BorMárka
Egyházi birtokok múltja – jelene. Első olvasatra lehet meglepő, hogy ez milyen formában szerepelhet adásunk témájaként, de ha ehhez azt társítjuk, hogy vendégünk Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ügyvezető-igazgatója, főborásza, akkor ez már nem kérdés. Zsolt segítségével utánajárunk annak, hogy milyen volt régen és napjainkban az apátsági, bencés rendi szervezetek funkciója, valamint mennyire jelent kihívást ilyen egyedi körülmények mellett a borászati lét megélése. Plusz, fölhelyezzük az i-re a pontot, ugyanis megkoronázva a májusi VinAgora-s tematikus sorozatunkat a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének Infusio cuvée-je (2020) idén is elnyerte a Champion díjat a „Csendes vörösborok” kategórián belül. Várja Önöket: Gál Márk és Zilai Zoltán.
2023-05-26 14:05:00 Adásunk
BorMárka
Egyházi birtokok múltja – jelene. Első olvasatra lehet meglepő, hogy ez milyen formában szerepelhet adásunk témájaként, de ha ehhez azt társítjuk, hogy vendégünk Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének ügyvezető-igazgatója, főborásza, akkor ez már nem kérdés. Zsolt segítségével utánajárunk annak, hogy milyen volt régen és napjainkban az apátsági, bencés rendi szervezetek funkciója, valamint mennyire jelent kihívást ilyen egyedi körülmények mellett a borászati lét megélése. Plusz, fölhelyezzük az i-re a pontot, ugyanis megkoronázva a májusi VinAgora-s tematikus sorozatunkat a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének Infusio cuvée-je (2020) idén is elnyerte a Champion díjat a „Csendes vörösborok” kategórián belül. Várja Önöket: Gál Márk és Zilai Zoltán.
- Belehallgatás:
Közösségi oldal
A műsorvezető
Gál Márk, Zilai Zoltán és Antal Gábor
Gál Márk: A Trend FM szerkesztő-műsorvezetője, és egyik hírszerkesztője. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg a PhD címet, emellett elvégezte a Közszolgálati Média Szerkesztő szakirányú továbbképzést is. Csaknem nyolc évig a Kossuth Rádióban dolgozott, korábban (2002-2004 között) pedig szülővárosában (Szatmárnémeti) a Samtel Rádió (kereskedelmi csatorna) magyar nyelvű adásának egyik szerkesztő-műsorvezetője volt. A rádiós munka mellett másik szenvedélye az oktatás: jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense. Három szerelem van az életében: a rádió, az oktatás, és a borok/borkultúra. Zilai Zoltán: Borászmérnök vagyok, a családom is kötődött a szakmához. Dolgoztam technológusként nagyvállalatnál, próbáltam a borkereskedelmet, de valahogyan mindig része volt az életemnek a hivatásom szolgálata. Alapítványi vagy más civil szervezeti keretek között munkálkodva örömöt jelentett, hogy tehetek valamit a szakmai közösségünkért. A borkultúra ápolása, a hazai borfogyasztás minőségének javítása volt a cél 1992-ben, amikor megalapítottuk a Budapest Borfesztivált és a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. A rádiót is szeretem, mert ez a médium tudta leginkább megőrizni a személyességet, ahol a hallgató „kettesben lehet” a műsorral. A BorMárka adásaiban is szeretném ezt a személyes kapcsolatteremtést a borkultúra szolgálatába állítani! Antal Gábor: Bár vidékről származom, és gyerekként rengeteg időt töltöttem a szőlőben, közgazdászként kezdtem a pályafutásomat, a borok iránti érdeklődés pedig eleinte csak egy hobbi volt, sok kísérletezéssel, kíváncsi kóstolással. Először 2009-ben kezdtem el formálisan is elmélyülni a témában, egyik képzés és tanfolyam követte a másikat, ismereteket szereztem mind a borbírálat, mind a borkészítés területén, majd 2012-ben a hobbi hivatássá vált. Az ágazatban töltött csaknem tizenöt év után is úgy gondolom, hogy a borkultúra kimeríthetetlen élmények forrása, azóta is folyamatosan újabb és újabb mélységekre csodálkozom rá, és nagy örömmel várom a hallgatókat is ezen az izgalmas felfedező úton!
Kapcsolódó cikkek
-
BorMárka: „A borunk nemcsak egy termék a polcon…!”
„… hanem ezt annál többnek gondoljuk. Itt gondolni kell arra, hogy hol születik a bor, milyen körülmények között, mik a lehetőségek, és ezt így az egészet egybe nézve kell rátekinteni, vagy szeretnénk, ha így tekintenének rá” – vallja Bereczky István borász, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke.
-
BorMárka: „A ménesi borok az ember lelkét az ajkak küszöbére emelik!”
Ha visszapörgetnénk az idő kerekét, akkor azt az információt találnánk, hogy bizony már a római kor adatai szerint Erdélyben meglehetősen fejlett szőlőművelés létezett. Ha pedig ugrunk az időben akkor a következő jelentős mérföldkő a szászok 12. századi betelepítésének köszönhető, akik főleg a Maros és a Küküllő folyók vidékén alakították ki az egyre virágzó szőlőkultúrát.
-
BorMárka: „Magyarország 2022-ben 1,3 millió hektoliter bort exportált”
Marketing és export. Most erre a két szempontra helyeztük a hangsúlyt a borversenyek 'árnyékában', ugyanis kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen egyéb kedvező hatásokat nyújtanak a különféle elismerések. De ezúttal már nem a borász, bortermelő oldaláról közelítettünk, hanem inkább piaci szempontokat vizsgáltunk meg.
-
BorMárka: „Borversenyeken is, de filozófiánk szerint is a harmónia a bor legfőbb jellemzője!”
„A borszakma rendezvényeit, eseményeit tekintve a borszakmai programok körében a borversenyek kiemelt szerepet játszanak, és ezeknek a versenyeknek mind a termelők irányába van fontos küldetése és a fogyasztók a borpiac vásárlói oldalának is szolgáltatnak, őket is segítik a munkájukkal” – így véli Zilai Zoltán, aki nemcsak a BorMárka egyik társműsorvezetője, hanem a VinAgora Nemzetközi Borverseny ügyvezető-igazgatója.
-
BorMárka: „Valami iránt minél több a szeretet, annál több a tudás valamiben!”
„A magyar bor minőségének növelése megkérdőjelezhetetlen célja az ágazatnak, de a fenntartható termelés feltételezi azok gazdaságos termelését és fogyasztói elismertségét. E három paraméter ismeretében tudjuk kizárólag értelmezni az egyes borvidéki eredetvédelmi rendszerek és a borászatok márkáinak piaci értékét.” Ez a küldetése a tavaly megválasztott Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének.
-
BorMárka: „Nekem mindenem az illat, és úgy gondolom, ez a sikerem egyik titka!”
A pincészetet 1991 alapította két fő alapelv mentén: a szakma őszinte szeretete és kemény munka; és azóta is ezek mentén gyarapodik. Eleinte állattenyésztő üzemmérnöknek tanult, de jóformán gyermekkora óta – édesapja révén – a borászat része az életének. Első önállóan készített bora egy Portugieser volt, ami aranyérmes lett a Villányi Borversenyen.
-
BorMárka: „a bor mindenképpen isteni eredetű áldott szent ital!”
A jó bor magasztosabbá teszi az ünnepi hangulatot. Ez még hangsúlyosabb karácsonykor! Magyarországon – a gazdag borvidékeivel és kiváló boraival – pedig nem kérdés, hogy az ünnepi menühöz minőségi hazai bor dukál.
-
BorMárka: „a borkóstolás nagyon hasonló a szerelemhez!”
