A kormány ugyanakkor arra koncentrál, hogy többet fektessen be az egészségügyi szolgáltatásaikba, és különösen az egészségügyi technológia kap prioritást. A 2021-es riport az egészségügyi kiadások jelentős növekedését mutatta ki, és 2024/2025-ben a napi kiadások reálértéken 13%-kal magasabbak lesznek, mint 2021/2022-ben. Valójában 2024/2025-re az egészségügyre fordított napi kiadások a közszolgáltatásokra fordított összes napi kiadás 39%-át teszik ki, szemben a 2009/2010-es 29%-kal – írja az iotzona.hu.

Az IoT proaktívabbá teheti az ellátást

Technológiai szempontból a Dolgok Internete (Internet of Things) jobb egészségügyi megoldásokat és szolgáltatásokat tesz lehetővé. Manapság az okostechnológia támogathatja, hogy a szakemberek körültekintőbbek legyenek, és proaktív módon lépjenek kapcsolatba a betegekkel.

A viselhető IoT-eszközökről gyűjtött adatok segíthetnek az orvosoknak a betegek számára legmegfelelőbb kezelési eljárás meghatározásában és jobb eredmények elérésében. A kórházakban az érzékelőkkel ellátott IoT-eszközöket orvosi berendezések (kerekesszékek, defibrillátorok, porlasztók, oxigénpumpák és egyéb megfigyelő készülékek) valós idejű helyének nyomon követésére használják.

Mivel a kórházi látogatások száma korlátozott volt, a távfelügyeleti (RPM) és a távgondozási szolgáltatások jelentősebbé váltak a világjárvány alatt, és ahelyett, hogy teljes körű visszatérés lenne a személyes találkozókra, a távmegoldások alkalmazása várhatóan továbbra is ezen a növekedési pályán marad. A legtöbb egészségügyi szolgáltató célja, hogy összekapcsolt ellátást biztosítsanak minden olyan otthonban, ahol szükség van rá, amire jóval nagyobb az igény, mint a legtöbben gondolnánk. Például világszerte minden harmadik ember magas vérnyomásban szenved, ami pontos napi monitorozást igényel a súlyos betegségek megelőzése érdekében.

A hagyományos monitorozás erőforrás-igényes és költséges

A régi típusú, hosszú távú állapotfigyelés jelentős terhet róhat a szolgáltatókra, korlátozó és kényelmetlen lehet a betegek számára, ezért egyértelműen a távfelügyelet és a távgondozás jelenti a jövőt. Lehetővé teszik a betegmonitorozást még a nehezen elérhető helyeken is. Így például a rendszer a felhőbe küldi az adatokat az orvosi csapatoknak, a szakemberek pedig könnyen áttekinthetik a méréseket, és szükség esetén intézkedhetnek.

Ezeknek a megoldásoknak a sikere azonban nagymértékben függ az eszközök csatlakoztathatóságától, pontosságától és az egyszerű használhatóságtól. A célpiac jellemzően idősebb emberekből áll, akik kevésbé bíznak a technológiában. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak akadálymentesebbé és felhasználóbarátabbá kell tenniük a távolról elérhető technológia használatát, hogy a betegek egyszerűen bekapcsolhassák az eszközöket, és leolvashassák az adatokat anélkül, hogy aggódniuk kellene például a hibás Bluetooth-kapcsolatok miatt.

Ez azért fontos, mert – a páciensélmény valódi forradalmasításához – az orvosoknak napi vérnyomás-, vércukorszint-, pulzoximetriás-, testsúly- és hőmérsékleti mérésekre van szükségük, hogy gyorsan felismerjék a változást, és ápolót küldjenek ki, beteget hívjanak be, illetve szükség esetén módosíthassák az ellátási terveket.

A teljes cikket elolvashatja az IoT Zóna oldalán.