2021-12-22 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2021-12-22 06:35:00

Bár kézenfekvő lenne, nem támogatja a kötelező oltás bevezetését Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy Magyarország ugyanakkor jövőre jelentős mennyiségű, az omikron vírusvariáns ellen is működő Pfizer oltóanyagot szerez be. Nem lehet olyan extrém hideg a tél, hogy korlátozni kelljen a lakossági gázfogyasztást - mondta el rádiónknak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese. A tárolókban lévő mennyiség mellé folyamatosan érkezik az utánpótlás Oroszországból és a hazai lelőhelyekről, így a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésre álló gázmennyiség. Soha nem látott hiányt halmozott fel az államháztartás központi alrendszere novemberben Magyarországon. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a deficit elérte az 1009 milliárd forintot, szemben a tavalyi 693 milliárd forinttal. Az 5G lesz az eddigi leggyorsabban elterjedő mobiltechnológia – ezt mondta az Ericcson közép-európai regionális stratégiai igazgatója. 2027-re már teljesen átveheti a 4G vezető szerepét a főként a gépek közötti kommunikációt forradalmasító hálózati megoldás. Továbbra is döntő részben üzletben vásárolnak játékot az emberek. A Régió Játék marketingvezetője elmondta: annak ellenére, hogy a járvány kitörését követően rövid időre felfutott az online értékesítés, a karácsonyi játék eladások 85 százaléka a fizikai térben történik. Több, december végi adóhatáridőre is felhívta a figyelmet a Mazars adóigazgatója. A szakember kiemelte, hogy a gyermeket nevelő szülők, a Kormány egyik idei családtámogatási döntése értelmében, visszakaphatják a 2021-es évre befizetett személyi jövedelemadójuk bizonyos részét, amennyiben megfelelnek a feltételeknek. És évet értékelünk: mi történt idén a forinttal és az arannyal? És mi várható jövőre a részvénypiacokon? Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-10-11 06:35:00

    Újabb fordulóponthoz érkezett az orosz-ukrán háború. Egy hajszál választhatja el Belaruszt, hogy minden hivatalos lépést megtegyen ahhoz, hogy csatlakozzon a háborúhoz. Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök további szövetségeseket keresne Ázsiában és a poszt-szovjet térségben. Mindezekről és a legfrissebb háborús fejleményekről beszélgetünk a Reggeli Monitorban, illetve itt lesz velünk a volt kijevi magyar konzul, akit az ukrán fővárost ért rakétacsapásokról kérdezünk. Nincs olyan gazdasági szegmens, amit az Oroszország elleni szankciók által kiváltott energiaáremelkedés ne érintene, ez látszik a hazai termékkülkereskedelmi mérlegen is. Nehéz helyzetbe kerültek a mozik és a kisüzemi sörfőzdék is, a drágulás garantált, a fennmaradás közel sem, szakmai képviselőkkel beszélgetünk. Kedd reggel ismét jelentkezik a Trend FM gazdasági reality-jének coacha, Molnár Imre, aki a zöld vállalkozások eheti feladatáról oszt meg részleteket, kiderül, mi kerül most egy jó marketing tervbe. Reggel a Világjáró magazin hoz kedvet az utazáshoz, a legjobb svájci síparadicsomokról lesz szó. Várja önöket a műsorvezető Nagy Károly és a hírszerkesztő, Gál Márk!

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-10-10 06:35:00

    Ma van a Lelki Egészség Világnapja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mentális egészség fontosságát, ami alapköve fizikai egészségünknek is. Rácz Anna Zsófia pszichológust kérdezzük arról, hogy változott-e a tabunak számító téma helyzete, és mik társadalmunk legnagyobb lelki kihívásai a járvány után. Elszálltak a magánklinikák árai, különösen, ha szülészetről van szó. Ha valaki orvost is választana nem ússza meg másfél millió forint alatt – mondta a TOP30 Legbefolyásosabb magánegészségügyi szakember kiadvány főszerkesztője. Szó lesz arról, hogy milyen protokoll lépne életbe az országban, ha az energiakrízis miatt lekapcsolnák a villamosenergia bázisállomásokat. Mi lesz a lakossági mobilhívásokkal? Az mfor-Privátbankár főszerkesztőjével az inflációs várakozásokról és a devizatartalékokkal kapcsolatos aggodalmakról beszélgetünk. Szó lesz arról is, hogy a kubai rakétaválság óta nem volt ilyen magas a nukleáris fenyegetés szintje, mint most – legalábbis ezt jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Arról beszélgetünk, mennyiben lehet ez kommunikációs stratégia és mennyiben lehet valóságos az álláspont. A Monitor utolsó fél órájában pedig a belföldi turizmus átalakulása és a SZÉP Kártyákkal kapcsolatos új rendelet lesz a téma, illetve bemutatkozik a Toyota elektromos autógyártási stratégiája. Harminc új modellt terveznek az évtized végéig. Várja önöket a műsorvezető, Nagy Károly és Gál Márk hírszerkesztő!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-30 06:35:00