Olykor még a borok is vizsgáznak! Akár ez is lehetne a legutóbbi adásunk címe, de bizonyos tekintetben a kijelentés nem meglepő, hiszen a kereskedelmi forgalomba helyezett magyar boroknak (és ezáltal a bortermelőknek) nagyon magas minőségi szabályoknak kell eleget tenniük.
-
Villányi borász lett a 2023-as év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia által 33. alkalommal ítélték oda a borászok Kossuth-díjaként emlegetett elismerést, amelyet idén Günzer Tamás vehetett át.
-
BorMárka: „a borászat Kossuth-díja!”
Idén 33. alkalommal ítélik oda az Év bortermelője Magyarországon díjat. A Magyar Bor Akadémia kérésére idén is a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitje nevezte meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit.
-
BorMárka: „Ma nemcsak jót kell csinálni, hanem különlegeset is!”
Bő 20 évvel ezelőtt hallhattunk első ízben a késői szüret elnevezésről, napjainkban viszont egyre több hazai borászat kínálatában találkozhatunk ezzel a finomsággal. Meglehet, hogy ez a „kategória” (természetesen édes bor) nem egyértelműen fehér vagy fekete helyzetként értelmezhető, ugyanis a hozzávetőleg kevés maradékcukor-tartalommal rendelkező tételektől az aszúesszenciákig sokfajta bor előfordul ezen a néven.
-
BorMárka: „a tokaji aszú az tényleg egy csoda”
„Szakmázzunk” egy keveset: kezdjük a tokaji aszúszemekkel. Külsőleg csokoládébarnák, belsejükben sárgásbarna, barna színűek, melyek a Botrytis cinerea hatására nemesen aszúsodtak. Egyrészt ennek köszönheti a különlegességét, másrészt maga az aszú kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókból készül.
-
BorMárka: „Adjuk meg magunknak a minőség lehetőségét!”
November 11-e hagyományosan Szent Márton napja, amikor is az újbor és a libasült nem hiányozhat az asztalról. A magyar nyelvterületen sokfelé elterjedt Szent Márton személyének és a bornak az összekapcsolása.
-
BorMárka: „Akinek kezében a fáklya, kötelessége világítani!”
Az (talán) nem kérdés, hogy Magyarország kiemelkedő borterületekkel és termékekkel rendelkezik. Az viszont, hogy ezek hogyan, milyen formában és mennyire vannak sikeresen kihasználva, már lehet, hogy megosztóbb.
-
BorMárka: „Tedd vagy ne tedd. De ne próbáld!”
Ha visszapörgetjük az idő kerekét, akkor már a 19. században keresgélhetünk több irodalmi alkotásban ugyanis itt már fellelhető a szekszárdi táj és egyik legfontosabb jellegzetessége, nevezetesen a bor. Garay János magyar költő, író, újságíró volt az, aki a helyi óvörös borra használt bikavér nevet, amelyet először a költő írt le Szegszárdi bordal című versében, 1846-ban.
-
BorMárka: „Minden egyes bikavérnél a saját felelősségemet is társítom a kontrollhoz!”
Az egri borvidék legfontosabb bora, ha nem épp a zászlóshajója a bikavér. A helyi bortermelői közösség szerint a jövő záloga, hogy az itthon és a nemzetközi piacon is egyre nagyobb presztízsű regionális bortípust tovább építse.
-
BorMárka: „A Balatoni borrégió igazi kincsestára a változatos és jó boroknak!”
A nyári csúcsszezonhoz képest az őszi időszak már egy nyugodtabb, csendesebb arcát mutatja a Balatonon és környékén. A tapasztalatok alapján az őszi hónapokban érkező vendégek aktívabbak, mert a jellemzően kiránduló idő miatt a természetjárást, a kerékpározást részesítik előnyben. A bringás utak ráadásul olyan szállásokat, éttermeket is megmutatnak, amelyek ősszel is nyitva vannak.
-
BorMárka: „Azért dolgozunk, hogy a fiatal fogyasztókat is megszólítsuk!”
