Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Nincs árfolyamcélja a kormánynak és nem is avatkozik bele a forintgyengülésbe- erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergely szerint az árfolyamgyengülésnek ma azért van kisebb jelentősége a magyar gazdaság számára, mert az államadósság devizahányada 18 százalék alá csökkent több mint 50 százalékról. Monetáris lazító, gazdaságélénkítő lépésekről döntött az Európai Központi Bank. A várakozásokkal összhangban 10 bázisponttal, mínusz 0,5 százalékra csökkentették a betéti kamatlábat, az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékon maradt. Emellett a vártnál kisebb, havi 20 milliárd eurós keretösszeggel újraindítják a kötvényvásárlási programot, és kétszintű kamatrendszert vezetnek be a bankok védelmére. Már a válság előtti szinteket idézni a kkv szektor hitelezési aktivitása Magyarországon. A Garantiqa üzleti vezérigazgató-helyettese a Trend FM-nek elmondta, hogy az idei első fél évben több mint 32 ezer hazai vállalkozás esetében, csaknem 1000 milliárd forintnyi hitel folyósításában vállaltak kezességet. Jelentősen fejleszti légierejét a lengyel hadsereg. 6,5 milliárd dollár értékben, 32 darab F-35-ös gépet vásárolnak az Egyesült Államoktól. Elemzők szerint az egyezség újabb jele a mélyülő biztonságpolitikai együttműködésnek. Defláció, az árak csökkenése is jöhet Európában hosszabb távon – mondta az Erste Group régiós makrogazdasági elemzője, miután a német infláció lassult augusztusban. De emellett beszélünk a török jegybank kamatdöntéséről és az ambiciózusnak tűnő lengyel minimálbér emelésről is. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

2019-08-27 06:05:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-08-27 06:05:00

Mélypontjáról felfelé indult el a GKI üzleti- és fogyasztói bizalmi indexe is augusztusban. A lakosság összességében jóval derűlátóbb, mint egy hónappal ezelőtt. Az iparban is kedvezőbbnek látják a társaságok a saját helyzetüket, habár a termelési várakozások romlottak. Az építőipariban enyhe borúlátás jellemző, a rendelésállományok is csökkentek augusztusban. Az eddigieknél hatékonyabb rakétacsapást mértek a jemeni húszik szaúdi területekre. Az Irán támogatását élvező jemeni lázadók szóvivője szerint, a húszik tíz Badr-1 típusú ballisztikus rakétát lőttek ki a dzsizáni repülőtér ellen, és a támadásban több tucat ember vesztette életét, sokan megsebesültek. Az elmúlt hónapokban az abhai és a dzsizáni repülőtér és más szaúdi létesítmények is többször váltak a húszik célpontjaivá. Nehéz megmondani, hogy tovább fokozódnak-e a harcok, az azonban biztos, hogy a szembenálló felek kezdenek belefáradni az 5 éve tartó polgárháborúba. Évi 4 milliárd forintot fordít saját pénzéből a MÁV 2023-ig, 50 vasútállomás felújítására. Elsősorban a Budapest - Cegléd - Szolnok és a Budapest - Vác - Szob vasútvonal állomásaira koncentrálnak, mivel ezek a legforgalmasabb elővárosi vonalak. Külön forrást biztosítanak itt a biztosítóberendezések és a pálya állapotának javítására. A jövőre forgalomba álló KISS emeletes motorvonatok is ezeken a vonalakon szállítják majd az utasokat. Érzékenyen érinti a kereskedelmi háború a Tesla-t. Az elektromos autógyártó ugyanis már a tervezettnél korábban, augusztus végén megemeli árait Kínában. Az amerikai vállalat fontolgatja, hogy decemberben újra áremelést hajt végre, ha Kína valóban emeli az Egyesült Államokból importált járművekre kivetett vámot. A Tesla számára kiemelten fontos a kínai piac. Csaknem 221 ezer autót értékesített itt, a növekedés több mint 170 százalékos. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Tóth Anna, Szűcs Péter és NESTA.

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-11-30 06:35:00

    Felpörögtek a beruházások Magyarországon a harmadik negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 22 százalékkal haladta meg az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbit. A növekedésből minden szekt