Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

Előző becsléséhez képest lefelé, hat éves mélypontra módosította az euróövezet negyedik negyedévi éves GDP-növekedési ütemét az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Európai Unió - akkor még 28 tagállamában - 1,4 százalékkal nőtt a GDP, az euróövezetben pedig 1,2 százalékkal. Negyedéves alapon a román gazdaság teljesített a legjobban, éves szinten pedig a magyar. Az Egyesült Államok bár a venezuelai elnök, Maduro bukását szeretné, nem valószínű, hogy katonailag is beavatkozik az ország ügyeibe a Dél- Amerika szakértő szerint. Az Egyesült Államok elsők között ismerte el Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjének. Azóta 50-nél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme elismerte őt. A súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő országban viszont továbbra sincs változás, amíg Maduro mögött ott van Kína, Oroszország és a helyi hadsereg. Kicsi rá az esély, hogy elmaradjon a tokiói olimpia, de szakértők szerint vészforgatókönyvek kellenek. A koronavírus miatt a japán kormány máris költségvetési átcsoportosításba kezdett. A pénz nagy részét vészhelyzeti intézkedésekre költik: gyorstesztek és oltóanyag kifejlesztésére, valamint kórházak felkészítésére. Ha jól tervezték meg a nyári játékok sportlétesítményeit, akkor egy esetlegesen törölt olimpia sem okozna drámai problémát a helyszínek hasznosítása szempontjából. A legfrissebb tőzsdei- és devizapiaci információkkal várja Önöket Nagy Károly és Németh László.

2018-12-21 06:35:00 Adásunk

Reggeli Monitor Nagy Károllyal

2018-12-21 06:35:00

Nem jutott megállapodásra a munkaadói és a szakszervezeti oldal a jövő évi béremelések mértékéről. A munkáltatók egyszámjegyű, a szakszervezetek pedig kétszámjegyű minimálbér illetve garantált bérminimum emelést sürgettek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. A kormányoldal passzivitása miatt sem sikerült egyezségre jutnia a munkaadóknak és a szakszervezeteknek a jövő évi béremelésekről- mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Trend FM-nek. Több mint tíz százalékkal emelkedtek a keresetek októberben. A KSH közlése szerint 327 000 forint volt a bruttó átlagkereset, a januártól októberig tartó időszakban a nettó átlagkereset 215 700 forintra emelkedett, ami csaknem 12 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Versenyképességi fordulat nélkül nem ismételhető meg az idei, kiemelkedő gazdasági növekedés- mondta a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. A magyar gazdaság a jövő évtől fokozatosan lassulni fog, a feszes munkaerőpiac miatt munkavállalói oldalról már nem lehet tovább serkenteni a GDP növekedést. Kivonja Szíriából az Iszlám Állam ellen fellépő, mintegy 2000 főnyi haderejét az Egyesült Államok. Donald Trump amerikai elnök erről Twitter bejegyzésben tájékoztatott. A Fehér Ház szóvivője szerint az Iszlám Állam elleni küzdelem új szakaszába lépett, miután legyőzték a terrorszervezet helyi kalifátusát. Több mint 50 ezer tűzeset után majdnem 40 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók az elmúlt 8 évben. A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője elmondta, hogy a karácsonyi időszak különösen frekventált, de nem a karácsonyfaégők vagy adventi koszorúk okozzák a legtöbb tűzesetet. Több millió forintos visszatérítést fizet az ügyfeleinek a Vodafone, ezért a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette a telekommunikációs céggel szemben indított eljárást. A GVH azért kezdett vizsgálódni, mert a Vodafone megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. Várja Önöket a műsorvezető, Nagy Károly!

