Az elmúlt tíz évben ilyen rossz nyár nem volt – mondta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Hétvégenként többnyire elromlott az idő, ami nem segítette az egyébként is gyengített nyári szezont a fürdőknél. Szűts Ildikó elmondta, a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő ötezres vendéglétszámnál húzta meg idén a záróvonalat egészségügyi okokból, egy kivételesen meleg, nyári vasárnapon, ami eddig a legjobb napja volt a fürdőnek. Korábban akár nyolcezres vendéglétszám is előfordult – tette hozzá Szűts Ildikó.

Nemcsak a vendégforgalmat, a bizalmat is vissza kell állítani

Természetesen a BGYH fürdőinek is be kellett zárnia a járvány alatt, a kiesett időszak alatti költségeket pedig folyószámlahitelből finanszírozták – mondta el a vezérigazgató. A BGYH kínálata egyébként tizenkét fürdőt érint, köztük vannak az élvonalbeli és turisták által is legkedveltebb komplexumok, mint a Gellért Gyógyfürdő, a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda vagy a margitszigeti Palatinus strand.Gellért Gyógyfürdő | Termalfurdok.com

A Gellért Gyógyfürdő egyik beltéri medencéje. /Fotó: Termalfurdok.com

Az árakat kénytelenek voltak csökkenteni, mivel egyrészt azok a járvány előtti forgalomra voltak kalibrálva, másrészt a beszűkült piachoz is igazodniuk kell, és a vendégeket vissza kell csábítani valahogy a fürdőkbe. A problémát akciókkal, bérlet ajánlatokkal és az értékadó kommunikáció pörgetésével küszöbölték ki, ami az élményre helyezte a hangsúlyt, illetve a történelmi kötődés különlegességére.

Fontos a látvány

A hazai és nemzetközi látogatói réteget is megmozgatja az az új trend, hogy a fiatalok a közösségi médiába a Széchényi fürdőből vagy a Rudas fürdő panorámájával töltenek fel fotókat, amik egyre több posztban láthatók az internetes platformokon. A fővárosba látogató külföldi fiataloknak már bakancslistás hely lett a Rudas, illetve a Széchenyi Fürdő szombatonként megrendezett éjszakai fürdőzése, de napközben a többi történelmi fürdőt is előszeretettel látogatják – mondta el Szűts Ildikó. A budapesti fiatalok is szeretik ezeket a programokat, több száz fő így is el szokott látogatni az eseményekre – tette hozzá.

Külföldi vendég, mint a fehér holló?

A BGYH vezérigazgatója szerint az utóbbi három hétben már egyre több külföldi vendég is megfordul a fürdőkben, igaz többségük Magyarországon él. A külföldi vendégeket inkább a történelmileg is kiemelkedő, már-már kultikus helyek – mint a Gellért vagy Széchenyi - vonzzák, azonban most a vidéki látogatókat célozzák ezek a fürdők. A budapesti vendégek favoritjai Szűts Ildikó szerint inkább a Paskál Gyógy- és Strandfürdő, a Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő és a Római Strandfürdő.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.