A pénzpiaci swap állományt korlátozó intézkedést hozott a török jegybank bő egy héttel ezelőtt, a hazai deviza védelmében. A swap állomány alakítása, mint ahogy azzal a Magyar Nemzeti Bank esetében is foglalkoztunk már korábban, fontos monetáris politikai eszköz a jegybankok kezében, amivel az árfolyamot is befolyásolhatja a nemzeti bank.

Törökországban a helyzet most a következő: a hazai pénzintézetek szabályozói tőkéjüknek a tíz százalékáig köthetnek devizaswapokat a külföldi bankokkal szemben (vagyis ekkora mértékben vásárolhatnak külföldi devizát török líráért cserébe). Ennek pedig az a lényege, hogy a külföldi bankok így nehezebben tudnak finanszírozást gyűjteni ahhoz, hogy rövid, úgynevezett short pozíciókat nyissanak a török lírával szemben, tovább lökve lefelé az árfolyamot. Fontos tudni, hogy a külföldi bankok a devizaswap eszközökön keresztül erősítik short pozícióikat- magyarázza Turán Péter, az ING Treasury pénzpiaci kereskedője. Az intézkedés egyébként nem példa nélküli, legutóbb 2018-ban vezetett be ilyen korlátozást a jegybank.

Extrém alacsony reálkamat, mesterségesen pumpált gazdaság

Önmagában azonban a jegybanki korlátozás még nem elég a török fizetőeszköz tartós erősödéséhez. Egyfelől a török deviza extrém alacsony reálkamata erősítheti a lírával szembeni pozíciókat (12,15 százalékos infláció mellett 11,25 százalékos alapkamat). Magyarországon is hasonló a helyzet, elsősorban a forint nagyon alacsony reálkamata miatt gyengül a magyar deviza. Emellett negatív folyó fizetési mérleg és mesterségesen felpumpált, de nem fenntartható gazdasági növekedés is jellemzi Törökországot. Nem beszélve a jegybanki és az állami kompetenciák összefonódásáról, arról, hogy a pénzügyminiszter, (aki Recep Tayyip Erdoğan rokona) folyamatosan kamatvágást sürget a monetáris tanácstól. Ezek a tényezők elbizonytalanítják a befektetőket, akik így továbbra is a török líra esésére játszanak.

A spekulánsok számára ugyanis a tényadatokon túl sokkal fontosabb, hogy a jelenlegi gazdaságnövekedési ütemnek hol van a potenciálja a jövőben- mondja Turán Péter. Ebben a tekintetben pedig nem sok jóra számíthat sem a török gazdaság, sem pedig a török líra.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. A műsorvezető Nagy Károly.