Az osztalékra jogosító értékpapírokat utoljára október 5-én lehet venni. A cég gyorsjelentésében azt is közölte, hogy a 2022. üzleti év első felében a feldolgozóipar növekvő termelékenysége kedvező hatással volt géptelepítési szegmensének árbevétel-termelő képességére. EBIDTA szinten 173 millió 614 ezer forint nyereséget produkált a társaság, de a tavalyi első félévhez képest az idei első 6 hónapban is nettó veszteségük volt.

A MEGAKRÁN Nyrt. korábban diverzifikálta vevői portfólióját, annak érdekében, hogy csökkentse kitettségét és kockázatát egyes iparágakkal, illetve az egyes iparágakat érintő negatív világgazdasági kilátásokkal szemben. A társaság gyorsjelentésének vezetői összefoglalójában azt írta, hogy az emeléstechnikai és géptelepítési, valamint szerkezetszerelési szolgáltatásaival támogatni képes a zöldmezős beruházásokat az építőipari kivitelezéstől egészen a gyártósorok beüzemeléséig. A tevékenységből származó árbevétele a 2022. üzleti év első féléve során elérte 132 millió 317 ezer forintot, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 303,22 százalékos növekedést jelent. Ennek eredményeként a szerkezetszerelés elérte az önálló üzletágra jellemző mutatószámokat, a MEGAKRÁN a tevékenységet a továbbiakban önálló szegmensként tartja számon. A cég teljes árbevétele az első félévben meghaladta az 1 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 100 milliós emelkedést jelent a forgalomban.

A gyorsjelentésben megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány hatására kialakult gazdasági válság, valamint az idén februárban kialakult orosz-ukrán fegyveres konfliktus tartósan befolyásolta a piaci kereslet alakulását és összetételét. Az építőiparból származó árbevételük 9,86 százalékkal tovább növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szektorból származó megrendelések a géptelepítési szegmenst is érintették, mert az építőiparhoz szorosan kapcsolódó gyártóegységek termelésoptimalizáló beruházásokat hajtottak végre. Bár a cég építőiparból származó árbevételének aránya nőtt, a daruzási szegmens megrendelésállományában és árbevétel-termelő képességében a szektor termelési volumenének visszaesése érezhető volt.

A járványügyi korlátozások ugyan enyhültek Európában, ennek ellenére az év elején kialakult orosz-ukrán háborús helyzet miatt a bizonytalanság továbbra is érezhető maradt az ipari szektorokban, amely elsősorban a megrendelők óvatosabb beruházási döntéseiben mutatkozott meg. A MEGAKRÁN szerint ezzel együtt a szektorok kilátásai nem olyan biztatóak, figyelembe véve az elmúlt hónapok eseményeit. A jelen körülmények között a csökkenő orosz és ukrán gazdaság piacvesztést jelent az ipari termelők számára, azonban ennél sokkal jelentősebb és veszélyesebb kockázati tényezők lehetnek a háború hatására bevezetett és kialakult gazdasági szankciók, ellátási nehézségek, amire ráerősíthetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett kínai korlátozó intézkedések. Tovább nehezíti a termelő és szolgáltató vállalatok, így a MEGAKRÁN működését is, a tartósan és a vártnál gyorsabb mértékben növekvő inflációs környezet, valamint a hosszú hónapok óta tartó folyamatos alapanyag-, üzemanyag-, nyersanyag- és energetikai áremelkedés, amelynek hatása nem, vagy csak részben terhelhetőek át a magánszektor szereplőire.

Már a vevőktől érkező ajánlatkérések és az ehhez kapcsolódó igényfelmérések során érezhető a piac jelenlegi árérzékenysége, amely vélelmezhetően a közeljövőben is fennáll majd.

A MEGAKRÁN üzleti számai:

adatok ezer forintban

2022.01.01 - 2022.06.30.

2021.01.01 -2021.06.30.

Értékesítés nettó árbevétele

1 010 371

909 550

 

Értékcsökkenés és értékvesztés

 

-255 394

 

-209 348

Pénzügyi műveletek és adófizetés előtti eredmény (EBIT)

-81 780

11 369

Pénzügyi műveletek, adófizetés és

értékcsökkenési leírás előtti eredmény

(EBITDA)

 

173 614

 

220 717

 

Nettó eredmény

 

-84 295

 

-18 838

A MEGAKRÁN szerint az elhúzódó háború – a COVID-19 világjárványtól eltérően – az építőipar teljesítőképességét is fékezi, mert a szektor lassulása az állami és magánberuházások csökkenésével már elkezdődött. A jelentős építőipari megrendelések (hosszú távú, magas értékű projektek) visszaesése a társaság daruzás és gépbérlet szegmensének árbevétel-termelő képességében is kifejtette negatív hatását, ennek következtében az üzletág árbevétele 85 millió 770 ezer Ft értékben csökkent az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Elemzői várakozások szerint akár recesszióba is kerülhet a magyar gazdaság. A recesszió vonatkozásában a legnagyobb kockázatot az európai gázválság mértéke és súlyossága jelentheti, amennyiben az európai országok arra kényszerülnek, hogy korlátozzák a gázfogyasztást az ipari és szolgáltató szektorokban. Ez Magyarország számára is kedvezőtlen hatásokkal járhatna, amely az ipar drasztikus visszaesését eredményezhetné. A háború fékező hatása a 2022. üzleti év végén az ipar teljesítőképességének lassulásához vezethet, amely a MEGAKRÁN szegmenseire, így a géptelepítési szegmens árbevétel-termelő képességére is kedvezőtlen hatással lehet. Az üzletág működési ráfordítása az árbevétel növekedésénél magasabb arányban emelkedett, amely a kialakult inflációs környezetre, valamint a jelentősen növekvő alapanyag- és energetikai árakra vezethető vissza. Az üzletág működési ráfordítása 79 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a tevékenységből származó bevételek növekedésével a pénzügyi műveletek és adófizetési előtti eredménye 65 százalékkal növekedett éves összehasonlításban.

Az elemzői várakozások alapján a MEGAKRÁN rövid távú célja, hogy tevékenységét a lehetőségekhez mérten a működési költségek optimalizálása mellett tudja ellátni, a folyamatok hatékonyságának fenntartásával és ellenőrzésével.