Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-07-17 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-07-17 06:35:00

Bár az előző hónapokhoz képest lassult, de így is több mint 26 százalékkal bővült az építőipar kibocsátása éves szinten, májusban. Idén az építőipari termelés át fogja lépni a 4000 milliárd forintot. Egyre többet költ egyébként az építőipar a saját beruházásaira, hogy gépesítéssel váltsák ki a munkafolyamatok egy részét. Miután elküldte a jegybank vezetőjét Recep Tayyip Erdogan, leminősítette Törökország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings. Az eddig sem befektetési ajánlású kategóriában így a törökök pénzügyi értékelése még lejjebb csúszott. Az államfő valószínűleg kamatcsökkentést látna szívesen a török központi banktól. Más kérdés, hogy a 24 százalékos alapkamat azért olyan magas, mert 15-16 százalék között mozog az infláció. Három nagy szereplővel folytatódott a gyorsjelentési szezon az amerikai bankszektorban. A Goldman Sachs és a JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat bevétel soron illetve az egy részvényre jutó eredmény tekintetében. A Wells Fargo jelzálogbank már gyengébben teljesített a második negyedévben, 758 millió dolláros nettó eredménye elmarad a várakozásoktól. 2011 óta csaknem megduplázódott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája. Nyolc évvel ezelőtt 18 százalékuk tudott csak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ma már 35 százalék körüli az arány. A legtöbben a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban vállalnak munkát, ugyanakkor nem nagyon lehet olyan szektort említeni, amely kimaradna ebből a munkáltatói körből- mondta a felmérést készítő Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetője. Már negyedszerre hosszabbította meg az elmúlt időszakban kétszer is lezuhant Boeing 737 MAX típusú gép repülési tilalmát az American Airlines. Így novemberig biztosan a földön maradnak a gépek, az Amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal pedig jelezte, hogy újabb hibát találtak a 737-es szoftverében. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-10-18 06:35:00

    Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

    Belehallgatás: