2023-09-04 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2023-09-04 06:35:00

Hétfő reggeli hírműsorunkban kicsit a női hallgatóink kedvébe is járunk, amikor a hétvégén lezajlott Közép-Európai Divathét kapcsán a hazai tervezők nemzetközi piaci lehetőségeiről, az egykor nyugaton is jegyzett magyar divat örökségéről is beszélgetünk Forintos-Szűcs Anitával, a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgató-helyettesével. Párizsban péntek óta már nem lehet elektromos rollert bérelni, a helyiek megelégelték ugyanis a szanaszét hagyott járműveket és a rajta közlekedők ámokfutását. Vajon idehaza milyen az elfogadottsága az egyébként környezetkímélő és roppant praktikus városi járműnek. Kárpáti András, a Park and Roll alaptója beszél erről. Ontja a Statisztikai Hivatal a gazdaság állapotát leíró második negyedéves makroadatokat. Úgy tűnik, a recesszió stabilan tartja magát, a mezőgazdasági termelés és a külkereskedelmi termékforgalmi adatok azonban kedvező képet mutatnak. Az ördög most is a részletekben van, elemzőkkel igazodunk el a számok között. Rövidesen találkozik Putyin orosz és Erdogan török elnök, egyebek mellett a tengeri gabonafolyosó sorsáról is egyeztetnek. Szeptember közepén pedig lejár az ukrán gabonára vonatkozó uniós szabályozás is. Vajon az aratási eredmények módosítják–e az érintett országok igényeit? Bidlo Gábor, a Budagabona ügyvezető – alapítója beszél erről. Mi zajlik Afrikában? Csád, Guinea, Szudán, Mali, Niger után most Gabonban zajlott le államcsíny. Vogel Dávid, az Óbudai Egyetem Afrikakutató Intézetének tudományos főmunkatársa világítja meg a helyzetet. A tőzsdenyitás és pénzpiaci körkép mellé ajánljuk még a kripto – világ aktualitásait is. Várja önöket a műsorvezető Nagy Károly és a szerkesztő Péli Nagy Kata.

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-28 06:35:00

  A Reggeli Monitorban ma szó lesz repülőgépiparról és autózásról. Előbbi kapcsán Kína ugyanis felkerülhet a világtérképre, az autózással kapcsolatban pedig kiszámoltuk, hogy a rezsicsökkentés átalakulása után, de a benzin árstop mellett, mennyibe kerül az elektromos autózás a benzineshez képest, és mennyibe kerül majd az otthon töltés. Bemutatunk egy izgalmas startup képzést, szó lesz a katás ételfutárok lehetőségeiről és a legfontosabb alapélelmiszer, a kenyér árának alakulásáról. A tőzsdenyitáskor beszélünk a Fed kamatdöntéséről és az amerikai gyorsjelentési szezon fejleményeiről. 10 óra után annak járunk utána, hogy miért vándorolhatnak ki a befektetők Budapest belvárosából az agglomerációba.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-27 06:35:00

  2008 után ismét kétszámjegyű lett a magyarországi alapkamat, 10,75 százalék. Az inflációt a rezsicsökkentés átalakítása is fokozza, az idei éves szintű áremelkedés 13-14 százalék között lehet - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Egyedül Magyarország vétózza az Európai Bizottság rendeletét, a gázfogyasztás csökkentésével kapcsolatban. A javaslat célja, hogy a tagállamok a következő időszakban 15 százalékkal használjanak kevesebb földgázt. A koronavírus-járvány óta először haladta meg az eladott autópálya-matricák száma a pandémia előtti szintet. A külföldiek is aktívan vásároltak. Szó lesz még a budapesti irodapiacról, valamint arról, hogy egyre jobban borzolja a kedélyeket a celebek magánrepülőzgetése, amely környezetvédelmi szempontból igencsak aggályos. De beszámolunk arról is, hogy folyamatosan emelkedik a 2024-es párizsi olimpia rendezési költsége, ami a nehéz európai gazdasági helyzetben különösen fájhat a franciáknak. És a kánikula közepette egy kis enyhülés: beszélünk a hazai fagylaltpiacról is. Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-26 06:35:00

  Készülünk a Magyar Nemzeti Bank és az amerikai jegybank kamatdöntésére, ileltve a KATA-változásokra - mindezt a keddi Reggeli Monitorban. A rezsiárak változása miatt megugrott a kereslet a háztartási gépek, illetve kandallók iránt, miközben a hőségben fontos a fokozott figyelem számítógépek, laptopok használatakor. Nemzetközi szinten a kínai tüntetések hátterét próbáljuk kibogozni az egymásnak ellentmondó információk közepette, valamint sorsdöntő népszavazást tartottak Tunéziában, ennek eredményét részletezzük, a tét a diktatórikus rendszer visszaállítása volt. Világjáró című műsorunkból szemezgetünk, az Equilor elemzőjével az árupiac lesz a középpontban, a tőzsdét pedig az Erste-vel nyitjuk. Érintjük a német üzleti szektort, ahol egyre rosszabbak a kilátások, és szó lesz a hazai gyümölcspiacról is, ahol egyre nagyobb károkat okoz a hőség és a szárazság. Mindez tehát a Reggeli Monitorban, Nagy Károly várja Önöket fél 7-től.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-25 06:35:00

