Az egy évvel korábbi eredménytől, de az elemzői várakozásoktól is elmaradt az OTP negyedik negyedéve. A Bankcsoport 33 százalékkal alacsonyabb adózott nyereséget ért el 2020 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. Egész éves adózott eredményük 26 százalékos csökkenéssel, több mint 310 milliárd forint lett 2020-ban. 2019-ben ez 410 milliárd volt.

Gyorsjelentésében a pénzintézet kiemelte: mivel az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta a teljes kockázati költségek 188 milliárd forintos volumene, az alapfolyamatokról és a bázisidőszakkal való összehasonlításhoz azonban pontosabb képet ad a működési eredmény alakulása. Tavaly a csoport 5 százalékkal magasabb, 537 milliárd forintos konszolidált működési eredményt realizált. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült.

Az eredményeket Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón kommentálta. Erről Somody Evelin összeállítását hallják.