2022-04-14 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

2022-04-14 06:35:00

Döntött a fővárosi közgyűlés, május 9-től emelkednek a taxis tarifák Budapesten. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. A Gazdasági Versenyhivatal szerint ez a döntés nem támogatja a gazdasági versenyt, hogy miért, arról is lesz szó a csütörtök reggeli Monitorban. Az ING Bank munkatársa a KSH friss adatait elemzi, mely szerint több,mint 42 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye idén februárban éves összehasonlításban. Fejleszt a MÁV, kiszámítható menetrendet, gyorsabb és kényelmesebb közlekedést tesz lehetővé az a 115 új, korszerű, villamos mozdony, amely 200 kilométeres óránkénti sebességre is képes. A briteknek sem tetszik, hogy 30 éves csúcson az ottani infláció. Hogy mi okozta ezt, arról is szó lesz. Természetesen lesz tőzsdenyitás és kriptopercek is, a csütörtöki Monitorban.

Belehallgatás:

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-19 06:35:00

  Egyre több húsfeldolgozó kerülhet csőd közeli helyzetbe, ha továbbra sem sikerül elfogadtatni az áremelkedést a piaccal. A hajdú-bihari Kurucz-csoportnak már le kellett húznia a rolót, a Hússzövetség elnöke szerint egy közepes méretű, de dinamikusan bővülő cég jelentett csődöt. Lesznek adóelkerülő vállalkozók, de már nem tér vissza az adózási morál a KATA bevezetése előtti alacsony szintre – mondta az OPTEN céginformációs szakértője. A kisadózók tételes adójának szigorítása miatt a társas vállalkozások száma ismét meghaladhatja az egyéni vállalkozókét, és megváltozhat az elmúlt évek dinamikája. Minden eddiginél korábban, már kedden napirendre kerül a jövő évi minimálbér a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány egyeztetésén – értesült a VG.hu. A lap szerint a korai tárgyalási forduló célja, hogy megalapozza az év vége felé esedékes bértárgyalásokat. Spórolás van Európában és Magyarországon is az energiaárak elszállása miatt, eközben az Unió az orosz gáz helyettesítésén dolgozik gőzerővel - ezúttal Azerbajdzsánban. A piaci hullámzások és a munkaerőhiány jelentik a legnagyobb problémát a logisztikai piacon. A Raben Trans értékesítési és marketing vezetője elmondta: a koronavírus lecsengése után felfutott a kereslet, de a járvány miatt megszakadt ellátási láncokat máig sem sikerült teljesen helyreállítani. Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Imre Lőrinc!

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-18 06:35:00

  Mintegy 650 milliárd forintnyi kárt okozott eddig az idei aszály a hazai agrárgazdaságnak. Az évek óta tartó szárazság is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt tíz évben felgyorsult a szántóföldi termőterületek zsugorodása. Pinke Zsolt, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa számol be a várható következményekről. Legalább három évig elhúzódó gabonaválságra lehet számítani - ezt nyilatkozta Nagy István agrárminiszter azt követően, hogy a múlt héten Kijevben tárgyalt ukrán kollégájával. Összeállításunkból kiderül, hogy Magyarország hogyan tud részt vállalni az ukrán gabonakészletek külföldre juttatásában. Megszólal az agrárminiszter és a Rail Cargo elnöke is. A háború következménye az is, hogy a tavalyi jegyzésárakhoz képest 50 %-kal magasabb szinteken kereskednek a kukoricával, a búzával és a repcével a nemzetközi árutőzsdéken. Idehaza a rezsi csökkentés szűkítésének hatására felgyorsulhatnak a lakossági napelem telepítések. A várható piaci árak mellett akár 3-4 év alatt megtérülhetnek a beruházások. Indítjuk a kereskedést a Privátbankár.hu szakértőjével és kapcsoljuk telefonon Tálas Pétert, aki az orosz-ukrán fejleményeket elemzi. Várja önöket a szerkesztő Péki Nagy Kata és a műsorvezető, Imre Lőrinc.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-08 06:35:00

