A Bankszövetség elkötelezett az ország pénzügyi és gazdasági növekedése iránt, így támogatja a kormány ez irányú erőfeszítéseit és kezdeményezéseit – mondta a szervezet főtitkárhelyettese. Hozzátette: ugyanakkor az extraprofitot a kereskedelmi banki szereplők nem érzékelik, sőt a jelenlegi hozamkörnyezethez képest rosszabb megtérülési mutatókat látnak. Sütő Ágnest Lakatos László kérdezte a részletekről.

A Bankszövetség közleményében úgy fogalmaztak: minden gazdasági szereplő érdeke a gazdasági recesszióból való kilábalás. A bankszektor felkészült arra, hogy elvégezze az ebben rá háruló alapfeladatait, elsősorban a pénzpiaci és befektetői bizalom fenntartását, egyidejűleg az infláció elleni folyamatos küzdelmet és a gazdaság fenntartható finanszírozását.

A  gazdaságfejlesztési miniszter és a szövetség elnöksége áttekintették a következő időszak pénzügyi és gazdasági kihívásait. Így a gazdaságfejlesztéshez szükséges hitelezési feladatokat, a beruházási vonzóképesség megőrzését és az infláció letöréséhez lehetséges lépéseket. Ezek sikeres megvalósításához a Bankszövetség kéri a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását is. Piaci hatásként az infláció mérséklődése, a referencia és a hitelezési kamatok várható csökkentése is hozzá fog járulni a hitelezés növekedéséhez, amely a gazdaság növekedésének természetes motorja – fogalmaztak.

A szektor teherviselő képességét az auditált eredményeiből lehet levezetni. 2020-ban 4%, 2021-ben 8,7%, 2022-ben 7,3% volt a saját tőkearányos auditált nettó nyereség, ami messze elmarad a magyar kamatkörnyezettől.

A közleményben hozzátették: az idei auditált eredményt majd jövő év tavaszán ismerhetjük meg, mely akkorra az egész éves gazdasági és geopolitikai hatásokat tartalmazni fogja. A pénzintézetek tulajdonosai több ezer milliárd forint tőkét biztosítottak és biztosítanak a magyar gazdaság fejlesztéséhez, miközben befektetésükért és elkötelezett aktivitásukért más iparágakhoz képest az elvárható nyereség kisebb részét kapják vissza ezekben a nehéz években. A bankszektor tőkeerejének megtartása a jövőbeli gazdasági fejlődés záloga.

A bankszektor meggyőződése, hogy a digitális korszak szabályrendszerének mihamarabbi kialakítása, a tőkeerős bankszektor hitelezési aktivitása és a versenysemleges piaci környezet – benne a kamatstopok kivezetése és a nemzetközi versenyképességet súlyosan hátráltató ún. extraprofit-adó megszüntetése – együttesen képesek felgyorsítani a magyar gazdaság növekedését és régiós szerepvállalásának erősítését.