Valóban innen a legszebb a kilátás, ha szerette a jó bort, akkor még maga Eötvös Károly, az Utazás a Balaton körül szerzője is megfordulhatott ezen a helyen – meséli a Tihanyi Vinarius értékesítési vezetője, Samicskov Sebastien. A hely epicentrumát alkotó pincerendszer és présház 1822-ben nyílt meg, még Bencés Apátsági Pince néven, ahol az egyházi tizedként beszolgáltatott dézsmabort dolgozták fel. Az édes nedű az apátsági uradalmi birtokokhoz tartozó észak-és dél-balatoni szőlőterületekről érkezett.

Az 1860-as évekig akár négyezet hektoliter bort is el tudtak tárolni a pincében, ám miután megszűnt Magyarországon a jobbágyrendszer, eltűnt a beszállítói kör is. Így hosszú évekig más terményeket, zöldséget, gyümölcsöt tároltak a pincerendszerben. Amely egyébként hetven méter hosszú (hosszabb az apátság főhajójánál), a keresztágai pedig csaknem 45 méteresek – teszi hozzá Samicskov Sebastien.

Az épületegyüttes mai formájában valamivel több mint egy éve látogatható, a felújítási, állapot megőrzési munkák után tavaly április 15-én nyithatta meg ismét a kapuit. A vendégek jó időben az ötszáz négyzetméteres fő teraszon gyülekeznek, a belső térben az a la carte étterem 40 vendég leültetésére alkalmas.

De visszatérve a felújításhoz: a lehető legtöbb eredeti épületrészt próbálták megőrizni a munkálatok során, így például meg tudták tartani az eredeti falazatot a pincerendszerben és a présházban is. „Fontos szempont volt, hogy megőrizzük a Tihany-község egyediségére utaló építészeti elemeket” – magyarázza Samicskov Sebastien.

A Tihanyi Vinarius egyedülálló panorámája nem csak a borkóstolás és a tihanyi régió iránt érdeklődőket, hanem egyre nagyobb számban a különböző rendezvényeket, esküvőket tartó közösségeket is vonzza. A 80-120 fős esküvők táncos-mulatozós része az étteremben zajlik, miközben a boltíves, apró tégla berakásos pincében lehet elfogyasztani a vacsorát az ifjú pár tiszteletére. Természetesen kiváló borokkal spékelve.

A Tihanyi Vinariust Buza Sándor látogatta meg és járta körbe Menni-Enni című műsorunkban. A teljes interjút itt hallgathatják vissza.