Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-07-04 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-07-04 06:35:00

Hat év alatt megduplázódott a hazai elektronikus fizetési rendszerekben végrehajtott tranzakciók értéke. A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 2012-ben még csak 610 millió forintnyi, tavaly viszont már 1 milliárd 247 millió forintnyi forgalom bonyolódott le jellemzően bankkártyás fizetéssel. Az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez utóbbi szegmens évente csaknem negyedével növekszik, a felnőtt lakosság több mint 80 százalékának van kártyája. Az elfogadóhelyek számán viszont még lehetne javítani. Egyre több pénzt fizetnek ki a biztosítók az extrém időjárás miatt. Legalább 200 millió forintnyi mezőgazdasági kárbejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz a múlt heti szélsőséges időjárás következtében. A viharok elsősorban az ország keleti részén a betakarítás előtt álló növényekben okoztak komoly károkat. A gyorsabb ügyintézés érdekében a Dunántúlról csoportosítottak át kárbejelentőket. Jól sikerült a Tesla második negyedéve. Ugyanakkor az elektromos autó vásárlásához kapcsolódó adójóváírás megfelezése besötétítheti a gyártó következő három hónapját – mondta az Erste befektetési zrt részvényelemzője. Áprilistól júniusig rekordszámú, több mint 95 ezer Tesla talált gazdára, ugyanakkor sokan előrehozhatták megrendeléseiket. A várt gyorsulás helyett lassult a kínai szolgáltató szektor bővülése júniusban. Az ágazat beszerzésimenedzser-indexe februári mélypontjára, 52 pontra süllyedt, bár még mindig a növekedést jelző 50 pont felett áll. Nem ennyire jó a feldolgozóipar helyzete, ott ugyanis 49 pont közelébe ereszkedett a mutató, ami zsugorodást jelöl. Ugyanakkor a G20-as csúcson Donald Trump és Hszi Csin- ping közel kerültek egymáshoz a kereskedelmi megállapodást illetően, ami lényegesen javíthatja a várakozásokat. Egyre többen űznek valamilyen szabadidősportot. A nyári időszak különösen a vízisportoknak kedvez, folyamatosan színesedik a strandi, vízparti sportok skálája. Míg régen csak vízibiciklisek és úszók, ma már SUP-osok, szörfösök, vízitúrázók lepik el az álló, illetve folyóvizeket. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-10-18 06:35:00

    Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

    Belehallgatás: