A III. Visegrád 4 Versenyjogi Konferenciát a GVH a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével rendezte meg. Az esemény keretében a versenyhivatalok vezetői és szakértői megvitatták a régióban felmerülő versenyjogi problémákat, jogalkotási gyakorlatokat, valamint az építőiparban és a digitális piacokon jelentkező kihívásokat és azok lehetséges megoldásait.

Tibor Menyhart, a szlovák versenyhivatal elnöke elmondta, hogy hatóságuk sikeresen ültette át az ECN+ irányelvet, a Covid-járvány következtében született szigorú intézkedések ellenére. Ez az új törvény 2021 júniusában lépett hatályba, és egyes rendelkezései segíteni fogják az európai versenyhatóságokat abban, hogy összedolgozzanak, főleg a V4-es együttműködés kontextusában.

A rendezvényt Rigó Csaba Balázs beszéde zárta, aki a csaknem három évtizedes múltra visszatekintő visegrádi versenyhatósági együttműködés fontosságát és a fogyasztóknál is jelentkező kölcsönös hasznosságát hangsúlyozta.

„A visegrádi országokat sokkal több dolog köti össze annál, mint amit első ránézésre gondolnánk. A Visegrádi Négyek együttműködése napjainkban is töretlen. Régiónk a csatlakozási folyamat kezdete óta megnégyszerezte részesedését a közösségi termelésből, így az Európai Unió egyik fő dinamikusan fejlődő ipari bázisává vált. A jelenlegi időkben, amikor a globális ellátási láncokban számos zavart figyelhetünk meg, különösen fontos, hogy a V4-ek versenyhatóságai hatékonyan működjenek együtt" – összegezte a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

„Számos cseh, szlovák, lengyel és magyar versenyjogi példa létezik, amelyek mind hozzájárultak az uniós versenyjog fejlődéséhez. Ennek megfelelően országaink nemcsak egyoldalú kedvezményezettjei az európai uniós csatlakozásnak, hanem az uniós versenyjog gyakorlatának fejlesztői is" – fejtette ki Rigó Csaba Balázs.

Az elnök a Trend FM-nek adott interjújában elmondta: a globális ellátási láncokban számos zavar figyelhető meg, ami még a koronavírus korábbi leállásaival is magyarázható, de már benne vannak az orosz-ukrán háború által okozott szállítási-gazdasági problémák is. A visegrádi országok versenyhatóságai számos vizsgálatban már eddig is együttműködtek, az egyre kiterjedtebb digitális világ és e-kereskedelem miatt pedig ennek a közös munkának a további erősödése várható.

Nagy Károly interjúja.