Fiatalok, fiatalosság, lendületesség, jó barátok, közösség, kísérletezés – ezek mind utalhatnak a fiatal borász generáció sajátosságaira. Az idő pedig egy olyan tényező, ami megkerülhetetlen és mindenkire hatással van, így a borászokra is.
-
BorMárka: „Az a legjobb bor, amiből kérnek még egy pohárral!”
Itt van az ősz… ilyenkor gyakran elönt bennünket egyfajta nosztalgikus hangulat, hiszen olykor-olykor visszagondolunk az elmúló nyárra, az élményekre. Sőt, lassan már októberbe lépünk, és így a jeges fröccsök, rozék helyett már egyre inkább a könnyedebb vörösborokat vesszük a kezünkbe.
-
BorMárka: „Mindig hangsúlyozom, hogy csapatmunkában dolgozunk”
Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy ezekben a napokban a borász szakma egyik legszebb, de egyben legstrapásabb időszakát éljük: itt a szüret!
-
BorMárka: „Somló az egyik legszebb hazai borvidék”
Miért annyira különlegesek, már-már varázslatosak a vulkanikus borok? Mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egy bor gazdag minerális jegyekkel rendelkezzen? Ilyen kérdésekre is kerestük a válaszokat ifj. Kamocsay Ákos borásszal, borászati tanácsadóval, aki jelenleg a somlói Fehérvári Borbirtok vezető borásza.
-
BorMárka: „A Borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni!”
Szeptember 7-10. között minden borkedvelőt, borbarátot vár a 32. Budapest Borfesztivál. Vendégünkkel, Zilai Zoltánnal a fesztivál ügyvezető-igazgatójával beszélgetünk majd a többi közt arról, hogy napjainkban hogyan tudják pozícionálni a rendezvényt, valamint a kihívások mellett az idei érdekességekről is.
-
BorMárka: „Csak szeretném megetetni az embereket”
Ha nyár, akkor irány a szabadtér, de itt is megéhezik az ember. Szerencsére az ilyen helyzetekre találták ki a szabadtűzi sütögetést. Augusztusban (a nyári hónap hajrája) is – ha az időjárás engedi – sokan élnek ezzel a társaságot összekovácsoló lehetőséggel
-
BorMárka: a vulkanikus borok egyedisége
„Tüzes borok, vulkáni ízek!” – ez a Borbély Családi pincészet mottója! Így nem is volt kérdés, hogy ha a vulkanikus borokról szeretnénk beszélgetni, akkor Borbély Tamás lesz ehhez a megfelelő partner.
-
BorMárka: „a sillernek vörösboros lelke van…”
…mint ahogy a rosénak fehérboros lelke van. Különleges adás, különleges bortípust kíván. Ezt az állítást két információval is meg tudjuk magyarázni!
-
BorMárka: hogyan szervírozzuk a borokat nyáron?
A nyári melegben nincs is annál jobb, mint egy jó, frissítő fröccs. Gondoljunk csak például a fesztiválszezonra vagy egy hangulatos teraszos ücsörgésre, a grillpartik kiegészítőjére, de akár egy hosszúra elnyúló esti beszélgetésre. Ezek mindegyikének nagyon jó kísérője lehet egy fröccs.
-
BorMárka: a közösségi borok szerepe
Mire törekszünk? Keressük az állandó (már-már megszokott) minőséget és stílust. Éppen ebben van segítségünkre egy-egy közösségi, borvidéki bormárka!
-
BorMárka: a legfontosabb feladatunk a fenntarthatóság!
Vissza a móri borvidékre, de ezúttal más apropóból, ugyanis ahogy ígértük folytatjuk a múlt héten megkezdett témánkat a vendéglátás és borturizmusról.
-
BorMárka: az önazonosság a legfontosabb fokmérő!
Ezúttal Magyarország legdélebben fekvő és legmelegebb borvidékére kalauzoltuk el hallgatóinkat/nézőinket, de nem a szokásos módon, ugyanis a kiindulópontot nem pont a villányi borok adták.
-
BorMárka: Kicsi a Mór, de erős!