  Megszűnhet az autókereskedések fele is. A Reggeli Monitorban erről is szó lesz, de arról is, hogy Caola nyújt segítséget a Sopron SC-nek. Egyre égetőbb probléma a sofőrhiány, állítja Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára, és a műsorban arról is beszél mekkora lyukat üthet a probléma eszkalálódása az államháztartáson. A KSH adatai is megvizsgáljuk, hiszen csaknem egy éve, tavaly június óta nem volt pozitív a külkereskedelmi mérleg,és több mint hatszor annyi vendégéjszakát töltöttek külföldiek idén májusban Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Szó lesz a Goldman Sachs aktuális Medvepiaci elemzéséről, a Brit miniszterelnök lemondásáról, és hogy a Kopint Tárki szerint drámai lenne, ha nem tudnánk lehívni a Helyreállítási Alap forrásait. Az Equilor elemzőjével nyitjuk a tőzsdét. Várja Önöket a műsorvezető Imre Lőrinc.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-07 06:35:00

  Nincs vége a forint lejtmenetének. Hétfő után kedden is óráról-órára állította be az újabb mélypontokat a vezető devizákkal szemben. A háttérben megbújó okokat nehéz megállapítani, Székely Zsolt közgazdásszal próbálkozunk meg vele a Reggeli Monitorban. Emellett szó lesz a hazai kiskereskedelmi forgalom alakulásáról, valamint a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank főosztályvezetőjével a kiemelt üdülőövezetek ingatlanárairól beszélünk. Súlyos aszályhelyzet alakult ki nemcsak Európa több országában, de idehaza is.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-06 06:35:00

  Nagy teljesítményű, 24 megawattos naperőművet építenek Debrecenben. A város polgármestere közölte, hogy a beruházás révén az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente hozzávetőlegesen 33 ezer tonnával csökken, és az igazolhatóan karbon semleges energiaellátás fontos szempont a betelepülő nemzetközi vállalatok részéről. Küzdenek ugyanakkor a városban a kiszáradó tavakkal, de erre is lehet megoldás pár éven belül. Szakértők szerint az orosz tankerhajók kijátszhatják a szankciókat, kőolajat és földgázt szállítva az Európai Unió kikötőibe. A megkérdezett tengerész kapitány szerint a tengerhajózásban, legális eszközökkel, korábban is és most is könnyedén kijátszhatók a szankciók, különösen, ha az is érdekelt a szállításban, akinek ellenőriznie kell. 410 forintos euró. Lesz-e vészkamatemelés a Magyar Nemzeti Banktól? Miért hatástalanok az eddigi kamatemelések? Kérdések és válaszok 6.30 és 10.30 között. A legfrissebb tőzsdei és devizapiaci információkkal várja Önöket Somody Evelin és Imre Lőrinc.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-07-05 06:35:00

  Magyarország élen jár a digitális település- és térségfejlesztési képzések területén Európában. A Reggeli Monitorban arról is beszámolunk, hogy egyre kevesebb a minőségi használt autó a magyarországi piac elsődleges beszerzési országaiban, mégis 10 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett használt autók száma az első félévben. Szó lesz arról, hogy 75 százalékkal többet költünk a idén nyári játékokra, mint a tavalyi ilyenkor, és hogy egy kisebb falu éves áram igényével csökkenti villamosenergia felhasználását a Főtáv, energiahatékonysági fejlesztéseivel. A közlekedési szakértő elmondja, hogy miért nem fenntartható és miért okozna hatalmas zsúfoltságot, egy német mintára, országosan minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosító, olcsó klímabérlet bevezetése. Beszámolunk az ukrán front állásáról, és arról is, hogy mit keres az orosz flotta Japán felségvizein? Az Erste stratégájával nyitjuk a tőzsdét, az Equilor szenior elemzőjével pedig az árupiaci mozgásokról beszélünk, de megtudhatják azt is, hogy miért nincs reális alapja a kötelező európai uniós szolidaritási gázelosztásnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal korábbi elnökhelyettese szerint. Várja Önöket a műsorvezető, Imre Lőrinc.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-06-24 06:30:00

