A társaság közleményében kiemeli, hogy a 148 ezer tehervonat közel 17 millió kilométere annyi, mintha huszonkétszer járták volna meg a Föld–Hold távolságot oda-vissza. A vasúti árutovábbítás felfutásának hajtóerejét elsősorban a belföldi forgalom növekedése jelentette.

Javuló tendencia

A vasúti árufuvarozás volumene két éve jelentősen emelkedik a MÁV hálózatán. A tehervonatok darabszámában ez mintegy három százalékos, bruttótonna kilométerben (egy tonna jármű és rakomány tömegének mozgása) majdnem 5,5 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A pozitív trend a MÁV bevételeire is kihatott, tavaly 650 millió, két év alatt több mint 1,8 milliárd forinttal növelve a cég bevételét. Elsősorban a belföldi forgalom, feltehetőleg az anyag- és szállításigényes építőipar jelentette az árufuvarozási növekedés hajtóerejét, de a forgalmi adatok alapján az e-útdíj bevezetése is jótékony hatással bírt.

A vasúttársaság arra számít, hogy a magyar gazdasági teljesítmény javulása a vasúti áruforgalomra további kedvező hatást gyakorol.

Változik a tranzitforgalom

Noha a tranzitforgalom Horvátország, Szerbia, Ukrajna irányába csökkent, ugyanakkor Ausztriába jelentősen, Szlovénia, Románia és Szlovákia felé kismértékben emelkedett a szállítás.