Belehallgatás:

Korábbi adások

 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2019-01-25 06:35:00

  Elismerte az euróövezet gazdasági lassulásával kapcsolatos kockázatok növekedését az Európai Központi Bank elnöke. Mario Draghi arról beszélt, hogy a jegybankároknak még időre van szükségük ahhoz, hogy eldöntsék, hogy mennyire tartós a jelenlegi lassulás. Az EKB egyébként kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően az irányadó rátát 0 százalékon, az egynapos hitelkamatot 0,25 százalékon, a betéti kamatot pedig -0,4 százalékon hagyta. Egy tavaly decemberben beérkezett nagy mennyiségű Európai Uniós támogatás és Nagy Márton MNB alelnök nyilatkozata hajtotta a forint erősödését az euróval szemben egészen a 320-as szint alá. Az Equilor pénzügyi innovációs vezetője elmondta, hogy az euróban kapott uniós pénzek forintra váltása lényegesen lenyomta a magyar fizetőeszköz árfolyamát. A Magyar Nemzeti Bank kamatemelésére számít az Equilor 2019-ben. Az Equilor vezető elemzője szerint az MNB alelnökének, Nagy Mártonnak a nyilatkozata egyértelmű jelnek vehető a monetáris szigorítás mellett. Csaknem tíz százalékkal nőtt a magyarországi turizmus forgalma 2018-ban. A Szállás.hu marketing menedzsere elmondta, hogy az 1-2 éjszakás rövid üdülések voltak a leggyakoribbak a sok hosszú hétvége miatt. A legnépszerűbb úti célok egyébként Budapest mellett Siófok, Eger és Hajdúszoboszló voltak. Keresztes Nóra azt is elmondta, hogy az átlagos foglalási érték csaknem 50 ezer forint volt, az átlagos foglalási idő pedig több mint fél évre emelkedett. Ideiglenesen átvette a hatalmat Nicolás Madurotól az ellenzéki többségű nemzetgyűlés elnöke Venezuelában. Juan Guaidó önkényesen nevezte ki magát államfőnek a Maduro elleni tüntetésen. Az ellenzéki politikust Washington azonnal elismerte legitim vezetőnek, mire válaszul a puccsot emlegető Maduro megszakította a diplomáciai kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Ötből négy lakásba nem jut be elég természetes fény Magyarországon- derül ki a VELUX Cégcsoport kutatásából. A 14 országra kiterjedő felmérés szerint itthon a háztartások több mint 80 százalékában már akkor is villanyt kell kapcsolni, amikor odakint még világos van. A többi vizsgált ország átlaga 76 százalék, ugyanakkor az elöregedett lakáspark miatt más uniós tagállamokban is magas ez az arány. Várja Önöket a műsorvezető, Szűcs Péter!

  Belehallgatás:
 • Reggeli Monitor Nagy Károllyal

  2019-01-24 06:35:00

  A hitelezés lehet idén az ingatlanpiac motorja, jelenleg minden második lakást kölcsönből vásárolnak – mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A portál elemzése szerint január első három hetében megugrott a kereslet az eladó, illetve a kiadó lakásoknál is, a kínálat viszont nem bővült ugyanilyen mértékben. A Cardiff City rekordigazolása is azon a kisrepülőn utazott, amelynek nyoma veszett a radarképekről a La Manche csatorna felett. Jelenleg a brit partiőrség keresi a feltételezhetően lezuhant repülőgép maradványait. Gyakorlatilag stagnált a Budapesti értéktőzsde részvényindexe, a BUX tavaly az egész évet nézve. Ez jó hír, hiszen nagy piacok mutatói is estek, a feltörekvő piacokon pedig kétszámjegyű mínuszok is előfordultak – mondta Budapesti értéktőzsde vezérigazgató-helyettese. A fő kérdés a japán jegybank vonatkozásában idén is az, hogy mennyire tudja fenntartani példa nélküli eszközvásárlásait – így reagált a Raiffeisen Bank elemzője a Bank of Japan friss előrejelzésére. Ez csak néhány téma a reggeli műsorból. Ezek mellett élő beszélgetést hallhatnak az MKB, és az ING elemzőivel a legfrissebb piac