A pénzellátás és -forgalom a megváltozott körülmények között is nap mint nap zavartalanul működik. Emberi kéz érintése nélküli, bankkártyás, mobilos fizetéssel is – amelynek PIN kód megadása nélküli értékhatára április 15-ig mindenütt 15 ezer forintos összegig emelkedik. A Bankszövetség közleményében azt írja, hogy a márciusban elindított azonnali fizetési rendszer több millió forint átutalást teljesített már pontosan, hétvégén és éjszaka is másodpercek alatt. A pénzintézeteket összefogó szervezet szerint ez köszönhető a most is dolgozó 40 ezer pénzintézeti munkatárs elkötelezettségének, helytállásának.

Azt is írják, hogy a bankszektor vezetői egytől egyig a kötelességüknek érzik, hogy kiemelt figyelemmel a munkatársakra és az ügyfelekre, valamint rajtuk túl is próbáljanak segítő kezet nyújtani a mai szokatlan és váratlan kihívásokkal szembesítő, közös élethelyzetekben.

„A munkakörülményei szinte mindenkinek megváltoztak: megrendítő hatású lehet az új élethelyzet, amelyre nem vagyunk felkészülve, váratlanul ért minket, így a régi helyzetmegoldásaink alkalmatlanok" – összegzi dr. Bagdy Emőke pszichológus professzor, aki a Magyar Bankszövetség felkérésére elkészített egy veszélyhelyzetre vonatkozó „HOGYAN ALKALMAZKODJUNK A VILÁGJÁRVÁNY KIHÍVÁSAIHOZ?" ajánlást, és öt, a hétköznapokra szóló tanácsadó hanganyagot.

A Bankszövetség ezeket segítségül szánja a front-office-ban és a home-office-ban dolgozó kollégáiknak, és minden hasonlóan érintett ember figyelmébe ajánlja. Azt írják, hogy ki-ki ezután el tudja majd dönteni, hogy az ő helyzete és egyénisége számára vajon mi a leginkább megfogadható, professzionális életvezetési tanács. Bizonyára lesznek, akik majd tovább is gondolják mindazt, amit természetesen csak korlátozott időkeretek között fejthetett ki a professzorasszony, és ők úgy válnak ellenállóbbá a vírus és következményeinek támadásával szemben. Azzal zárják közleményüket, hogy az anyagokból mindenki kaphat szellemi és érzelmi muníciót ahhoz, hogy sikeresen őrizze meg önmaga és családja testi és lelki egészségét.

Az ajánlás a Magyar Bankszövetség honlapján (http://bankszovetseg.hu/Public/sajtokozlemeny/Mit_tegyunk_szakanyag_(Bagdy_Emoke).pdf ), a hanganyagok pedig Bagdy Emőke professzorasszony digitális csatornáján (https://soundcloud.com/bagdyemoke/) érhetőek el.