Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Bővített keretösszeggel és átalakított kritériumrendszerrel újraindultak az OTKA-pályázatok. Közel 13 milliárd forintra lehet pályázni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatói kezdeményezésű projekteket finanszírozó pályázatán. Részletek péntek reggel. Az átlagnál gyorsabb ütemben értéktelenedtek el a nyugdíjak tavaly év végén. A KSH adatai szerint a nyugdíjas háztartásokra szűkített infláció mértéke majdnem 4 százalék volt. 2020 novemberében 5 százalékkal magasabb volt az építőipari termelés volumene, mint egy évvel korábban. Havi szinten több mint 12 százalékos volt a bővülés – közölte a KSH. Azért csúszások idén is lesznek, a munkaerőhiány miatt. Péntek reggel az is kiderül, hogy milyen évet várnak a cégvezetők idénre? Ezek mellett lesz szó az új amerikai elnök gazdaságélénkítő terveiről, és az olaszországi fejleményekről is. Várja Önöket Nagy Károly!

2020-12-23 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2020-12-23 06:35:00

Az alapvetően külföldi vendégekre építő budapesti turizmus megsemmisült az év végére – mondta a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke rádiónknak. A belföldi vendégekre kalibrálták át a 2020-as évet, de nekik sem a költési hajlandóságuk, sem a számosságuk nem tudja kiváltani a külföldi látogatók elvesztését. Elsőként az üzleti turizmus állhat helyre, a szektor egésze csak 2023-ra. Nem hozott cégbedőlési boom-ot az idei év – jelentette ki az Opten céginformációs igazgatója. A koronavírus okozta gazdasági visszaesés természetesen meglátszódott a társaságokon is, számtalan vállalatot maguk a tulajdonosok szüntettek meg. Mindössze a cégek fele foglalkozik a pénzmosás elleni törvényben rögzítettekkel, pedig jogszabályi kötelezettség ez a tevékenység – mondta a megkérdezett tanácsadó. A demokrata javaslatok kimaradtak az újabb tengerentúli gazdasági mentőcsomagból – mondta az Equilor szenior elemzője. A Kongresszus mindenesetre elfogadta a 900 milliárd dolláros csomagot, amire a képviselőház és a szenátus is rábólintott. De ha jön Biden, jöhet a harmadik fiskális csomag is. Szó lesz még aranypiacról, az egészségügyi szektor kilátásairól, és természetesen a Brexitről is, hiszen szerda estére végleg eldől, hogy megállapodás nélkül, vagy szabadkereskedelmi egyezménnyel lépnek ki a britek az unióból. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2019-12-13 06:35:00

    Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank új elnöke. Christine Lagarde első kamatdöntő ülésén a testület nem változtatott a kamatokon. Utánajártunk, mi várható. A Pénzügyminisztériumban bemutatták a jövő évi költségvetés és államadósság finanszírozási tervét. Jön a 20 éves állampapír. Továbbra is a kereskedelmi háborús bizonytalanságok húzzák vissza az európai ipari termelést. A hónapok óta tartó visszaesés októberben egy 0,5 százalékos csökkenéssel folytatódott. Több mint 9 százalékk