Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Előző becsléséhez képest lefelé, hat éves mélypontra módosította az euróövezet negyedik negyedévi éves GDP-növekedési ütemét az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Európai Unió - akkor még 28 tagállamában - 1,4 százalékkal nőtt a GDP, az euróövezetben pedig 1,2 százalékkal. Negyedéves alapon a román gazdaság teljesített a legjobban, éves szinten pedig a magyar. Az Egyesült Államok bár a venezuelai elnök, Maduro bukását szeretné, nem valószínű, hogy katonailag is beavatkozik az ország ügyeibe a Dél- Amerika szakértő szerint. Az Egyesült Államok elsők között ismerte el Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjének. Azóta 50-nél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme elismerte őt. A súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő országban viszont továbbra sincs változás, amíg Maduro mögött ott van Kína, Oroszország és a helyi hadsereg. Kicsi rá az esély, hogy elmaradjon a tokiói olimpia, de szakértők szerint vészforgatókönyvek kellenek. A koronavírus miatt a japán kormány máris költségvetési átcsoportosításba kezdett. A pénz nagy részét vészhelyzeti intézkedésekre költik: gyorstesztek és oltóanyag kifejlesztésére, valamint kórházak felkészítésére. Ha jól tervezték meg a nyári játékok sportlétesítményeit, akkor egy esetlegesen törölt olimpia sem okozna drámai problémát a helyszínek hasznosítása szempontjából. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Nagy Károly és Németh László.

2019-02-19 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2019-02-19 06:35:00

Németország után Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot érintené leginkább az európai autókra vonatkozó, amerikai importvám emelés- mondta az ING vezető elemzője. Az ifo müncheni gazdaságkutató intézet szerint amennyiben az Egyesült Államok 25 százalékra növeli a vámtételeket, a tengerentúlra irányuló német export hosszú távon a felére csökkenne. Az Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2,5 százalékkal csökkent a GDP arányos államadósság tavaly. A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint a maastrichti adósság a GDP 69,0 százaléka volt. Újabb szankciók léphetnek életbe Oroszországgal szemben, mivel nem látszik semmilyen megoldás a Moszkva és Ukrajna között fennálló helyzet rendezésére- erről az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője beszélt. Federica Mogherini elmondta, hogy az unió nem csak a Krím-félsziget kérdésében nem lát előrelépést, hanem a tavaly novemberben a Kercsi-szorosnál történt incidens esetében sem kaptak megnyugtató válaszokat az orosz féltől. A későbbi Mars expedícióhoz adhat gyakorlóterületet a Hold ismételt meghódítása – mondta a Puli Space alapítója, miután a NASA igazgatója a holdraszállási program újraindításáról beszélt. Bridenstine szerint 2028-ig embert küldenének a Holdra, azt megelőzően egy kisebb űrállomást létesítenének a Hold pályáján. Ötből három magyar teniszező kezdheti meg szereplését a főtáblán a héten zajló budapesti WTA-tornán. A magyar bajnokságot megnyerő Arn Gréta a selejtezőből jutott a főtáblára, míg Stollár Fanny és Bondár Anna szabadkártyával indulhat a legjobbak között. Gálfi Dalma és Nagy Adrienn viszont egyaránt döntő szettben búcsúzott a selejtezők során. Február 16-án 14. alkalommal rendezték meg a magyar borok és gasztronómia legnagyobb presztízsűnek szánt rendezvényét, a Magyar Borok Bálját. A bál deklarált célja, hogy a magas minőségű magyar borokat méltó környezetben mutassák be az exkluzív vendégeknek. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly és Nesta!

Belehallgatás:

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2019-02-04 06:35:00

  A Dél–Amerika szakértő szerint valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok jelentősen növelné latin-amerikai befolyását. A The Wall Street Journal elemzésében azt írja, hogy a venezuelai Nicolas Maduro elnök megbuktatása csak a kezdet, a Trump-adminisztráció távlati célja, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert Kubában és megakadályozza Oroszország, Irán és Kína térnyerését a térségben. A szakértő szerint az amerikai elnök elsősorban belső problémákkal van elfoglalva, elég csupán a mexikói határra tervezett fal kérdésére gondolni. Tovább esett a Caixin beszerzésimenedzser indexe. A mutató hároméves mélypontra süllyedt januárban, 48,3 pontra esett, 1,4 pont havi mínusszal. A cégek termelése, illetve rendelésállománya is tovább csökkent. A kínai szolgáltatóipar ugyanakkor jól teljesít, ami jól mutatja az egész gazdaság átalakulását. 2030-ra önfenntartóvá válhat a magyar labdarúgás. A Trend FM által megkérdezett sportközgazdász azt mondta, hogy a kormány tervezi a TAO-rendszer lényeges átalakítását. Ennek első lépése, hogy a következő két évben csökkentik a TAO-támogatásokra fordítható összeget, összesen 100 milliárd forinttal. A cél az, hogy a csapatok a jegyeladásokból, szponzori támogatásokból és a közvetítési jogok bevételéből tartsák el magukat. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci árfolyamokkal várja Önöket Nagy Károly és Tresó T. Tibor.

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2019-01-25 06:35:00

  Elismerte az euróövezet gazdasági lassulásával kapcsolatos kockázatok növekedését az Európai Központi Bank elnöke. Mario Draghi arról beszélt, hogy a jegybankároknak még időre van szükségük ahhoz, hogy eldöntsék, hogy mennyire tartós a jelenlegi lassulás. Az EKB egyébként kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően az irányadó rátát 0 százalékon, az egynapos hitelkamatot 0,25 százalékon, a betéti kamatot pedig -0,4 százalékon hagyta. Egy tavaly decemberben beérkezett nagy mennyiségű Európai Uniós támogatás és Nagy Márton MNB alelnök nyilatkozata hajtotta a forint erősödését az euróval szemben egészen a 320-as szint alá. Az Equilor pénzügyi innovációs vezetője elmondta, hogy az euróban kapott uniós pénzek forintra váltása lényegesen lenyomta a magyar fizetőeszköz árfolyamát. A Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére számít az Equilor 2019-ben. Az Equilor vezető elemzője szerint az MNB alelnökének, Nagy Mártonnak a nyilatkozata egyértelmű jelnek vehető a monetáris szigorítás mellett. Csaknem tíz százalékkal nőtt a magyarországi turizmus forgalma 2018-ban. A Szállás.hu marketing menedzsere elmondta, hogy az 1-2 éjszakás rövid üdülések voltak a leggyakoribbak a sok hosszú hétvége miatt. A legnépszerűbb úti célok egyébként Budapest mellett Siófok, Eger és Hajdúszoboszló voltak. Keresztes Nóra azt is elmondta, hogy az átlagos foglalási érték csaknem 50 ez