Az oroszok elsősorban pénzt, élelmiszert, üzemanyagot, katonai technológiát és a Biztonsági Tanács tagjaként politikai védelmet tudnak adni, míg az észak-koreaiak cserébe lőszert, fegyvert és munkásokat biztosítanak. Nagyon kis valószínűséggel arról is szó van, hogy műszaki alakulatok mehetnek Oroszországba – mondta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Hozzátette: szerinte a két állam közötti összeborulás nem Kína ellen szól, és valószínűtlennek tartja, hogy az oroszok nem tájékoztatták Kínát erről az együttműködésről.

A Reggeli Monitorban a biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott, hogy „a háború gazdasági értelemben Észak-Koreának egy ajándék”. Ennek köszönhetően a kommunista diktatúra könnyebben el tudja érni, hogy olyan segítséget kapjanak az oroszoktól, amit Kínától eddig nem sikerült ilyen mértékben megszerezni.

Ugyanakkor egy lehetséges tűzszünet esetén Oroszország részéről ez az érdekkapcsolat könnyen értékét veszítheti. Németh László interjúja.

Image by Freepik