív tartalmakkal. ChatMate nevű csevegőrobot pedig – amelyen keresztül Miller Dávid színésszel beszélgethetnek a felhasználók – a tinédzsereket érintő, netezéssel összefüggő veszélyek kivédéséhez nyújt hasznos tudást.