A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója elmondta, hogy a felmérésben a többi között a lakhatási nehézségeket, a környezetszennyezést és az oktatással kapcsolatos problémákat vizsgálták. Idesorolható továbbá az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőtlenségek, illetve a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők alacsony aránya a 25 évesek vagy annál idősebbek körében.

Az Európai Unióban az ifjúságpolitika nemzeti hatáskörben van, ezért az EU csak kiegészítő, támogató tevékenységet végezhet. Kalas Vivien arról is beszélt, hogy országok közötti is nagy különbségek vannak az ifjúság problémáiban. Több olyan uniós törekvés is van, amely a fiatalok életszínvonalának javítását célozza.

Hozzátette: arra viszont nem számított, hogy a mentális egészség problémája is ennyire jelentős részt foglal el a kutatásban. Érczfalvi András interjúja, amelyben kitértek a munkanélküliségre és a stabil munkahelyek hiányára is, hogy ebben milyen eltérések vannak a tagországokban.