Bár hazánk egyik legkisebb történelmi borvidékeként tartják számon, mégis már a XIV. századi iratok utalnak a szőlőre e vidéken, igaz meglehetősen hullámzó korszakokat élt meg és át a borvidék.
-
BorMárka: minden pezsgő bor, de nem minden pezsgő bor pezsgő!
„Nem az a lényeg, hogy egy forgalmas helyen kint legyen a nevünk, hanem hogy valóban elhozzunk egy szeletet Egerből.”
-
BorMárka: „Egyre inkább a hétköznapok italává válik a pezsgő”
Először a kapcsolat: a világ szinte minden szőlőtermelő országában készítenek pezsgőt. A nagy nemzetek közül Franciaország, Spanyolország és napjainkban már egyre inkább Olaszország is pezsgőnagyhatalomnak számít. Ha pedig valaki ebben kételkedne, akkor gondoljon arra, hogy csak champagne-ból csaknem 7 millió palack fogy évente.
-
BorMárka: júniusban irány a Rosalia Borpiknik!
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a „BorMárka – iránytű, borkalauz a mindennapokra” stábja. Június 9-én nyitja meg kapuit a főváros legnagyobb nyárindító kerti partija a Rosalia Borpiknik a Városligetben.
-
BorMárka: „Isten által a föld felé küldött szeretetet legtranszparensebben a szőlő gyűjti magába”
Emlékezzünk vissza: Jézus tanítványaival együtt töltött utolsó vacsoráján bort szolgáltak fel, amely a legősibb idők óta szoros kapcsolatként van jelen az Istentiszteletekkel. A Pannonhalmi Főapátság és a szőlőkultúra a világon az egyik leginkább időtálló kapcsolatai közé tartozik. Sokan a mai napig a bor katedrálisaként nevezik az Apátsági Pincészetet.
-
BorMárka: „Naturális boraink igazi egyéniségek, amelyek nem a tervezőasztalon születtek!”
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az élet összes terén a természet és a környezetvédelem, így már nem is annyira meglepő, ha azt állítjuk, hogy a bioborok – vagy éppen a biotermesztés – világszerte egyre népszerűbb. Ennek ellenére még meglehetősen gyakori reakciók, hogy sokakban ott a kérdőjel, mitől is lesz egy bor igazán bio.
-
BorMárka: „a világ kíváncsi Somlóra!”
A 4-5 millió évvel ezelőtt lezajló vulkanikus tevékenység következtében került a felszínre az a megszilárdult lávatömeg, ami most a Somló legfelső harmadán látható.
-
BorMárka: „a vásárlói kör bővítése nem könnyű, hiszen az édes borok forgalma világszerte csökken vagy stagnál!”
Napjainkban is válaszra vár a kérdés, hogy elő tud-e jönni az édes borok kultúrája? Alapfeltevésünk szerint ugyanis még mindig sokan fenntartásokkal közelítenek az édes vagy éppen a desszert borok iránt. Holott Magyarország kimondottan jó lehetőségekkel van megáldva ilyen téren, mondhatni kedvez az ilyen típusú italok elkészítésének.
-
BorMárka: „ha bor, akkor egyértelműen szerelem, ha illatos, akkor élmény!”
Ha már az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, akkor mi is úgy döntöttünk, hogy még maradunk a Kunságnál. Ha pedig gondban lennénk, hogy milyen fajtákkal kezdjünk el ismerkedni a borokkal, akkor jó hírünk, hogy már nem kell ezen sokáig agyalni ugyanis az illatos fajták (mint például a Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, a tramini vagy sárga muskotály) remek bevezetőknek minősülnek és nem okoznak csalódást.
-
BorMárka: „a bor olyan, mint egy gyerek, oda kell figyelni minden mozzanatára”
Szerencsére napjainkban már feledésbe merült az egykor kissé lesajnált Kunsági borvidék. Sőt, bátran állíthatjuk, hogy az elmúlt körülbelül 20 évben jelentősen átalakult a szőlőfajta-összetétel is.