A Kékszalag Európa legnagyobb tó kerülő vitorlás versenye. Az idei évben az időjárás nem a sebességnek kedvezett, a szél 3-4 csomó erősségű volt szinte végig, a tó vize pedig tükör sima. Ilyen körülmények között még nehezebb a versenyzőknek, hiszen a menet elhúzódik, a koncentráció pedig könnyen elveszhet. Ennek ellenére a győztes RSM 11 óra és 42 perc alatt befutott, tőle nem sokkal lemaradva pedig a Fifty-Fifty is. A majdnem 12 órás versenyfutás rengeteg izgalmat tartogatott, az utolsó pillanatig lehetetlen volt megjósolni a végeredményt. Az idei Kékszalag versenyen majdnem 560 vitorlás állt rajthoz, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András szerint nagyjából 400-420 hajó fejezheti be a távot a szombat reggeli határidőig.

Holczhauser András a ma induló Tokiói Olimpiáról is beszélt, ahol több magyar érdekeltség is van a vitorlás számokban. A főtitkár szerint az indulóink felkészültek és jó eredményekre számíthatunk tőlük. Elmondta, hogy 4 éve folyamatos a felkészülés a 25-én induló vitorlás számokra, hiszen az ázsiai színtér mindig nagy kihívás a magas hőmérséklet és extrém páratartalom miatt.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával Reggeli Monitor című gazdasági magazinműsorunkban beszélgettünk. Nagy Károly teljes interjúját itt meghallgathatják: