Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Bővített keretösszeggel és átalakított kritériumrendszerrel újraindultak az OTKA-pályázatok. Közel 13 milliárd forintra lehet pályázni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatói kezdeményezésű projekteket finanszírozó pályázatán. Részletek péntek reggel. Az átlagnál gyorsabb ütemben értéktelenedtek el a nyugdíjak tavaly év végén. A KSH adatai szerint a nyugdíjas háztartásokra szűkített infláció mértéke majdnem 4 százalék volt. 2020 novemberében 5 százalékkal magasabb volt az építőipari termelés volumene, mint egy évvel korábban. Havi szinten több mint 12 százalékos volt a bővülés – közölte a KSH. Azért csúszások idén is lesznek, a munkaerőhiány miatt. Péntek reggel az is kiderül, hogy milyen évet várnak a cégvezetők idénre? Ezek mellett lesz szó az új amerikai elnök gazdaságélénkítő terveiről, és az olaszországi fejleményekről is. Várja Önöket Nagy Károly!

2020-08-03 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2020-08-03 06:35:00

Talán még sosem volt olyan gyenge évjárat almából, mint amilyen az idei. Egy átlagos évhez képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt 40-50 százalékkal lehet gyengébb a termés, valamivel 300 ezer tonna feletti. A jóval kisebb területen termelt körte esetében még rosszabb a helyzet, akár 60 százalékos is lehet a visszaesés. Csaknem 399 ezer forint volt itthon a bruttó átlagkereset májusban, de a statisztika nem tükrözi a pontos képet – reagált a Raiffeisein Bank elemzője a KSH adataira. A hivatal szerint több mint 9 százalékkal bővültek az átlagbérek egy év alatt idehaza. A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset több mint 259 ezer forint volt. Torzítja az adatokat, hogy a hivatal csak az öt főnél több embert foglalkoztató cégeket méri fel, márpedig a vírushelyzet miatt sokan veszítették el a munkájukat az alacsonyabb jövedelmű, kisebb cégek dolgozói közül. A járványidőszak ellenére kifejezetten pozitív számokat produkáltak az amerikai technológiai óriások. Az Apple és a Facebook bevétele is 11 százalékkal tudott nőni a harmadik üzleti negyedévben. A pandémia eddigi nyertesének az Amazont lehet tekinteni, hiszen Jeff Bezos cége majdnem 90 milliárd dolláros profitról számolt be a felfutó online kereskedelem hatására. További érdekes témákkal, a legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Nagy Károly és Németh László.

Belehallgatás:

Korábbi adások

  • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

    2019-12-13 06:35:00

    Nem okozott meglepetést az Európai Központi Bank új elnöke. Christine Lagarde első kamatdöntő ülésén a testület nem változtatott a kamatokon. Utánajártunk, mi várható. A Pénzügyminisztériumban bemutatták a jövő évi költségvetés és államadósság finanszírozási tervét. Jön a 20 éves állampapír. Továbbra is a kereskedelmi háborús bizonytalanságok húzzák vissza az európai ipari termelést. A hónapok óta tartó visszaesés októberben egy 0,5 százalékos csökkenéssel folytatódott. Több mint 9 százalékkal több külföldi vendég érkezett Magyarországra és az általuk eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal nőtt 2019 októberében. Ez csak néhány érdekesség, emellett érkezik a stúdióba az OTP elemzője, az inflációs kilátásokról hallhatnak majd mélyebb elemzést. De beszámolunk arról, hogy miként alakult a választások kimenetele Nagy-Britanniában, és az eredmény hogyan befolyásolja a Brexit-folyamatot. Várja Önöket péntek reggel Nagy Károly.

    Belehallgatás: