A premierre már minden jegy elkelt – ami nem csoda, hiszen az orosz drámairodalom klasszikusa kitűnő szereposztásban készül: egy színpadon láthatják a nézők Oszvald Marikát, László Zsoltot, Kaszás Gergőt, Derzsi Jánost, Trokán Nórát, Porogi Ádámot, Mihályfi Balázst, Orosz Ákost, Parti Nórát és Szilágyi Csengét –, de júniusban is látható lesz többször az előadás.

László Zsolt, aki Dorn doktort játssza az előadásban, az egyik próba szünetében azt meséli, pont a színészek névsora volt számára izgalmas a felkérésben. „Annyira különböző emberek gyűltek itt össze, akiknek a legnagyobb részével ráadásul még nem is dolgoztam. Azt hiszem, számomra más nem is vonzó egy munkára való felkérésben, csak az, hogy milyen emberekkel találkozom. Jó, ezen kívül persze a világhír is motivál, de viccet félretéve: nagyon vonz az Átrium Film-Színház, mint hely. Nem a legjobb szó erre, de afféle kulthely lett. Kívülről nagyon bírom, bent meg még nem voltam – mármint még nem játszottam az Átriumban. A Kultúrbrigád képviselte szellemiség és műhely, ezen a helyen: számomra nagyon szimpatikus, a Sirály egy remek lehetőség volt, hogy bekerülhessek ebbe a nagyszerű társaságba.”

Az Arkagyina testvérét, Szorint játszó Derzsi Jánost is a kíváncsiság motiválta. „Először László Zsolt említette, hogy a csapat tele van fiatalokkal – már elég öreg ember vagyok, régen találkoztam fiatalokkal, kíváncsi voltam, bevallom, kíváncsi ember vagyok. Úgy emlékszem, épp sétáltam valahol, amikor a rendező, Fehér Balázs Benő megkérdezett, jönnék-e Szorint játszani. Mondtam, hogy jó, akkor szondázzuk meg egymást: én a fiatalokat, ők meg engem. Lássuk, uramisten, mire jutunk együtt. Aztán megnéztem Benőnek az egyetemen, Boris Vian: Tajtékos napok című regényéből készített előadását – hú, az baromi jó volt! Meggyőzött. Beindította a fantáziámat. A kíváncsiság, a vágy meg az akarat, hogy csináljuk, azóta is élénken bennem van. Jó néha kimozdulni, mást csinálni, más emberekkel találkozni. Próba közben többször rájuk csodálkozom: annyira tehetségesek, energiadúsak, és ez nagyon jó, hihetetlenül élvezem. Egy Csehovba úgy jönnek be, hogy mindenkinek van energiája, szándéka – ez valami különleges dolog! Nem állapotszínjátszás megy, hanem erős akaratok csapnak össze, jobban mondva monomániák mennek el egymás mellett, az egészről gondolnak valamit, tele van akcióval. Ez engem lenyűgöz, nagyon szeretem. Örömmel próbálom megtalálni a helyemet benne.”

A KULTÚRBRIGÁD ÉS AZ ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ BEMUTATJA

Csehov: SIRÁLY

színház két részben

Szereplők: Oszvald Marika, Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Derzsi János, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Szilágyi Csenge, Orosz Ákos.

Dramaturg és szövegkönyv: Fekete Ádám. Zene: Keresztes Gábor. Díszlet: Szalai Sára. Jelmez: Izsák Lili. Makeup: Vég Attila. Maszk- és szobortervező: Keresztes Zsófia. Segédrendező: Nyulassy Attila. Produkciós menedzser: Zsedényi Balázs. Produkciós vezető: Ugrai István.

Rendező: Fehér Balázs Benő

Bemutató: Átrium Film-Színház, 2015. május 31.