2023-04-21 14:05:00 Adásunk
BorMárka
Míg múlt héten a hazánkban nagyon is népszerű Olaszrizling volt terítéken, addig a második adásunkban az új fajtákon, (mint például a Néró vagy a Generosa) lesz a fókusz. A felfedezésben pedig segítségünkre lesz ifj. Szentpéteri Attila, a kunsági borvidék ifjú csillaga. A műsor házigazdái: Gál Márk és Antal Gábor.
- Belehallgatás:
Korábbi adások
-
BorMárka
2023-05-19 14:05:00Folytatjuk a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjainak mini-sorozatát: most egy különdíjas kategória győztesére esett a választásunk, mégpedig a „legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor”. Hogy miért éppen ez a kategória? Mert úgy gondoljuk, nemcsak ideje, hanem szükséges is keresnünk arra a kérdésre a választ az organikus borokról, hogy valóság vagy legenda? Ezt (is) fejtegetjük Orbán Dániellel, aki a mátrai borvidékről érkezik, a Dominium pincészet egyik alapítója, és egyben borásza. A műsor házigazdái: Gál Márk és Antal Gábor.
- Belehallgatás:
-
BorMárka
2023-05-12 14:05:00Májusban alapvetően a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai vannak fókuszban. Részben ez adja a következő adás témáját, ugyanis az idei megmérettetés egyik VINOFED különdíját a Fehérvári Borbirtok – Brut pezsgője kapta. Ez viszont remek apropó arra, hogy az új, kis feltörekvő pincészetekkel foglalkozzunk, mint amilyen a somlói Fehérvári Borbirtok. A pincészet életét a tradíció és az innováció kettőse jellemzi. A részletekről, ahogy a somlói borvidék sajátosságairól, és helyzetéről is beszélgetünk Fehérvári Andrással, a Fehérvári Borbirtok tulajdonosával. Várja Önöket: Gál Márk és Zilai Zoltán.
- Belehallgatás:
-
BorMárka
2023-05-05 14:05:00Legutóbb illatoltunk, a következő adásunkban pedig édes pillanatokat szeretnénk okozni. Keressük az édes borok lehetőségét a piacon; ebben pedig segítségünkre lesz Rábai László, a tokaji borvidékről, a Grand Tokaj vezérigazgatója. A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A műsor házigazdái: Gál Márk és Zilai Zoltán.
- Belehallgatás:
-
BorMárka
2023-04-28 14:05:00Ha tavasz, akkor máris a természet adta megannyi illatra gondolunk. Éppen ezért most mi is az illatos fajtákról beszélünk, ebben pedig segítségünkre lesz Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és pincészet borásza, akit 2013-ban első hölgyként választottak meg az Év Bortermelője díj nyertesének. Várja Önöket: Gál Márk és Zilai Zoltán.
- Belehallgatás:
-
BorMárka
2023-04-21 14:05:00Míg múlt héten a hazánkban nagyon is népszerű Olaszrizling volt terítéken, addig a második adásunkban az új fajtákon, (mint például a Néró vagy a Generosa) lesz a fókusz. A felfedezésben pedig segítségünkre lesz ifj. Szentpéteri Attila, a kunsági borvidék ifjú csillaga. A műsor házigazdái: Gál Márk és Antal Gábor.
- Belehallgatás:
-
BorMárka
2023-04-14 14:05:00Borok, illatok, színek, tájak, történetek! Ez a BorMárka! A hallgatók hétről hétre megismerkedhetnek a borvilág egy-egy szeletével, méghozzá egyedi módon: egy téma, egy borász, és a műsor házigazdái együtt, közösen gondolkodnak és viszik közelebb a hallgatókhoz mindazt, ami a borral jár. Az első adás vendége: ifj. Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidékről, a Figula pincészet borásza, az Év bortermelője 2022 díj nyertese. Témánk pedig a legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon, vagyis az Olaszrizling. A műsor házigazdái: Gál Márk, Zilai Zoltán és Antal Gábor.
- Belehallgatás:
Közösségi oldal
Kapcsolódó cikkek
-
BorMárka: júniusban irány a Rosalia Borpiknik!
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a BorMárka – iránytű, borkalauz a mindennapokra stábja. Június 9-én nyitja meg kapuit a főváros legnagyobb nyárindító kerti partija a Rosalia Borpiknik a Városligetben.
-
BorMárka: „Isten által a föld felé küldött szeretetet legtranszparensebben a szőlő gyűjti magába”
Emlékezzünk vissza: Jézus tanítványaival együtt töltött utolsó vacsoráján bort szolgáltak fel, amely a legősibb idők óta szoros kapcsolatként van jelen az Istentiszteletekkel. A Pannonhalmi Főapátság és a szőlőkultúra a világon az egyik leginkább időtálló kapcsolatai közé tartozik. Sokan a mai napig a bor katedrálisaként nevezik az Apátsági Pincészetet.
-
BorMárka: „Naturális boraink igazi egyéniségek, amelyek nem a tervezőasztalon születtek!”
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az élet összes terén a természet és a környezetvédelem, így már nem is annyira meglepő, ha azt állítjuk, hogy a bioborok – vagy éppen a biotermesztés – világszerte egyre népszerűbb. Ennek ellenére még meglehetősen gyakori reakciók, hogy sokakban ott a kérdőjel, mitől is lesz egy bor igazán bio.
-
BorMárka: „a világ kíváncsi Somlóra!”
A 4-5 millió évvel ezelőtt lezajló vulkanikus tevékenység következtében került a felszínre az a megszilárdult lávatömeg, ami most a Somló legfelső harmadán látható.
-
BorMárka: „a vásárlói kör bővítése nem könnyű, hiszen az édes borok forgalma világszerte csökken vagy stagnál!”
Napjainkban is válaszra vár a kérdés, hogy elő tud-e jönni az édes borok kultúrája? Alapfeltevésünk szerint ugyanis még mindig sokan fenntartásokkal közelítenek az édes vagy éppen a desszert borok iránt. Holott Magyarország kimondottan jó lehetőségekkel van megáldva ilyen téren, mondhatni kedvez az ilyen típusú italok elkészítésének.
-
BorMárka: „ha bor, akkor egyértelműen szerelem, ha illatos, akkor élmény!”
Ha már az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, akkor mi is úgy döntöttünk, hogy még maradunk a Kunságnál. Ha pedig gondban lennénk, hogy milyen fajtákkal kezdjünk el ismerkedni a borokkal, akkor jó hírünk, hogy már nem kell ezen sokáig agyalni ugyanis az illatos fajták (mint például a Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, a tramini vagy sárga muskotály) remek bevezetőknek minősülnek és nem okoznak csalódást.
-
BorMárka: „a bor olyan, mint egy gyerek, oda kell figyelni minden mozzanatára”
Szerencsére napjainkban már feledésbe merült az egykor kissé lesajnált Kunsági borvidék. Sőt, bátran állíthatjuk, hogy az elmúlt körülbelül 20 évben jelentősen átalakult a szőlőfajta-összetétel is.