„Hogy ahova születsz, ne határozza meg, amire születsz” – szól a Pinkponilo fenntartható divatstúdió kezdeményezése, a „Sorsfordító szálak” jelmondata. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a divatszakma megismerésére a leszakadó vidéki falvak fiataljainak, úgy, hogy közben segít szabadjára engedni kreativitásukat is.

Ez a gyakorlatban helyi varró- és ruhatervező workshop-sorozaton keresztül valósul meg, ahol minden résztvevő egy saját ruhadarab elkészítésén keresztül sajátíthatja el a szakma alapjait.

A képen Emberi arc, ruházat, szöveg, személy látható

Automatikusan generált leírás

A program a Nógrád vármegyei Bátonyterenyén, a helyi – kilenc évestől 18 éves korú – fiatalok számára szervezett sorozattal indult útjára. A munka az alapvető ismeretek – mint a méretvétel, mintarajz, a különféle öltési típusok vagy a gépi varrás – elsajátításával kezdődött, majd egyszerűbb darabok közös elkészítését követően egy saját kapucnis pulcsi megtervezéséig és megvarrásáig vezette el a fiatalokat. A bátonyterenyei lányokhoz egyébként is közel állt a szabás-varrás, egészen a rendszerváltást követő évekig varroda működött a városban, sokak szülei, nagyszülei dolgoztak ott varrónőként.

A képen ruházat, személy, Emberi arc, mosoly látható

Automatikusan generált leírás

„Nagyon jó volt látni a többéves projekt során azt, ahogyan a kezdeti, bizonytalan lépéseket követően egészen egy saját designerdarab elkészítéséig jutottak el a lányok, és hogy a workshop többeknek egy új szakma lehetőségét is felvillantotta” – értékeli a „Sorsfordító szálak” eddig eredményeit Kudron Anna, a Pinkponilo alapító-vezetője. „A divat világából mindenki a tervezőkre emlékszik, a varrás valahol az értéklánc végén áll, ezért az is célunk, hogy visszaadjuk ennek a szakmának a becsületét, megmutassuk a fiataloknak a benne rejlő perspektívát” – tette hozzá.

A képen ruházat, személy, számítógép, computer látható

Automatikusan generált leírás

Új területek felé

A kezdeményezés támogatói között most a bátonyterenyei lányok által tervezett pulcsik is gazdára találnak! A „Sorsfordító szálak” ugyanis adománygyűjtő kampányt indított, hogy minél több faluba, minél több fiatalhoz elvihesse a képzést. „Támogatásra van szükségünk,hiszen nem csak a leutazás és a képzés megszervezése, hanem az alapanyagok isköltségesek” – összegzi a kampány célját Anna. A kitűzött célösszegből öt workshopotszeretnénk megvalósítani 2024 őszétől egy éven át.

Kudron Annával Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban. A beszélgetés itt meghallgatható: