Az XTB nemrég tette közzé a 2020-ra vonatkozó teljes éves eredményeit. Nehéz év volt, de a rekordmennyiségű új számla és a profitból ítélve, az XTB esetében ez nem igaz?

2020 minden szempontból a legjobb év volt az XTB történetében. Több mint 112 000 új fiókot regosztáltunk, és több mint 89,9 millió EUR nyereséget termeltünk. Az elmúlt évek során egyértelmű volt számunkra, hogy az általunk vállalt stratégia hatékonynak bizonyult, és ennek végrehajtására kell összpontosítanunk valamennyi folyamatunk optimalizálásával együtt, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy továbbra is ilyen dinamikus növekedési ütemben haladjunk, és biztosak lehessünk abban, hogy ügyfeleink a lehető legjobb szolgáltatást kapják.

 

Milyen történet rejtőzik az eredmények mögött? Csak a világjárvány, melynek okán az emberek időt találnak a befektetésre, vagy több tényező kombinációja bizonyult szerencsésnek a vállalat számára?

A világjárvány 2020 elején minden bizonnyal hatással volt a piaci volatilitásra, és ez minden bizonnyal a pénzügyi piacok iránti fokozott érdeklődés egyik hajtóereje volt. Másrészt a külső beszámolók egyértelműen azt mutatják, hogy ebben az időszakban az iparág egyik leggyorsabban növekvő vállalata voltunk, ami azt bizonyítja, hogy eredményeinket saját stratégiánk is erősen befolyásolta nemcsak a 2020-as év folyamán, hanem már az azt megelőző időszakban. Szilárd meggyőződésem, hogy az elmúlt években minden szinten fejlődtünk, beleértve a termékek szélesebb skáláját, a világszínvonalú szolgáltatásokat és technológiákat, az optimalizált belső folyamatokat számtalan részlegen, mint például az értékesítés, az ügyfélszolgálat és a marketing. Összegzésként biztos vagyok abban, hogy ez a siker nem lett volna lehetséges a csapatunk által az elmúlt években végzett hatalmas munka nélkül.

Az XTB rekord értékesítésről és nyereségről számolt be. Mivel Önök osztalékalapú társaság, ennek a profitcsomagnak mekkora része jut az XTB részvényeseinek?

Az XTB osztalékpolitikája azt feltételezi, hogy az igazgatótanács a közgyűlésnek osztalékfizetést javasol, figyelembe véve a Társaság önálló éves pénzügyi beszámolójában bemutatott nettó nyereség szintjét és a Társasághoz kapcsolódó számos tényezőt, beleértve a további műveletekre való kilátásokat, a jövőbeni nettó nyereséget, a készpénz iránti keresletet, a pénzügyi helyzetet, a tőkemegfelelési mutatókat, a terjeszkedési terveket, a jogi követelményeket ezen a területen és a KNF irányelveit. Különösen az igazgatóságot, az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatok benyújtásakor a Társaság tőkemegfelelési mutatóinak és a Csoport fejlődéséhez szükséges tőke megfelelő szintjének biztosítása vezérli majd. Az igazgatóság fenntartja, hogy szándéka a jövőben az osztalékfizetésről szóló határozatok elfogadását javasolja a közgyűlésnek, a fent említett tényezők figyelembevételével, a Társaság adott pénzügyi év önálló nettó eredményének 50–100% -os szintjén. A 2020-as önálló nettó nyeresége 89,9 millió EUR-t tett ki.

A brókereket nem könnyű összehasonlítani a termékkínálat és a piaci szemlélet különbségei miatt, de hogyan viszonyítaná az XTB-t a globális szereplőkhöz? Hol szeretne lenni az XTB ebben a rangban egy év múlva?

Külső jelentések azt mutatják, hogy az XTB az iparág vezető vállalatai között volt az aktív ügyfél-növekedés és a volumen növekedése szempontjából. Amit meg kell említenem, hogy ez a növekedés nem elégítette ki ambícióinkat, és 2021 folyamán arra törekszünk, hogy folytassuk dinamikus növekedésünket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az iparágunkban a világ 5 legnagyobb vállalata közé tartozzunk az aktív ügyfelek számára vonatkozóan. Vigaszunk az, hogy pontosan tudjuk, mit kell tennünk ennek érdekében.     Omar Arnaout, az XTB vezérigazgatója

Hogyan foglalná össze 2020 negyedik negyedévét a piaci helyzet szempontjából, és hogyan hat ez az eredményekre?

2020 negyedik negyedévében folytatódott a felfelé irányuló ármozgás a legnépszerűbb indexeknél. Az XTB szempontjából az amerikai indexek és a DAX alapú CFD-k bizonyultak a legjövedelmezőbb eszközöknek a vállalat számára. Általános szempontból a top 10 legjövedelmezőbb eszköz szinte megegyezett a többi negyedévével. Amik ebben az időszakban kiemelkedtek, azok a szójababon és a Ripple-n alapuló CFD-k voltak. A szójabab folytatta az eredetileg 2020 júniusában megkezdett emelkedő tendenciáját, amelynek ára majdnem megduplázódott. Másrészt a Ripple volt az kriptovaluta, amely értékét vesztette tulajdonosainak szabályozási problémái miatt, amelyekkel a SEC-vel szembesülnek.

A legutóbbi aktuális jelentésben megerősítette egy új XTB iroda megnyitásának tervét Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben. Megoszthatja ennek a bővítésnek az ütemtervét?

Az XTB már sok ügyfél figyelmét felkeltette a világ minden tájáról, és miután megszilárdítottuk pozícióinkat jelenlegi piacainkon, úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a globális terjeszkedéshez, és a dubaji iroda jelenleg a prioritásaink közé tartozik. Jelenleg az olyan formalitások befejezésén dolgozunk, amelyek lehetővé teszik számunkra az üzleti tevékenység megkezdését, és célunk az operatív tevékenység megkezdése 2021 első felében. Valóban örülünk ennek a projektnek, és nagyon nagy növekedési potenciált látunk a régióban.

A teljes interjút az XTB honlapján olvashatja tovább.