    Tovább emelkedik az infláció az év végig. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzést a 13,5-14,5 százalék közötti sávba emelte a jegybank. A jövő év elejétől lassul a pénzromlás üteme, viszont emellett a gazdasági növekedés is számottevően visszaesik, és 2023-ban már csak 0,5-1,5 százalékkal bővül a GDP. Mától lehet vásárolni az új Bónusz Magyar Állampapírból, de az inflációkövető állampapír kamatozása is jóval vonzóbbá vált. Nem a megemelkedő energiaköltségek miatt vezet be négynapos munkahetet a Libri-Bookline az irodai dolgozói számára. Egyelőre csak tesztfázisban indították el a kezdeményezést, melynek részeként külső és belső sikerkritériumokat jelölt ki a vállalat – mondta el a Trend Fm-nek a Libri-Bookline Zrt vezérigazgatója. Kötelező a részvétel idehaza a holnap induló népszámláláson. Az október elseje és november 28-a közötti cenzus kérdőívét online is ki lehet tölteni október elsejétől 16-ig. Akik interneten ezt nem teszik meg, őket számlálóbiztos keresi fel. Több mint 14 év után zárult le teljesen a 2008-as pénzügyi válságot előidéző Lehmann Brothers felszámolása. Van-e hasonlóság az akkori, és a mostani helyzet között? És elemezzük a brit jegybank soron kívüli állampapír vásárlási stratégiáját is, amivel a font mélyrepülését szeretné megállítani. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-29 06:35:00

    A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma – mondhatni rossz hírrel kezdjük a Reggeli Monitor következő adását, de egyben az is kiderül, hogy szakértők szerint munkaerő szempontból a kis- és középvállalkozások kerülhetnek jobb helyzetbe. 7 óra után bemutatkozik a faktoring, mint pénzügyi eszköz. Ha csütörtök, akkor állandó rovatunk a Kriptoverzum is jelentkezik, de ugyancsak 8 óra után szó lesz arról, hogy szombattól bővül a Szeged-Budapest közötti vasúti szolgáltatások köre, ahogy beszélünk arról is, hogy a héten tartották a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalt, aminek témája a szektor újragondolása volt. A héten a Trend FM-en kiemelt fókuszban az ingatlanpiac, így most arról hallhatnak egy összeállítást, hogy a KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint augusztusban mérséklődött a lakbérek növekedési üteme. Adásunk utolsó részében javarészt a kultúra kerül előtérbe: bemutatkozik a Kultháló VEB2023 program, és utánajárunk annak is, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a könyvkiadás, ennek apropóját pedig a csütörtöktől-vasárnapig tartó 27. Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál adja. Ha már programajánlók, akkor szemezgetünk az idei Kutatók Éjszakája kínálatából is. Ha az adást intő jelekkel nyitjuk, akkor a záráshoz közelítve arról is szó lesz, hogy milyen aggasztó jelek mutatkoznak az építőanyagok piacán. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-28 06:35:00

