A kiszűrt HIV-fertőzötteknél a gyorsan megkezdett, rendszeres, előírásnak megfelelően alkalmazott antiretrovirális gyógyszeres kezelés hatására, a HIV vírus szintje olyan alacsonyra csökkenthető a vérben, hogy legnagyobb valószínűséggel az érintettek már nem tudják átadni azt másoknak sem szexuális úton, sem pedig a szülés és a szoptatás során. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a fertőzöttek folyamatosan, megszakítás nélkül minden nap, ugyanabban az időben szedjék gyógyszereiket.

A világon jelenleg körülbelül 38 millió HIV fertőzött él, többségük (67,8%) Afrikában.

Szlávik János, a betegek „védőangyala” - Heti jó arc

dr. Szlávik János

A koronavírus járvány sújtotta fekete-Afrikában azonban sokan késve, vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a HIV gyógyszereikhez a területet érintő különböző gyártási- és ellátási-nehézségek miatt.

Ez a vírus felerősödését, és az AIDS miatti halálozások növekedését jelentheti szerte a világon, elsősorban az afrikai régióban - mondja a podcast interjúban dr. Szlávik János, aki szerint emiatt az is előfordulhat, hogy éppen a koronavírus járvány lesz a megakasztója az évek óta tartó pozitív ütemű HIV elleni nemzetközi harcnak.

Dr. Szlávik János mindezek mellett hangsúlyozta, Magyarországon biztosított a HIV-vel élők megfelelő kezelése: „a világ fejlettebb részein, így itthon sem észleltek eddig semmilyen fennakadást a HIV-vel élők gyógyszerellátásban”.

Magyarországon kb 4000 HIV fertőzött él, és évente 2-300 új fertőzöttet regisztálnak. A rendszerbe kerülők 5-10 százaléka heteroszexuális lány és fiú. (2019-ben legalább 28 heteroszexuális fertőződött meg Magyarországon HIV vírussal) Dr Szlávik János szerint ez is azt mutatja, hogy a fertőzés Magyarországon sem csak a homoszexuálisokat érinti, sőt azt is, hogy a fiatalok a nemzetközi helyzethez hasonlóan hazánkban is könnyelműen, gyakran védekezés nélkül létesítenek kapcsolatot. Ezzel pedig az egyéb nemi betegségeknek is kiteszik magukat.  Világszerte megnőtt a szexuális úton terjedő fertőzések száma (szifilisz, HPV, gonorrhea, stb.) az előző években.

A „Köszi, jól vagyok!” egészséggel foglalkozó podcast sorozat első adásából kiderül, miért nincs hatásos védőoltás a HIV ellen és milyen lehet a COVID-19 elleni vakcina. Miért nem számít Magyarország a vírusok szempontjából igazán rizikós helyzetű országnak itt, Európa közepén?

A betegséggel és a terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információért kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Ez az anyag a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.