  Várhatóan előrehozott választások lesznek Bulgáriában, miután megbukott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kisebbségi kormánya a parlament bizalmi szavazásán. A kormányválságot a „Van Ilyen Nép” nevű párt idézte elő, miután kilépett a koalícióból a pótköltségvetés, illetve a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdése körül kialakult viták miatt. Egyre forróbb a helyzet Kalinyingrád miatt Oroszország és Litvánia között, elmondjuk, hogy miért fontos ez az orosz exklávé és kirobbanhat-e miatta egy háború Oroszország és a NATO között. Tovább nőtt a foglalkoztatottság, és csökkent a munkanélküliek száma májusban. A regisztrált állástalanok száma 169 ezer főre csökkent, ami 3,5 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg. Legutóbb 2019 végén, 2020 elején volt ilyen alacsony az állástalanok aránya Magyarországon. Mindeközben indiai munkavállalók alkalmazásával is küzd a Magyar Suzuki az erőteljes munkaerőhiány ellen. Szó lesz majd arról is, hogy miért rendeltek el szükségállapotot Ecuadorban, de a magyarok nyaralási szokásairól és a régiós adóverseny állásáról is szó lesz majd, sok-sok sporttal fűszerezve az adásban. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Somody Evelin, Imre Lőrinc és Mezei Dániel.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-06-23 06:35:00

  Amerikai döntést vár az olajpiac. A szerdai lejtmenet hátteréről és a legfrissebb fejleményekről a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát kérdezzük a Reggel Monitorban. Emellett szó lesz a Magyar Suzuki tavalyi évéről és idei kihívásairól, valamint a MKB Bank szakértőjével a faktoring piac lesz terítéken. Kriptoverzum című rovatunkban a bitcoin 13 ezer dolláros mélypontjáról szóló elemzésekről és El Salvador helyzetéről beszélünk. 6 éve ezen a napon, 2016. június 23-án tartották az Egyesült Királyságban a Brexit-népszavazást, amelynek eredményeként kilépett az ország az Európai Unióból. Végigvesszük, hogy milyen negatív és pozitív hozadékai voltak a döntésnek, de szó lesz a brit inflációs helyzetről is, ami gyakorlatilag megegyezik az uniós országokéval. Emellett egy biztonságpolitikai szakértő szerint kétkedve kell fogadni az orosz elnök bejelentését az új rakétarendszer hadrendbe állításáról. Várja Önöket Imre Lőrinc fél 7-től.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-06-22 06:30:00

  Oroszország most már Litvániát is fenyegeti. A balti ország a közelmúltban leállította a vasúti és közúti szállítást az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávéba. Az indok az, hogy a termékek 40-50 százaléka uniós szankció alá esik. Válaszul az oroszok közölték, hogy ha az Európai Unió nem lép közbe a helyzet rendezésére, Oroszország saját jogán fog intézkedni. Katonai megtorlást helyeztek kilátásba. Mindezt az orosz-ukrán háború kellős közepén. A Fekete-tenger ukrán kikötőinek orosz blokádja miatt a következő hónapokban 20 millió tonna gabonát kellene közúton vagy vasúton elszállítani Ukrajnából. Az ukrajnai magtárakban lévő gabonának csak kis részét képesek a magyarországi vasúti szolgáltatók elvinni, de mindezt megtesznek ezért, mert közben jó üzlet is. Az egyre erőteljesebb európai gázkrízis előtérbe hozott alternatív energia megoldásokat is. Az egyik ezek közül a hőszivattyú. Elsősorban azok kötnek házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek vagy jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. A vagyonjogi szerződés kizárólag közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva érvényes. Az ilyen megállapodás nem a bizalmatlanság, hanem a racionalitás jele, és egyre többen élnek vele. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Imre Lőrinc és Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Imre Lőrinccel

  2022-06-21 06:35:00

  Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdetett meg állatjóléti támogatást az Agrárminisztérium (AM) a méhek állatjóléti támogatásra. A reggeli Monitorban ennek apropóján szó lesz arról is, hogy miért nem vonzó már a fiatalok számára a méhészet, és miért fontos azok számára is több méhcsalád legyen az országban, akik nem szeretik a mézet. Beszámolunk arról is, hogy Különadóval sújthatják az Egyesült Államok olajvállalatait, ha nem növelik kitermelésüket, és arról is, hogy több mint négyszáz töltőállomást vásárolhat a MOL Lengyelországban. És több más mellett arról is értesülhetnek, ha velünk tartanak, hogy miért lesz sokkal drágább idén nyáron a szezonban a Lecsó. Várja önöket a műsorvezető, Imre Lőrinc.