    Befejezi kamatemelési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank – jelentette be a jegybank elnöke. Az MNB 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot, és bár a továbbiakban is folytatódik a monetáris szigorítás, ez már nem jelenti az alapkamat további emelését. Inkább a likviditásszűkítésre helyeződik a hangsúly. Az inflációs előrejelzését felfelé, a növekedési kilátásokat lefelé módosította a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank alelnöke elmondta: a GDP idén 3-4 százalékkal bővülhet, jövőre pedig 0,5-1,5 százalékra lassul le a növekedés. Bár a régiós országok közül a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése volt a legnagyobb mértékű, ez mégsem tudta megfordítani a forint gyengülését – mondta az Equilor pénzügyi innovációs vezetője. A magyar fizetőeszköz árfolyama tartósan a 400 feletti tartományban ragadt az euróval és a dollárral szemben, de a devizakilátásokat több tényező is javíthatja. Rövidtávon nem helyettesíthető más forrásokból az orosz vezetékes gáz Európában. Az Equilor vezető elemzője szerint az LNG terminálok kiépítése még jelentős időt vesz igénybe, Észak Afrikában és Norvégiában pedig már nem lehet újabb nagyméretű mezőket megnyitni. Jelentősen bővült a magyarországi kockázati tőkebefektetési piac a második negyedévben. Áprilistól júniusig 39 tranzakció keretében összesen 31 milliárd forintot fektettek be 38 vállalkozásba, ami a duplája a tavalyinak. A tőkebefektetések tíz különböző szektorba irányultak, 50 százalékban az ingatlan, illetve az üzleti és ipari szolgáltatások piacára. Egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek a garázsárak Budapesten. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a budai kerületekben 5-6 millió forint között alakul az átlagár. Már alig látszik különbség az egyes városrészek között. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-27 06:35:00

    Mivel ez a hét ingatlanpiaci hét a Trend FM-en a Reggeli monitorban kimelt helyen szerepelnek az ingatlanpiaci folyamatok és történések. Igy szó lesz arról, hogy zöld lakópark lesz az ATENOR első lakóprojektje, ahol teljes egészében fosszilis tüzelőanyagok nélkül biztosítják majd az otthonok hűtését és fűtését, garantálva az alacsony fenntartási költségeket, és arról is, hogy felértékelődik az ingatlanos szakértelem a lelassult használtingatlan piacon. Az olaszországi választásokról, az első női miniszterelnökről, és a vélhetően megalakuló jobb-közép kormány lehetőségeiről a Növekedés.hu munkatársát kérdezzük, Az olajpiacról az Equilor szenior elemzőjét. Beszámolunk arról is, hogy Magyarországon 5 hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások romlása, és hogy kölcsönpohárra cseréli a repoharakat egy magyar vállalkozás, és arról is, hogyan lehet javítani a projekt gyárak hatékonyságát, és az Erste stratégájával nyitja a tőzsdét, a műsorvezető nagy Károly.--

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-26 06:35:00

    A donyecki- és luhanszki „népszavazások” után beszélünk arról, hogy milyen változás állhat be az orosz-ukrán háborúban. Elegendő lehet-e többszázezer orosz besorozása a hadihelyzet megfordítására, vagy ennél sokkal, de sokkal több várható az oroszoktól. A keleti háború és az energiapiaci válság árnyékában megtartott olasz választásokról is ejtünk pár szót, de megnézzük azt is, hogy idehaza a vállalkozók milyen mentőcsomagot szeretnének a kormánytól az energiaköltségeik féken tartása érdekében. Az államháztartási adatokat átfésülve azt is kivesézzük, hogy lesz-e erre elengedő állami pénz. Az ingatlanpiaci tematikus hét keretében a prémiumingatlanok piacát nézzük meg elsőként. A legkorszerűbb energetikai kialakítással rendelkező ingatlanok felé tolódott el a kereslet a prémiumkategóriában is. A régebbi, műszaki szempontból nagyobb átalakításra szoruló ingatlanok tulajdonosai számára a bérbeadás jelenthet kedvező megoldást. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Nagy Károly.

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-16 06:35:00

    Fejlemények történtek a magyar állam ellen indított jogállamisági eljárásban és a korrupcióellenes intézkedések vállalásában is. Az Európai Parlament szerint Magyarország már nem tekinthető teljes értékű demokráciának. A labda ezután az Európai Tanács térfelén pattog, mi pedig a Reggeli Monitorban megpróbálunk rendet tenni az eljárások, vállalások között. Emellett hétvégén dönthet a kormány az üzemanyag- és élelmiszer-árstop meghosszabbításáról, mi pedig sorra vesszük, hogy milyen változások jöhetnek a hazai élelmiszerpiacon. Kriptoverzum című rovatunkban az ezekben az órákban zajló Ethereum frissítés lesz középpontban, a hálózatfejlesztés tehát sikeres volt. Megunhatatlan téma az aszályhelyzet, de szó lesz arról is, hogy mit tehetünk, ha betörővel találkozunk otthonunkban. Hétvégéről pedig a Magyar Jogi Könyvszalont ajánljuk Önöket. A mikrofonnál fél 7-től Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-15 06:35:00