  A hétvége előtt végre megszületett a megállapodás a külföldre szánt ukrán búzakészletek elszállításáról a cél országokba a Fekete - tengeren keresztül. A leghamarabb 2-3 hét múlva érezteti majd a hatását a világ élelmezésében a Törökország és az ENSZ közvetítésével létre jött egyezség a háborúzó felek között. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő már a gyakorlati teendőkről, a kockázatokról, a biztonsági garanciákról beszél majd a hétfő reggeli Monitor című hírműsorunkban. Eközben már körvonalazódik a finanszírozási háttere a magyar kormány tervezett 740 millió köbméternyi különleges gáztartalék vásárlásának. Vajon mely bankok állnak majd össze, hogy szindikátusban csökkentsék kockázatukat a kölcsön folyósításakor? Hiszen nem kevés pénzről, 730 milliárd forintnyi összegről van szó. Király Béla, az MFOR Privátbankár szakírója elemzi a helyzetet. Az államháztartás központi alrendszerének deficitje június végére elérte az egész évre előirányzott összeg több mint 90 százalékát. Hogyan tovább a költségvetésben? Erről is lesz szó a műsorban. Vajon miért nem lehet fizetni idén készpénzzel a pénteken kezdődött Művészetek Völgyében? A fesztivál igazgatót faggattuk erről. És lesz tőzsdenyitás, bluechip kilátások, árú- és devizapiaci körkép és jegybanki kamatmustra. Várja Önöket a szerkesztő Péli Nagy Kata és a műsorvezető Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-15 06:35:00

  Jelentősen romlottak az európai gazdasági növekedési kilátások, az inflációs előrejelzések pedig növekedést jeleznek 2022 – 23-ra. A Reggeli Monitorban élőben beszélgetünk a szervezővel a rekorddal zárult 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról. Szó lesz arról, hogy miért társadalmi érdek a kereskedelmi forgalomban nem kapható művek fennmaradása, és hogyan valósítható meg, és arról is, hogy a jövőben megnövekedhet a kereslet az alacsony fenntartási költségű lakások iránt. Beszámolunk arról is, hogy továbbra is nő a munkaerő iránti kereslet Magyarországon, idén a második negyedévben a munkaadók 25 százalékkal több állást hirdettek meg, mint az előző év azonos időszakában, és az egyetemisták többsége a tanulmányainak megfelelő nyári munkát keres. Szó lesz még a Kripto kölcsönökről, és az amerikai gyorsjelentési szezonról, és az Equilor üzletkötőjével nyitjuk a tőzsdét. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-14 06:35:00

  Hétpontos intézkedéscsomagot fogadott el a kormány az energiaválság elkerülése érdekében. A Reggeli monitor természetesen híreinek élén ismerteti a részleteket, melyek között az eddigi rezsicsökkentési rendszer átalakítása is szerepel. A hazai ipar még állja a sarat, a friss KSH adatok szerint a feldolgozóipar, a járműgyártás, és az elektronikai ágazat húzta fel az ipari termelést májusban, de szinte valamennyi ágazat növekedni tudott éves összehasonlításban, sőt az előző hónaphoz képest is. Az adatokat a K&H Bank vezetőmunkatársa elemzi. Továbbra is a KATA adózási formában bekövetkezett változások uralják a hírfolyamot: megszólal Deák Dániel, a 21. századi intézet vezető elemzője, aki a parlamenti döntés gyorsaságát indokolja, Nagy Zoltán, a Független Előadóművészek Szövetségének társelnöke, aki a művészetiágazatban dolgozók várható nehézségeiről beszél, és Bajusz Dániel, az Ernst and Young adószakértője, aki viszont alternatív adózási formákat javasol a KATÁ-ból kiesettek számára. Öt kategóriában keresi a egjelentősebb művészeti szponzorokat, támogatókat, és mecénásokat az Art is Business kezdeményezés. A szervezet idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Art is Business Díjat azon vállalatoknak, településeknek és magánembereknek, akik jelentős szerepet vállaltak a művészeti és forprofit világ együttműködéseiben. Várja Önöket holnap reggel 6-tól a szerkesztő, Péli Nagy Kata és a műsorvezető, Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-13 06:35:00

