"A 2021-es esztendőre a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák több mint 65 százalékát még nem vásárolták meg a közlekedők, ez mintegy 1,7 millió darab ilyen típusú vignettát jelent.” - mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „Azoknak, akik már tavaly is ezekkel a típusú e-matricákkal közlekedtek és akár napi szinten használják a díjköteles úthálózatot, még egy hetük van arra, hogy megvásárolják az úthasználati jogosultságukat."

A NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint az idei évre a mai napig több mint 915 ezer darab éves országos és megyei e-matrica fogyott, ezek közül valamivel több, mint 243 ezer éves országos és bő 672 ezer – szintén éves érvényességű – megyei autópálya-matrica kelt el.

Január 31-e az úthasználati díj fizetéséhez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő. Előbbi olyan járművekre vonatkozik, mint a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek. Utóbbi pedig – a határidő tekintetében – a nagycsaládosokat érinti. Részleges díjmentességre a mozgáskorlátozottak is jogosultak, azonban az ő esetükben nem szükséges a bejelentést évente megújítani a kedvezmény igénybe vételéhez.

Az autópálya-matricák beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált ematrica.nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig. Ráadásul ezen a felületen minden adatot csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások során elkerülhetők a tévesztésekből (pl.: rendszámelírás) fakadó kellemetlenségek, és itt egészen biztosan hiteles és pontos információt találnak a közlekedők arról, hogy milyen e-matricát vásároltak, és az pontosan meddig érvényes.