Michael Russel professzor már a ’70-es években tömören megfogalmazta, „az emberek a nikotinért cigarettáznak és a kátrány fogyasztásába halnak bele”. Azok a súlyos betegségek, amelyek ma arra ösztönzik az embereket, hogy teljesen hagyjanak fel a dohányzással, nem elsősorban a nikotin következményei, hanem a cigaretta füstjében található káros és potenciálisan káros vegyi anyagoké - hangzott el a napokban megtartott In Focus: Tobacco Harm Reduction című online konferencián.

Az égés nélküli technológiák éppen ezért előrelépést jelentenek az ártalomcsökkentés útján a hagyományos dohánytermékekhez képest azon felnőtt dohányzók számára is, akik valamiért nem szoknak le, hiszen ezekkel a technológiákkal különböző mértékben, de csökkenthetőek a dohányzás ártalmai.

„Nem szabad félrevezetnünk az embereket a cigarettázás valódi természetét illetően, és el kell mozdulnunk az ártalomcsökkentés irányába, mert ezzel emberek millióinak életét menthetjük meg” – hangsúlyozta a konferencián David Abrams, a New York Egyetem professzora.

Jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, és az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben sem változik számottevően. Közülük 8 millióan halnak meg a dohányzás következtében évente világszerte. David Abrams szerint, van olyan becslés, miszerint ha az amerikai dohányosok többsége az elkövetkező évtizedben átállna valamelyik füstmentes technológiára , lehetséges, hogy több mint hatmillióval kevesebb ember halna bele – csak az Egyesült Államokban – káros szokása következményeibe.