  Tüntetések és többórás vita előzte meg a KATA átalakításáról szóló parlamenti szavazást. Az új szabályokról, az érintett vállalkozókról minden megtudhatnak a Reggeli Monitorból. A Magyar Nemzeti Bank ismét rendkívüli kamatemelést jelentett be: 9,75 százalékon zárta össze az egyhetes betéti kamatot és az alapkamatot. Kielemezzük. Miként azt is, hogy történelmi pillanatnak lehettünk tanúi a devizapiacon: a dollár 2002 után ismét ugyanannyit ért, mint az euró. És ha már Egyesült Államok: az amerikai inflációs adatra figyelnek árgus szemekkel a befektetők. De szó lesz arról is, hogy véget ért a vásárlókat megtévesztő, becsapós akciózások kora a hazai áruházakban. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-12 06:35:00

  Rekordgyorsasággal fogadhatja el a KATA-adózást érintő szigorításokat az Országgyűlés. De mi változik, és kiket érint majd ez fájdalmasan? Egyre nagyobb a feszültség Litvánia és Oroszország között, miközben a háborúban is fokozódik a helyzet: az oroszok egyre többször bombáznak, az ukránok pedig visszafogalnák az elveszített területeket. A háború folyományaként megnézzük az európai gázpiacot, a Gazprom ugyanis Olaszországba csökkentette ezúttal jelentősen a szállításokat. Egyre nagyobb káosz uralkodik az államcsődbe jutott Srí Lankán. Világjáró magazinunkban ezúttal Dubajba kalandozunk. De szó lesz arról is, hogy az ázsiai függőség csökkentése érdekében gigantikus chipgyár épül Franciaországban. És zajlik a Világjátékok az Egyesült Államokban, eddig messze a várakozások feletti magyar szerepléssel. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-11 06:35:00

  Történelmi mélypontokkal tarkított napok után kezd új hetet a forint, várva a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését, miközben a legfrissebb adatok szerint tovább emelkedtek a fogyasztói árak idehaza. Ezek a jelenségek lesznek a középpontban a hétfői Reggeli Monitorban, nemzetközi porondon pedig Boris Johnson brit miniszterelnök lemondásának fejleményeire és az Abe Sindzó volt japán kormányfő elleni merénylet hátterére figyelünk. Turizmusról is szó lesz, a hazai áremelkedések mellett a környező országok kínálatáról is szó lesz, hiszen a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nincs teltház a balatoni szálláshelyeken. Az agglomerációs ingatlanárak az egekben, de vannak változások a piacon, de érintjük még a gabonapiacot, ahol az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet. Mindez hétfő reggel fél 7-től, várja Önöket Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-04 06:35:00

  Elindult a dinnyeszezon, ezért a Reggeli Monitorban arról is beszélgetünk a FruitVeb elnökével, hogy nem ártott e a forróság a népszerű gyümölcsnek. Dübörög a nyári szezon, akadozik a légiközlekedés, a repülőtéri fennakadások elsődleges okairól is szót ejtünk, illetve egy magyar startup ötletéről is, akik hajóutak foglalására hoztak létre digitális foglalási rendszert. A kőolajtól és a földgáztól való elszakadás lehetőségeiről, energiahatékonysági ötletekről, izgalmas technikai megoldásokról el is szó lesz. Beszámolunk arról, hogy az óvodák és bölcsődék ismét pályázhatnak az Okos Óvoda Programra. A sportközgazdásszal az Újpest eladásának meghiúsulásától, a katari vb-n debütáló félautomata video bírós rendszerig sok mindenről beszélünk majd, például arról is, hogy eltűnhet a focitérképről a korábbi magyar bajnok Vác. Várja önöket a műsorvezető Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-07-01 06:35:00

  Jelentősen, 11 és 12,6 százalék közé emelte az idei inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank a korábban várt 7,5-9,8 százalékról. Ősszel tetőzhet az infláció, ezt követően lassan mérséklődik, és majd csak 2024-ben éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A Reggeli Monitorban az ING Bank vezető elemzője értékeli a folyamatokat. Turbulens a kukorica értékesítési piaca. Jelenleg lefelé indultak el a terményárak, ezért labilissá vált a termesztés nyereségessége. A piacot még inkább bizonytalanná teszi az orosz –ukrán háború. Ágazati körképben értékeljük a folyamatokat. A demofarmok segíthetnek az elszegényedő magyarországi településeken. A vadonatúj mezőgazdasági technológiák kipróbálására alkalmas agrárprojekt nem csupán magasabb terméshozamokat ígér, de az agráriumtól eltávolodó fiatal generációt is újfent a mezőgazdaság irányába terelheti. További részleteket a projekt létrejöttét elősegítő együttműködés képviselőitől, a Glia Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársától hallhatnak.Tőzsdenyitás, és makrogazdasági elemzések bel- és külföldről egyaránt elemzőinktől, a Reggeli Monitorban. Várja Önöket a szerkesztő Péli Nagy Kata és a műsorvezető Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-29 06:35:00

