A múlt hét végén napvilágot látott amerikai munkaerőpiaci adatokról nehéz eldönteni, hogy milyen irányba mutatnak - mondja az ING vezető elemzője a Trend FM reggeli műsorában. A munkanélküliség ugyanis még mindig rekordalacsony szinten, 3,5 százalékon áll, viszont a béremelkedési ütem három százalék alá csökkent. Ez pedig az első jel lehet arra, hogy döcög a gazdaság - teszi hozzá Virovácz Péter.

Az amerikai vállalatok megkérdezésével készült Bézs Könyv (Beige Book) is azt mutatja, hogy a cégek se nem pesszimisták, se nem túlzottan optimisták a gazdasági helyzettel kapcsolatban. „Se nem fekete, se nem fehér, az amerikai gazdaság is inkább bézs színű mostanság”- mondja Virovácz Péter. Azonban nincs az a makroadat, amely a tőzsdei szárnyalást megállítaná. Ez pedig Donald Trump malmára hajthatja a vizet, az amerikai elnök ugyanis a gazdaság teljesítményét egy az egyben a tőzsdék teljesítményével méri, legalábbis a kommunikáció szintjén.

Emellett érdekes módon az impeachment eljárás is Trumpnak kedvezhet. Az borítékolható, hogy a republikánus többségű szenátus előtt el fog bukni az elnök alkotmányos elmozdítására vonatkozó eljárás, az viszont kétséges, hogy meddig fog elhúzódni a procedúra. Márpedig ha sokáig téma lesz az impeachment és a vele kapcsolatos vizsgálatok, akkor a demokrata elnökjelölt-aspiránsok addig nem tudnak a kampányukra koncentrálni, pénzt és támogatókat gyűjteni a novemberi választások előtt.

Emellett jelenleg nem látszik, hogy a demokrata oldalnak lenne egy potens ereje, aki komoly eséllyel szállhat szembe Trumppal. A sajtóban legtöbbször Joe Biden (akinek a fia gyakorlatilag kirobbantotta az impeachment eljárást), Elizabeth Warren és Bernie Sanders neve merül fel lehetséges kihívóként. De könnyen lehet, hogy novemberben végül két gazdasági guru száll majd szembe egymással: Donald Trump és Michael Bloomberg, aki kétmilliárd dollárt sem sajnálna azért, hogy elmozdítsa Trumpot a pozíciójából.

Furcsa ellentmondás, hogy a piacok talán Trump győzelmének örülnének jobban. Ha a demokraták győznének, akkor minden bizonnyal szigorúbb fiskális politika jönne, a jegybankról is lekerülne az a nyomás, amit Trump a kamatcsökkentések követelésével helyez az intézetre. A piacok mára kiismerték, beárazták és hozzászoktak Donald Trump kiismerhetetlenségéhez.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Az interjú második felében a ma kezdődött davosi Világgazdasági Fórumról és az Európai Központi Bankról kérdezte Nagy Károly az ING Bank vezető elemzőjét, Virovácz Pétert.