    Rendkívüli adó kivetését javasolja az energiacégekre az Európai Bizottság. A brüsszeli testület elnöke azt mondta: az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatása akár 140 milliárd eurót is hozhatna a tagállamoknak. Máris visszaesés látható a gázfűtéses, és növekedés a hőszivattyús ingatlanok keresletében. Az adatok alapján a vevők nyitottabbak az energiatudatosabb megoldásokra, már számolnak azzal, hogy a különböző fűtési típusok alapvetően meghatározhatják a jövőbeli kiadásaikat. Sok állami intézményben és cégnél energetikai korszerűsítésre lenne szükség, vagy az otthoni munkavégzés elrendelésére – mondta a Friisberg & Partners alapítópartnere. Az otthoni munka azonban a munkavállalóknak se kedvez a magas rezsiárak miatt, ezért a vállalatok mérlegelik a rezsihozzájárulás fizetését. Egyre több boltban alakul ki hiány a hatósági áras, 2,8%-os UHT tejből. Annyira megnőtt rá a kereslet, hogy még úgy is sokszor szűkös a kínálat, hogy a tejtermelők az előző hónapban csaknem 11 millió dobozra emelték a kibocsátásukat az egy évvel korábbi 5,3 millió dobozról. A külpolitikában és a gazdaságban is a Kelet és a Nyugat között próbál egyensúlyozni Szerbia – mondta a Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatója. Ezt jól jelzi, hogy néhány napja a szerb kormányfő az Egyesült Arab Emírségektől egy 1 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg, majd pedig a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult egy készenléti hitelkeret ügyében. 25 éves a Google. 1997 szeptember 15-én jegyezték be az internetes domaint, azóta pedig óriási növekedésen van túl a vállalat, úgy cégértékben, mint szolgáltatásokban. A Trend FM Szenzor című műsorának műsorvezetője azt mondta, a Google munkássága az egész internetet megváltoztatta. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-09-14 06:35:00

    Továbbra sincs béke Ukrajnában, bár az oroszok által elfoglalt területek egyre nagyobb részét sikerült visszafoglalnia az ukránoknak. De mennyire hihetünk az újabb győzelmi jelentéseknek, és beláthatóvá vált e már a háború vége? A Reggeli Monitorban erről is megkérdezzük a szakértőt, de szó lesz arról is, hogy a hazai vállalkozások 26 százaléka tervez elbocsátásokat a negyedik negyedévben, és arról is, hogy negyvennyolc éves mélypontra esett a brit munkanélküliség. Beszámolunk az amerikai infláció alakulásáról, és hogy miért rázta meg a piacot az előző havinál jobb adat. Az agrármérnök- klímakutató elmondja, miért mozog részben kényszerpályán a magyar agrárium a szélsőséges időjárási körülmények miatt, és miért kell a jövőben olyan fajokat is befogadni, és elkezdeni termeszteni, amelyek jelenleg még idegenhonos növényeknek számítanak idehaza. Az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetőjével a várható devizapiaci mozgásokról beszélgetünk, az Erste szakértőivel a gázról és az amerikai kamatpályáról. Az aranypiaci és legfrissebb amerikai sztorik után a tőzsdét az XTB munkatársával nyitja a műsorvezető Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-08-09 06:35:00

    Érdemi és átfogó reformokat ígért a kolumbiai elnökválasztás győztese, Gustavo Petro, aki több évtizedes konzervatív vezetés után a latin-amerikai ország első baloldali elnöke. A Reggeli Monitorban a Latin-Amerika szakértő arról is beszél majd, hogy mennyi esélye van egyszerre egy szociális, és egy zöld fordulatra, úgy, hogy közben hadakoznia kell a drogbárókkal. A biztonságpolitikai szakértő az orosz – ukrán háború mellett a Tajvan körül kialakult feszültségről és annak megoldási lehetőségeiről is beszél. Szó lesz arról is, hogy bezuhant a külkereskedelmi egyenleg júniusban, és a vártnál is rosszabb lett az első félév mérlege, meg arról is, hogy a megkérdezett cégvezetők szerint a folyamatos gázellátás elengedhetetlen a termelés és a munkahelyek biztosításához, majd arról is hogy milyen következményei lehetnek a zaporozsjei erőmű esetleges megsérülésének. Az Equilor szakértőjével az olaj és az arany piaci változásokat is végigvesszük, és az Erste befektetési stratégájával nyitjuk a tőzsdét. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly.

