A felmérés online formában, 315 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában.

Magyarországon a nyugdíj mellett munkát vállalók közül tízből hatan (63 százalék) azt látják, hogy a jelenlegi és a nyugdíjazásukat megelőző munkájuk jelentősen különbözik. Döntő többségük szerint (73 százalék) a legfőbb különbséget a munka-, illetve feladatkör jellege jelenti. Minden második nyugdíjas dolgozó (51 százalék) úgy látja, nem tudja átadni az évtizedek során felhalmozott tudását – tízből heten (67 százalék) azt mondták, döntően épp amiatt, mert teljesen más munkakörben tudtak elhelyezkedni.

A nyugdíj előtt álló 60 év felettiek ugyanolyan arányban tervezik, hogy dolgoznának a pihenésre szánt évek alatt, mint ahányan nem dolgoznának. Akik terveznek dolgozni (43 százalék), a legfőbb indokként azt emelték ki, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat. A felmérésben résztvevő 60 év felettiek esetében tízből hatan (58 százalék) azonban úgy látják, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni szándékozók számára az alacsony presztízsű, speciális szaktudást nem igénylő munkák érhetőek el, mint a portás, vagyonőr, árufeltöltő vagy takarító.

Mire van igény a nyugdíj mellett?

A kutatásban a megkérdezettek számára a nyugdíj melletti munkavégzés során elsődleges fontosságúak a juttatások és a fizetés, de a rugalmas munkavégzés, a szakmai kompetenciák fejlesztése és a munka-magánélet egyensúlya egyaránt a legfontosabb nyolc szempont között szerepelnek.

A felmérés során a bankcsoport arra is kíváncsi volt, a dolgozók milyen nyugdíjazás előtti időszakot támogató, gondoskodó programokat látnának szívesen. Minden harmadik válaszadó az önkéntes nyugdíjpénztári és előtakarékossági hozzájárulást emelte ki, de a plusz juttatások és a fizetésemelés (21 százalék) mellett a szükséges jogi tájékoztatásra is igényük van (10 százalék).

Májustól a 60 év feletti munkavállalókra koncentrál az Aktív+

A magyar munkaerőpiacon egyedülállónak számító kezdeményezést indít a Magyar Bankholding. Célja, hogy a munkavállalókat életpályájuk minden szakaszán az igényeiknek megfelelően támogassa, így a komplex munkavállalói életciklus program elemei folyamatosan indulnak. A díjnyertes „Fusion" a szakmai pályafutás elején, a gyakornokoknak ad támogatást – idén pedig több új programot is bevezet a bankcsoport. Májusban startol a kezdeményezés a 60 év feletti munkavállalóinak támogatására, akiknek a száma mintegy 400 fő.

„Az egyik legnagyobb munkáltató vagyunk, és ezzel már önmagában komoly felelősségünk van a munkaerőpiacon és minden munkatársunk felé egyaránt. Két éve dolgozunk azon az átfogó HR stratégiai programon, amelynek elemeit idén tesszük láthatóvá. A komplex életciklus programunkkal már a teljes munkavállalói karrierívet, a speciális belépési pontokon, az adott igényeknek megfelelően igyekszünk támogatni" – fogalmazott Dobi Kitti, a Magyar Bankholding emberi erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Fusion gyakornoki programból tavaly kilencvenen tudtak átlépni főállású munkavállalóvá. A komplex munkavállalói életciklus-program ezt folytatja és egészíti ki a teljes szakmai karrierpályára adott támogatással. Az első lépcsőfok a májusban induló, Start + frissdiplomás program, a Bébi+ a kisgyermekes családokat segíti és támogatja a szülők visszatérését a munkába, májusban pedig rajtol a teljesen új szemléletű Aktív+.