  Nagy meglepetést keltett a Magyar Nemzeti Bank: a 185 bázispontos emeléssel 7,75 százalékra emelkedett az alapkamat. Csütörtökön az egyhetes betéti eszköz kamata is felérhet erre a szintre. Az infláció az ősz folyamán tetőzhet, 12 százalék fölötti szinten. Az MNB legfrissebb döntéseit és előrejelzéseit az Erste elemzőjével vizsgáljuk meg. Hivatalosan is államcsődbe került Oroszország a Moodychr(39)s bejelentése után. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója úgy reagált, hogy csak mesterséges államcsődről van szó. Oroszországnak lenne pénze, de a nyugati szankciók miatt technikailag nem tudja teljesíteni a kifizetéseket. De szó lesz a kukorica piacról is az Ukrajnába rekedt jelentős szállítmányok árnyékában. Valamint arról, hogy kampány indít a Magyar Posta és az Országos Mentőszolgálat amiatt, hogy nagyon sok lakóház csak nehezen azonosítható, mert nincs kint a házszám, ami a mentősöknek és a postásoknak is problémát okoz. Emellett górcső alá vesszük a hazai magánegészségügyi szektor működését és kihívásait. Beszélünk az arany piacáról is, ugyanis a készülődő újabb Európai Uniós szankciók között szerepelhet az orosz arany behozatalának tilalma is. Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-28 06:35:00

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-27 06:35:00

  Visszafelé sültek el a nyugati szankciók, valójában még mindig Oroszország dönt Európa sorsáról - állítja egy megkérdezett közgazdász. Az Equilor elemzője a forint sorsára és a Magyar Nemzeti Bank lépéseire fókuszál, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatójával pedig az uniós csúcs fejleményeit beszéljük át. Szó lesz még a Reggeli Monitorban a hazai átlagkeresetekről, valamint az európai légiipar munkaerőhiányáról is. Az Mfor-Privátbankár.hu munkatársa a szlovén ingatlanpiacról hoz érdekességeket, egyre több magyar fedezi fel ugyanis az országot. Idehaza pedig egy régi-új jelenséget vizsgálunk, egyre többen költöznek többgenerációs házakba. Követjük a vizes-világbajnokság eseményeit, a hétvégi sikerekről Szabados Gábor sportközgazdászt kérdezzük. Fél 7-től várja Önöket Nagy Károly.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-17 06:35:00

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-16 06:35:00

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-16 06:30:00

  Egyik szemünk az Európai Központi Bank rendkívüli ülésén, másik pedig az amerikai jegybank kamatdöntésén - erről szólt a szerdai nap. Emellett szó lesz még a Reggeli Monitorban a forint mélyrepüléséről, valamint a turisztikai szezon kezdetén a legkedveltebb külföldi úti célokról, árakról és a szektor hazai cégeinek helyzetéről is beszélünk. Kriptoverzum rovatunkban a kriptodevizák lejtmenetének hátterét elemezzük. Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Nagy-Britannia ellen, jelentős a munkaerőhiány a papíriparban, valamint minden negyedik magyar okostelefon függő - ezek a témák sem maradnak ki csütörtök reggel. Nagy Károly várja Önöket fél 7-től.

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-15 06:35:00

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-14 06:35:00

  Máris látszik a KATA újabb, belengetett szabálymódosításának hatása az egyéni vállalkozók számában. Az Opten céginformációs szakértőjét kérdezzük. Újabb áremelésre kényszerülnek a hazai közétkeztető cégek. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének közösségi étkeztetési szekciójának vezetője azt mondta, hogy az idénre beépített áremelés hatása hamar elolvadt, mert a háború kitörése óta még drasztikusabban megemelkedtek a költségeik. Ezért további 30 százalékos áremelést szeretnének érvényesíteni a megrendelők felé. Kezdenek visszarendeződni az árak az acél piacán. Az orosz-ukrán háború kitörésekor a pánikvásárlások okozták a jelentős drágulást. A gyenge forint viszont ellene hat a világpiaci árkorrekciónak. Magyarország megnyitotta stratégiai készleteit, hogy biztosított legyen az OMV üzemanyag ellátása. Eközben támadást akartak végrehajtani a Barátság-kőolajvezeték ellen. Egyre súlyosabb a tanárhiány: mit sikerült elérnie a Nemzeti Pedagógus Karnak a Belügyminisztériummal folytatott tárgyaláson? De jelentkezik Kriptoverzum című műsorunk is. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2022-06-13 06:35:00