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-08-08 06:35:00

    Kínával indíthatják a hetet a korai ébredők, onnan indítjuk a Reggeli Monitort fél-7-kor, aztán egész délelőtt közelítünk majd Magyarország felé. Terítéken tehát a Kína és Tajvan közötti konfliktus fejleményei, emellett pedig szó lesz arról is, hogy honnan ered az ellentét, milyen gazdasági és politikai háttere van a napokban történteknek. Az Equilorral gyorsjelentési körképet adunk, áru- és devizapiaci kilátásokról beszélgetünk. Érintjük az európai turizmust és a külföldi munkavállalók alkalmazásának lehetőségét is. Szó lesz a hazai jegybank új ajánlásáról, valamint az Mfor-Privátbankár munkatársával az inflációs kosárból szemezgetünk, kiderül, riogatás vagy valós veszély az őszi 20 százalékos áremelkedés. Nagy KÁroly várja Önöket.

    Belehallgatás:
  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-29 06:35:00

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-28 06:35:00

    A Reggeli Monitorban ma szó lesz repülőgépiparról és autózásról. Előbbi kapcsán Kína ugyanis felkerülhet a világtérképre, az autózással kapcsolatban pedig kiszámoltuk, hogy a rezsicsökkentés átalakulása után, de a benzin árstop mellett, mennyibe kerül az elektromos autózás a benzineshez képest, és mennyibe kerül majd az otthon töltés. Bemutatunk egy izgalmas startup képzést, szó lesz a katás ételfutárok lehetőségeiről és a legfontosabb alapélelmiszer, a kenyér árának alakulásáról. A tőzsdenyitáskor beszélünk a Fed kamatdöntéséről és az amerikai gyorsjelentési szezon fejleményeiről. 10 óra után annak járunk utána, hogy miért vándorolhatnak ki a befektetők Budapest belvárosából az agglomerációba.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-27 06:35:00

    2008 után ismét kétszámjegyű lett a magyarországi alapkamat, 10,75 százalék. Az inflációt a rezsicsökkentés átalakítása is fokozza, az idei éves szintű áremelkedés 13-14 százalék között lehet - mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Egyedül Magyarország vétózza az Európai Bizottság rendeletét, a gázfogyasztás csökkentésével kapcsolatban. A javaslat célja, hogy a tagállamok a következő időszakban 15 százalékkal használjanak kevesebb földgázt. A koronavírus-járvány óta először haladta meg az eladott autópálya-matricák száma a pandémia előtti szintet. A külföldiek is aktívan vásároltak. Szó lesz még a budapesti irodapiacról, valamint arról, hogy egyre jobban borzolja a kedélyeket a celebek magánrepülőzgetése, amely környezetvédelmi szempontból igencsak aggályos. De beszámolunk arról is, hogy folyamatosan emelkedik a 2024-es párizsi olimpia rendezési költsége, ami a nehéz európai gazdasági helyzetben különösen fájhat a franciáknak. És a kánikula közepette egy kis enyhülés: beszélünk a hazai fagylaltpiacról is. Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-26 06:35:00

    Készülünk a Magyar Nemzeti Bank és az amerikai jegybank kamatdöntésére, ileltve a KATA-változásokra - mindezt a keddi Reggeli Monitorban. A rezsiárak változása miatt megugrott a kereslet a háztartási gépek, illetve kandallók iránt, miközben a hőségben fontos a fokozott figyelem számítógépek, laptopok használatakor. Nemzetközi szinten a kínai tüntetések hátterét próbáljuk kibogozni az egymásnak ellentmondó információk közepette, valamint sorsdöntő népszavazást tartottak Tunéziában, ennek eredményét részletezzük, a tét a diktatórikus rendszer visszaállítása volt. Világjáró című műsorunkból szemezgetünk, az Equilor elemzőjével az árupiac lesz a középpontban, a tőzsdét pedig az Erste-vel nyitjuk. Érintjük a német üzleti szektort, ahol egyre rosszabbak a kilátások, és szó lesz a hazai gyümölcspiacról is, ahol egyre nagyobb károkat okoz a hőség és a szárazság. Mindez tehát a Reggeli Monitorban, Nagy Károly várja Önöket fél 7-től.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-25 06:35:00

    A hétvége előtt végre megszületett a megállapodás a külföldre szánt ukrán búzakészletek elszállításáról a cél országokba a Fekete - tengeren keresztül. A leghamarabb 2-3 hét múlva érezteti majd a hatását a világ élelmezésében a Törökország és az ENSZ közvetítésével létre jött egyezség a háborúzó felek között. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő már a gyakorlati teendőkről, a kockázatokról, a biztonsági garanciákról beszél majd a hétfő reggeli Monitor című hírműsorunkban. Eközben már körvonalazódik a finanszírozási háttere a magyar kormány tervezett 740 millió köbméternyi különleges gáztartalék vásárlásának. Vajon mely bankok állnak majd össze, hogy szindikátusban csökkentsék kockázatukat a kölcsön folyósításakor? Hiszen nem kevés pénzről, 730 milliárd forintnyi összegről van szó. Király Béla, az MFOR Privátbankár szakírója elemzi a helyzetet. Az államháztartás központi alrendszerének deficitje június végére elérte az egész évre előirányzott összeg több mint 90 százalékát. Hogyan tovább a költségvetésben? Erről is lesz szó a műsorban. Vajon miért nem lehet fizetni idén készpénzzel a pénteken kezdődött Művészetek Völgyében? A fesztivál igazgatót faggattuk erről. És lesz tőzsdenyitás, bluechip kilátások, árú- és devizapiaci körkép és jegybanki kamatmustra. Várja Önöket a szerkesztő Péli Nagy Kata és a műsorvezető Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-15 06:35:00

    Jelentősen romlottak az európai gazdasági növekedési kilátások, az inflációs előrejelzések pedig növekedést jeleznek 2022 – 23-ra. A Reggeli Monitorban élőben beszélgetünk a szervezővel a rekorddal zárult 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjról. Szó lesz arról, hogy miért társadalmi érdek a kereskedelmi forgalomban nem kapható művek fennmaradása, és hogyan valósítható meg, és arról is, hogy a jövőben megnövekedhet a kereslet az alacsony fenntartási költségű lakások iránt. Beszámolunk arról is, hogy továbbra is nő a munkaerő iránti kereslet Magyarországon, idén a második negyedévben a munkaadók 25 százalékkal több állást hirdettek meg, mint az előző év azonos időszakában, és az egyetemisták többsége a tanulmányainak megfelelő nyári munkát keres. Szó lesz még a Kripto kölcsönökről, és az amerikai gyorsjelentési szezonról, és az Equilor üzletkötőjével nyitjuk a tőzsdét. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-14 06:35:00

    Hétpontos intézkedéscsomagot fogadott el a kormány az energiaválság elkerülése érdekében. A Reggeli monitor természetesen híreinek élén ismerteti a részleteket, melyek között az eddigi rezsicsökkentési rendszer átalakítása is szerepel. A hazai ipar még állja a sarat, a friss KSH adatok szerint a feldolgozóipar, a járműgyártás, és az elektronikai ágazat húzta fel az ipari termelést májusban, de szinte valamennyi ágazat növekedni tudott éves összehasonlításban, sőt az előző hónaphoz képest is. Az adatokat a K&H Bank vezetőmunkatársa elemzi. Továbbra is a KATA adózási formában bekövetkezett változások uralják a hírfolyamot: megszólal Deák Dániel, a 21. századi intézet vezető elemzője, aki a parlamenti döntés gyorsaságát indokolja, Nagy Zoltán, a Független Előadóművészek Szövetségének társelnöke, aki a művészetiágazatban dolgozók várható nehézségeiről beszél, és Bajusz Dániel, az Ernst and Young adószakértője, aki viszont alternatív adózási formákat javasol a KATÁ-ból kiesettek számára. Öt kategóriában keresi a egjelentősebb művészeti szponzorokat, támogatókat, és mecénásokat az Art is Business kezdeményezés. A szervezet idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Art is Business Díjat azon vállalatoknak, településeknek és magánembereknek, akik jelentős szerepet vállaltak a művészeti és forprofit világ együttműködéseiben. Várja Önöket holnap reggel 6-tól a szerkesztő, Péli Nagy Kata és a műsorvezető, Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-13 06:35:00

