Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

Megtorpant az albérleti díjak emelkedése Budapesten és más egyetemi városokban is. Ez jó hír azoknak, akik hétfőn tudják meg, merre tanulnak tovább a felsőoktatásban. Szeptember közepétől lép életbe az Európai Unió négy éve elfogadott irányelvének néhány rendelkezése, ami segíti majd a fizetési megoldásokkal foglalkozó cégeket a piacra kerülésben - szakértőket kérdeztünk. Speciális magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket helyezett üzembe augusztus elején a MAVIR, a gyártó miskolci cég vezetőjét faggattuk. És egy fontos újdonság: megdőlni látszik egy korábbi mítosz. II. Lajos a mohácsi csata után nem a Csele patakba, sokkal inkább a Duna egyik mellékágába fulladhatott. De szó lesz a kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeiről is.

2019-04-12 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

2019-04-12 06:35:00

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd az ország élén, ennek végén választásokat tartanak majd. Omar el-Besír szudáni elnököt letartóztatták. Szudánban szabadon engedik a politikai foglyokat. Az országban jó ideje elégedetlenség volt, leginkább a zuhanó gazdasági teljesítmény miatt. A szudáni tiltakozók legfőbb csoportja, a Szudáni Szakmai Kamara további tüntetésekre szólított fel. A sertésvész miatti élelmiszerár-emelés húzta föl az inflációt Kínában. A fogyasztói árindex 2,3 százalék lett, ami öt hónapja a legmagasabb adat. Az élelmiszerek 4,1 százalékkal, a sertéshús 5,1 százalékkal drágult. A folyamatosan csökkenő olajtermelés tovább rontja a venezuelai gazdaság helyzetét – mondta a megkérdezett szakértő. A dél-amerikai országban csökkent ugyan márciusban a hiperinfláció mértéke, de ez a nagy országos áramszünetek következménye, nem pedig a gazdasági és politikai reformok eredménye. A fogyasztói árindex havi szinten 18 százalék volt, míg az éves mutató 1,6 millió százalékot tett ki. Az Európai Unió október 31-ig további türelmet adott Nagy-Britanniának a kilépésre. Theresa May szerint Nagy-Britanniának mihamarabb el kell hagynia az uniót. Ha a szigetország május 22-ig a közösségben marad, ki kell írnia az Európai Parlamenti választásokat. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Tóth Anna és Szűcs Péter.

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Szűcs Péterrel

    2018-10-18 06:35:00

    Folyamatosan újul meg hazánkban a régi, korszerűtlen ipari ingatlanállomány. A modernizáció egyik jele a létesítmény energiahatékonyságának növelése, amellyel a bérlők rendkívül kedvező költséghatékonyságot érnek el, hiszen így kevesebbet kell fűtésre, vagy hűtésre költeniük – mondta el az Otthontérkép csoport vezető elemzője. A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg mekkora hányadát teszik ki Magyarországon a korszerű ipari ingatlanok a régieknek. Az esport a világ egyik leggyorsabban növekedő iparágának számít. Az Esport Universum vezérigazgatója elmondta, hogy a kompetitív videójátékozást már az Olimpiai Bizottság is elismerte, mint sportot. Tischler Márk azt is elmondta, hogy a legnagyobb sportegyesületek már mind indítottak esport szakosztályt és ebbe a sorba Magyarország is elkezdett beállni. Arról, hogy mekkora pénz mozog az esport mögött és, hogy mekkora követőbázissal rendelkezik. A szakértő szerint nem lenne ördögtől való az állam nyugdíjelőtakarékossági piacra lépése, de mindenképpen körültekintően kell eljárnia a kormánynak. A Nyugdíjguru.hu főszerkesztője Farkas András szerint az állam úgy adhat további piaci előnyöket az állampolgároknak, hogy azzal nem teszi tönkre a piaci szereplőket. Beszünteti a Google az applikációk előre telepítését azokon a készülékeken, amin az Android operációs rendszer fut. A technológiai óriás egy 5 milliárd eurós bírság miatt döntött így, amelyet még korábban az EU szabott ki rá. a döntést követően a készülékek gyártói szabadon dönthetnek arról, hogy mely böngészőket telepítik fel előre a készülékeikre. Műsorvezető: Szűcs Péter, szerkesztő: Németh Tamás

    Belehallgatás: