„Arra számítok, hogy idén még nem lesz gyors és látványos fejlődés, és 2020-2021 inkább még a 4G éve lesz. Egy magánember már havi 7 GB körüli adatmennyiséget használ. Az Ericsson prognózisa szerint a 4G hálózaton átmenő forgalom évről évre 80%-ot emelkedik, és ez a nagyságrend várható az előttünk álló két évben is. Ami az 5G-t illeti, az érintett cégek eleinte természetesen versenyeztek, hogy ki nyújt elsőként szolgáltatást, ki készít elsőnek telefont. Most a lassabb építkezés ideje jön. Az ugyanis már biztosan látszik, hogy az 5G-hez nagyon komoly beruházások kellenek, azonban ehhez még hiányzik a szükséges bevételi oldal” – összegezte az Invitech nagykereskedelmi igazgatója.

Barta Attila az infokommunikációs vállalat blogján hozzátette: „valójában egyáltalán nem lesz eseménytelen az év, hiszen Magyarországon például lesz frekvenciatender, tornyok és bázisállomások épülnek, ezeket be kell kötni optikával. Továbbá bővülnek az adatcenterek, és a többi között új távközlési berendezésekre is szükség lesz”.

A technológia evolúciós lépései

Számos országban van már 5G szolgáltatás, így például Budapest közepén is létezik egy lefedett terület, de ez messze van még a széles körű elterjedtségtől. „A rendszer evolúciója úgy fog kinézni, hogy először kampusz jelleggel, kisebb területeken jelenik meg az ötödik generációs technológia, ezután következnek a nagyobb városok, aztán nálunk az autópályák, a Balaton környéke emelhető ki, és utána jön az országos lefedettség” – vetítette előre a szakember.

Barta Attila szerint csak ezt követően tudnak majd általánosan elterjedni a sokat emlegetett, igazán hardcore szolgáltatások. Ilyenek például az óránként 3 terabyte adatot termelő önvezető autók, a virtuális és kiterjesztett valóságot megjelenítő (VR és AR) alkalmazások vagy a komoly sávszélességet igénylő UHD felvételek, de az 5G elterjedésével akár a hologramos kommunikáció megjelenítése is reálisnak tűnik.

Új típusú együttműködések – Felértékelődhet az Invitech szerepe

„Bár tény, hogy nem Magyarország áll a világ közvetlen élvonalában, mint Dél-Korea és Svájc, de nem gondolom, hogy kizárólag követő magatartást tanúsítunk. Innovatívak vagyunk, és közelebb járunk a mezőny elejéhez, mint a közepéhez. Infrastruktúrában egyáltalán nem vagyunk rosszak, az Invitech-nek például 10 ezer kilométeres hálózata van, és a piac többi szereplője is jelentős infrastruktúrával rendelkezik. A hálózatok gyorsaságát tekintve is elöl járunk!” – mondta a nagykereskedelmi igazgató.

Ráadásul most az 5G fejlesztések kapcsán adott rá a lehetőség, hogy Magyarország ezt a pozícióját ne csak megtartsa, hanem javítson is rajta. „Ehhez azonban most kell lépnünk: a következő egy-két évben komolyan kell fejleszteni, de okosan kell a meglévő infrastruktúrát is felhasználni” – tette hozzá.

„Az 5G alaposan átalakítja a jelenlegi piaci kapcsolatokat, a sok fejlesztés és az összetett technológiai megvalósítás pedig kikényszeríti a szereplők új típusú együttműködését. Ebben a helyzetben felértékelődnek az olyan független piaci szereplők, mint az Invitech, amelynek komoly infrastrukturális adottságai és kellő piaci kapcsolatrendszere van ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon a feszített ütemű megvalósításokhoz. Ezek alapján úgy vélem, hogy nem vagyunk messze a Nyugattól. A piaci szereplők igyekeznek előre tekinteni és beruházni. Az állam is látja a terület fontosságát és támogatja a folyamatot, összességében mindenki alapvetően pozitívan áll a fejlesztésekhez” – fejtette ki Barta Attila.