    Tüntetések és többórás vita előzte meg a KATA átalakításáról szóló parlamenti szavazást. Az új szabályokról, az érintett vállalkozókról minden megtudhatnak a Reggeli Monitorból. A Magyar Nemzeti Bank ismét rendkívüli kamatemelést jelentett be: 9,75 százalékon zárta össze az egyhetes betéti kamatot és az alapkamatot. Kielemezzük. Miként azt is, hogy történelmi pillanatnak lehettünk tanúi a devizapiacon: a dollár 2002 után ismét ugyanannyit ért, mint az euró. És ha már Egyesült Államok: az amerikai inflációs adatra figyelnek árgus szemekkel a befektetők. De szó lesz arról is, hogy véget ért a vásárlókat megtévesztő, becsapós akciózások kora a hazai áruházakban. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-12 06:35:00

    Rekordgyorsasággal fogadhatja el a KATA-adózást érintő szigorításokat az Országgyűlés. De mi változik, és kiket érint majd ez fájdalmasan? Egyre nagyobb a feszültség Litvánia és Oroszország között, miközben a háborúban is fokozódik a helyzet: az oroszok egyre többször bombáznak, az ukránok pedig visszafogalnák az elveszített területeket. A háború folyományaként megnézzük az európai gázpiacot, a Gazprom ugyanis Olaszországba csökkentette ezúttal jelentősen a szállításokat. Egyre nagyobb káosz uralkodik az államcsődbe jutott Srí Lankán. Világjáró magazinunkban ezúttal Dubajba kalandozunk. De szó lesz arról is, hogy az ázsiai függőség csökkentése érdekében gigantikus chipgyár épül Franciaországban. És zajlik a Világjátékok az Egyesült Államokban, eddig messze a várakozások feletti magyar szerepléssel. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-11 06:35:00

    Történelmi mélypontokkal tarkított napok után kezd új hetet a forint, várva a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését, miközben a legfrissebb adatok szerint tovább emelkedtek a fogyasztói árak idehaza. Ezek a jelenségek lesznek a középpontban a hétfői Reggeli Monitorban, nemzetközi porondon pedig Boris Johnson brit miniszterelnök lemondásának fejleményeire és az Abe Sindzó volt japán kormányfő elleni merénylet hátterére figyelünk. Turizmusról is szó lesz, a hazai áremelkedések mellett a környező országok kínálatáról is szó lesz, hiszen a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nincs teltház a balatoni szálláshelyeken. Az agglomerációs ingatlanárak az egekben, de vannak változások a piacon, de érintjük még a gabonapiacot, ahol az aszály ellenére is fedezi a búzatermés a belföldi szükségletet. Mindez hétfő reggel fél 7-től, várja Önöket Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-04 06:35:00

    Elindult a dinnyeszezon, ezért a Reggeli Monitorban arról is beszélgetünk a FruitVeb elnökével, hogy nem ártott e a forróság a népszerű gyümölcsnek. Dübörög a nyári szezon, akadozik a légiközlekedés, a repülőtéri fennakadások elsődleges okairól is szót ejtünk, illetve egy magyar startup ötletéről is, akik hajóutak foglalására hoztak létre digitális foglalási rendszert. A kőolajtól és a földgáztól való elszakadás lehetőségeiről, energiahatékonysági ötletekről, izgalmas technikai megoldásokról el is szó lesz. Beszámolunk arról, hogy az óvodák és bölcsődék ismét pályázhatnak az Okos Óvoda Programra. A sportközgazdásszal az Újpest eladásának meghiúsulásától, a katari vb-n debütáló félautomata video bírós rendszerig sok mindenről beszélünk majd, például arról is, hogy eltűnhet a focitérképről a korábbi magyar bajnok Vác. Várja önöket a műsorvezető Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-07-01 06:35:00

