Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint, ha a levelükben megfogalmazottak nem teljesülnek, és a főpolgármester nem segíti meg az ágazatot, akkor heteken belül tömeges bezárásokkal kell számolni. A BKIK szerint a bérleti díjak csökkentésére, illetve elengedésére, a közterület használati díjak mérséklésére van szükség, és támogatást kérnek a teraszok téliesítéséhez is. Andor Attila interjúja.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatcsomagja Budapest Főváros Önkormányzata számára

1. Kiadáscsökkentés, továbbá a távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítése:

 • Átmeneti bérleti díjcsökkentés, indokolt esetben akár elengedés fővárosi tulajdonú ingatlanok esetében.
 • Közterület-használati díjak elengedése.
 • Parkolóhelyek felszabadítása újabb teraszok nyitásához a vendéglátóhelyeknek
 • A vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, illetve téliesítéséhez szükséges beruházások támogatása.
 • A vendéglátóhelyekre, turisztikai helyekre gépjárművel érkezőknek a parkolási díj elengedése a fogyasztás, látogatás idejére.
 • Ózonos fertőtlenítő készülékek beszerzésének támogatása.
 • Maszk és kézfertőtlenítő ingyenes biztosítása a vállalkozások számára.

2. A fogyasztásnövekedés segítése:

 • A budapesti lakosság számára utalványok osztása, amivel ösztönözni lehet az éttermi fogyasztást, taxi igénybevétel (pl. 1000 forintos utalvány, amit egy legalább 2000 forintos fogyasztás esetén lehet beváltani).
 • V4 országokból jelenleg jöhetnek turisták, így a főváros biztosítson forrást V4-es turista csomagokhoz reklámkampányra, idegenvezetők díjazásának részbeni átvállalására, beutazáshoz szükséges koronavírus-teszt költségének átvállalására, éttermi és szálláshelyi utalványok biztosítása (pl. egy olyan kedvezmény kidolgozása, amely szerint a szolgáltató elengedi az ár egynegyedét, a főváros kifizeti az ár egynegyedét, és a vendég csak az ár felét fizeti, ami szükség szerint akár egyharmadra módosulhat később), a vendéglátásra és szállásra költött összeg egy bizonyos százalékát (javaslatunk szerint az 50 százalékát) a vendég részére feltöltenék egy applikációba virtuális pénzként, amiből fővárosi fenntartású szolgáltatásokat tudna kifizetni (állatkerti belépő, BGYH fürdők belépő díjai, tömegközlekedés díja stb.), a Budapest Card díjának teljes vagy részleges elengedése szállás és vendéglátás csomagba építve.
 • Trianon 100 évfordulója alkalmából az előző V4-ek csomagot meg lehetne hirdetni a határon túl élő magyarok részére is („Jöjjön, és nézze meg a nemzetünk fővárosát!”), a kormány pedig az Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából érkező határon túli magyarokra kiterjeszthetné a V4-ek beengedési szabályokat.
 • A határok lezárása miatt a vidékiek Budapestre látogatását is fontos támogatni az előző két pontban részletezett javaslat feltételeivel megegyező konstrukcióban (kivéve a beutazási tesztek támogatását), valamint javasolt a járványbiztos Volán járatok támogatása Budapestre.

3. A budapesti turizmusban dolgozók hiányterületekre átállását segítő pályázat kiírása

Fontos felmérni, milyen területen van munkaerőhiány, kik és hogyan tudnak azon a területen elhelyezkedni, eszköz, képzés kell hozzá – és ezeket támogatni (pl. pincérből futárrá átálláshoz robogó beszerzési támogatás).

4. A válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának a támogatása, ami az építőiparnak jelent megrendelést, és ami által magasabb minőségben tudnak újra nyitni jövő nyárra ezek a helyek, amikor remélhetően újra jöhetnek a külföldi turisták is.

5. A vállalkozások naprakész információval való segítése.