A II. Világháború óta a legnagyobb mértékben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása globálisan, a koronavírus járvány időszakában. Világszerte, a korábban becsültnél nagyobb, 17 százalék körüli a visszaesés, de Európában a 40 százalékot is eléri a mínusz. Soha még ekkora lehetőség nem nyílt a változtatásra – mondta Ürge-Vorsatz Diana klímakutató a Trend FM-nek. Miben kellene változtatni? Mit lenne ajánlott megtartani a korlátozások időszakából? Az interjút itt hallgathatják vissza.

A kereskedelem belekényelmesedett a járványba

Tartós lehet a koronavírus kereskedelemre gyakorolt hatása. Az online piactér nélküli mammutok kihalhatnak. A kiskereskedelem egészének a digitalizáció felé kell fordulnia, ugyanis az idősebbek a járvány után is fognak vásárolni az interneten– mondta a Growww Digital digitálismarketing-ügynökség társalapítója. Szabó László szerint az utóbbi időben megszokott kényelmet a vírus után is igényelni fogják a fogyasztók, a boltba járás sokkal inkább közösségi-szocializációs programmá válhat.

Japánban még nem tud prioritás lenni az infláció

Deflációba csúszott Japánban az élelmiszerárak nélkül számolt mutató áprilisban. A 0,2 százalékos inflációs csökkenésre 2016 decembere óta nem volt példa a szigetországban. A japán jegybank már évek óta eredménytelenül üldözi kettő százalékos inflációs célját, de a mostani helyzetben a gazdaság újraindítása a fontos, le is került a napirendről a fogyasztói árak emelkedésének ösztönzése – mondta a Raiffeisen Bank elemzője.

Pláza és szálloda látogatási dömping jön a nyárra?

Lehet reménykedni az erős júniusban, de a plázák forgalma nagymértékben függ a vásárlóerőtől, ami viszont megcsappant a vírus miatti elbocsájtások, fizetéscsökkentések következtében – mondta a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke.  A budapesti újranyitást követően az üzletek nagy része kinyitott már a múlt hét legelején, a látogatószám rögtön elérte a vírus előtti szint 50 százalékát. Egy újabb lökést adhat majd, ha a vendéglátóhelyek és a mozik is kinyithatják a kapuikat, ez utóbbiról egyébként még nem született döntés. Gyalay-Korpos Gyula szerint az üzlethelyiségeknek is tárgyalniuk kell még a plázaüzemeltetőkkel, hogy rendezzék a bérleti viszonyokat.

Napi még alaposabb takarítás, kézfertőtlenítők kihelyezése, maszk- és kesztyűhasználat, turnusos étkeztetés – ezekkel az óvintézkedésekkel készülnek a hazai szállásadók a belföldi turisták fogadására. A Magyar Turisztikai Ügynökség a napokban is frissítette, úgynevezett COVID kézikönyvét, amely ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott a hazai szállodák és panziók számára, ha szeretnék biztonságosan, a koronavírus betegségeket elkerülve fogadni a vendégeket. A belföldi turizmusban most már erős nyárra számítanak, de a külföldi turizmussal kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel. Könnyid Lászlóval, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettesével Nagy Károly beszélgetett. A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója még kedden, Alsópáhokon.

Van, aki ügyeskedne a visszatérő vásárlóerővel. Rekordbírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Booking.com szálláskereső oldalra. A 2,5 milliárd forintos büntetést a GVH jelzése szerint agresszív értékesítési módszerek alkalmazása miatt kellett kiszabni, és emellett felszólították a céget, hogy fejezze be az ügyfelekre gyakorolt pszichés nyomásgyakorlást. De az elmúlt időszakban a kártyás fizetési szolgáltatásokat nyújtó FestiPay, illetve a Digi és az Invitel fúziója is a versenyhivatal fókuszában volt.

Visszatér az élet az irodaházakba, de nem lesz a régi

Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból. A legnagyobb fejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesülete speciális egészségvédelmi protokollt készített és azt javasolta az üzemeltetőknek, hogy a járványveszély enyhülése ellenére az irodaházakban, a továbbiakban is tartsák fenn az egészség megóvását célzó intézkedéseket. Nemcsak az irodák munkatereit kellett átalakítani a 2 méteres távolság tartása miatt, de fertőtlenítőpontokat állítottak fel, érintésmentes beléptető-rendszerek épülnek és fejlesztették a légkondicionáló berendezéseket is.

Takács Ernővel, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesületének elnökével Nagy Károly beszélgetett. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesülete által kidolgozott javaslat alapján a távolságtartási szabályok miatt kiemelt fontosságú a közösségi terek átszervezése (éttermi asztalok létszám lecsökkentése, a bent tartózkodó személyek számának korlátozása a lobbykban, figyelemfelhívó, tájékoztató transzparensek kihelyezése, dohányzásra kijelölt helyek létszámának szabályozása), mindehhez terelő vonalak és padlójelzések kialakítása, valamint egyes forgalmas területek használatához idősávok meghatározása. Az IFK tagvállalatai minden irodaházukban javasolják és kezdeményezik a kézfertőtlenítő pontok kihelyezését, a kötelező maszk használatot a közös területeken (lift, lobby, stb.), valamint a felvonók, lépcsőházak közlekedési rendjének átszervezését, a lift használat szabályozását (maximális létszám a liftekben).

A jövőben várható intézkedések közé tartozik a beléptetési rendszerek fejlesztése (testhőmérséklet mérő rendszer kiépítése) és az érintésmentes közlekedés kialakítása a vendégek és a futárok fogadása esetén. A vendégek esetén kártyakiadó automata használata és a leadott kártyák fertőtlenítése, a csomagok átvételének szabályozása várható. Irodaház-építések az elmúlt hónapokban nem álltak le, a kijárási korlátozás alatt új beruházások nem indultak el, a fejlesztők kivárnak, hogy milyen gazdasági helyzetbe rázódik vissza az ország.