    Jelentősen, 11 és 12,6 százalék közé emelte az idei inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank a korábban várt 7,5-9,8 százalékról. Ősszel tetőzhet az infláció, ezt követően lassan mérséklődik, és majd csak 2024-ben éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A Reggeli Monitorban az ING Bank vezető elemzője értékeli a folyamatokat. Turbulens a kukorica értékesítési piaca. Jelenleg lefelé indultak el a terményárak, ezért labilissá vált a termesztés nyereségessége. A piacot még inkább bizonytalanná teszi az orosz –ukrán háború. Ágazati körképben értékeljük a folyamatokat. A demofarmok segíthetnek az elszegényedő magyarországi településeken. A vadonatúj mezőgazdasági technológiák kipróbálására alkalmas agrárprojekt nem csupán magasabb terméshozamokat ígér, de az agráriumtól eltávolodó fiatal generációt is újfent a mezőgazdaság irányába terelheti. További részleteket a projekt létrejöttét elősegítő együttműködés képviselőitől, a Glia Kft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársától hallhatnak.Tőzsdenyitás, és makrogazdasági elemzések bel- és külföldről egyaránt elemzőinktől, a Reggeli Monitorban. Várja Önöket a szerkesztő Péli Nagy Kata és a műsorvezető Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-29 06:35:00

    Nagy meglepetést keltett a Magyar Nemzeti Bank: a 185 bázispontos emeléssel 7,75 százalékra emelkedett az alapkamat. Csütörtökön az egyhetes betéti eszköz kamata is felérhet erre a szintre. Az infláció az ősz folyamán tetőzhet, 12 százalék fölötti szinten. Az MNB legfrissebb döntéseit és előrejelzéseit az Erste elemzőjével vizsgáljuk meg. Hivatalosan is államcsődbe került Oroszország a Moodychr(39)s bejelentése után. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója úgy reagált, hogy csak mesterséges államcsődről van szó. Oroszországnak lenne pénze, de a nyugati szankciók miatt technikailag nem tudja teljesíteni a kifizetéseket. De szó lesz a kukorica piacról is az Ukrajnába rekedt jelentős szállítmányok árnyékában. Valamint arról, hogy kampány indít a Magyar Posta és az Országos Mentőszolgálat amiatt, hogy nagyon sok lakóház csak nehezen azonosítható, mert nincs kint a házszám, ami a mentősöknek és a postásoknak is problémát okoz. Emellett górcső alá vesszük a hazai magánegészségügyi szektor működését és kihívásait. Beszélünk az arany piacáról is, ugyanis a készülődő újabb Európai Uniós szankciók között szerepelhet az orosz arany behozatalának tilalma is. Tartsanak velünk, várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-28 06:35:00

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-27 06:35:00

    Visszafelé sültek el a nyugati szankciók, valójában még mindig Oroszország dönt Európa sorsáról - állítja egy megkérdezett közgazdász. Az Equilor elemzője a forint sorsára és a Magyar Nemzeti Bank lépéseire fókuszál, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatójával pedig az uniós csúcs fejleményeit beszéljük át. Szó lesz még a Reggeli Monitorban a hazai átlagkeresetekről, valamint az európai légiipar munkaerőhiányáról is. Az Mfor-Privátbankár.hu munkatársa a szlovén ingatlanpiacról hoz érdekességeket, egyre több magyar fedezi fel ugyanis az országot. Idehaza pedig egy régi-új jelenséget vizsgálunk, egyre többen költöznek többgenerációs házakba. Követjük a vizes-világbajnokság eseményeit, a hétvégi sikerekről Szabados Gábor sportközgazdászt kérdezzük. Fél 7-től várja Önöket Nagy Károly.

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-17 06:35:00

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-16 06:35:00

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2022-06-16 06:30:00

    Egyik szemünk az Európai Központi Bank rendkívüli ülésén, másik pedig az amerikai jegybank kamatdöntésén - erről szólt a szerdai nap. Emellett szó lesz még a Reggeli Monitorban a forint mélyrepüléséről, valamint a turisztikai szezon kezdetén a legkedveltebb külföldi úti célokról, árakról és a szektor hazai cégeinek helyzetéről is beszélünk. Kriptoverzum rovatunkban a kriptodevizák lejtmenetének hátterét elemezzük. Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Nagy-Britannia ellen, jelentős a munkaerőhiány a papíriparban, valamint minden negyedik magyar okostelefon függő - ezek a témák sem maradnak ki csütörtök reggel. Nagy Károly várja Önöket fél 7-től.