A mai gazdasági naptár további részleteiről, a július utolsó napján közölt makroadatokról ITT olvashat.

A Microsoft 2024 második negyedévére vonatkozó negyedéves jelentése, bár meghaladta az előrejelzéseket, nem tudta javítani a vállalat körüli hangulatot. A vállalat több kulcsfontosságú szegmensében az árrés a legalacsonyabbnak bizonyult az egész 2024-es évben. A bevételek 15%-kal nőttek é/é, szemben az Azure értékesítés 30%-os év/év növekedésével (a vállalat 30-31%-os éves növekedést várt).

A vártnál valamivel jobb eredmények nem voltak elegendők a hangulat javításához, a piaci várakozások magasak; a Micorosft most 3% körüli veszteségben van, bár az első reakcióban több mint 7%-ot veszített. Az AMD részvényei ezzel szemben több mint 7%-ot erősödtek a második negyedéves eredmények után.

Az adatközpontok eladásai 115%-kal nőttek; a vállalatnak sikerült felülmúlnia az előrejelzéseket a bevétel (9%-kal nőtt é/é) és az eredmény (0,69 dollár részvényenként a 0,68 dolláros előrejelzéssel szemben) tekintetében. A vállalat megemelte a 2024. harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzéseket. E közzététel nyomán az US100 kontraktusok ma magasabban kereskednek, amit a félvezető szektorban tapasztalható hangulat javulása támogat.

A Bank of Japan 15 bázisponttal 0,25%-ra emelte a kamatlábakat, szemben a változatlan, 0,1%-os szinten tartásra vonatkozó előrejelzésekkel. A japán jen óriási volatilitást mutatott a Bank of Japan döntése alatt - kezdetben 151 körüli szintre gyengült, majd 154-ig emelkedett. A devizapár jelenleg 152,8 ponton stabilizálódik, és gyakorlatilag változatlanul kereskedik a döntés előtti szinthez képest.

A BoJ ugyanakkor bejelentette, hogy 2026 első negyedévében havi mintegy 3 billió jenre (19,6 milliárd dollár) csökkenti a kötvényvásárlásokat. Elemzők agresszívabb csökkentésre számítottak. A befektetők várják a BoJ kormányzója, Ueda beszédét.

A japán indexek enyhén emelkedtek; a Nikkei stagnált, a Topix pedig 0,45%-ot emelkedett. Japánban az építési engedélyek éves szinten -6,7%-kal csökkentek, szemben a korábbi -2,4%-os előrejelzéssel és -5,3%-kal. A fogyasztói hangulat Japánban 36,7-et jelzett, ami alig haladta meg a 36,6-os előrejelzést és a 36,4-es előrejelzést.
A japán kiskereskedelmi forgalom azonban 3,7%-kal emelkedett éves szinten szemben a 3,3%-os várakozásokkal és a korábbi 2,8%-kal. Az ipari termelés -7,7%-kal esett év/év alapon a korábbi 1,1%-os növekedéssel szemben.

Havi szinten azonban a csökkenés a vártnál valamivel kisebb volt, -3,6%, szemben a -4,8%-os előrejelzéssel és a korábbi -3,6%-kal.A kínai Hang Seng több mint 2,1%-ot emelkedett a Kínából érkező vegyes adatok ellenére. A kínai indexek mellett az ASX és a koreai KOSPI 1,5%-kal, illetve 0,5%-kal emelkedett. Az indiai SENSEX új történelmi csúcsra emelkedett, és 0,3%-ot erősödött.

A kínai szolgáltatóipari PMI 50,2 lett a várakozások 50,2 és a korábbi 50,5 ellenében. A kombinált index 50,2 volt a májusi 50,5-tel szemben. Az NBS feldolgozóipari PMI-je 49,5 volt, ami némileg magasabb a várt 49,3-nál, de némileg gyengébb a korábbi 49,5-nél.

Az ausztráliai adatok szerint az RBA által mért infláció medián értéke 0,8%-ra csökkent negyedéves szinten az 1%-os előrejelzéssel és 1,1%-kal szemben (éves szinten 4,1%-ot jelzett a korábbi 4,4%-kal szemben).

Ausztráliában a kiskereskedelmi forgalom hónap/hónap alapon 0,5%-kal emelkedett az előrejelzéssel (0,2%) és a korábbi 0,6%-kal szemben. Az új-zélandi aktivitási mutatók is magasabbak lettek a korábbiaknál.

Az API-jelentés után emelkednek az olaj határidős ügyletei; a WTI közel 1,2%-os ugrást könyvelhet el. A készletek közel -4,5 millió hordóval csökkentek a korábbi -3,9 millió hordós csökkenéssel szemben. A benzinkészletek -1,91 millió hordóval csökkentek, szemben a korábbi -2,8 millió hordóval, a párlatkészletek pedig -322.000 hordóval csökkentek, szemben a korábbi -1,5 millió hordóval.

Az euró-dollár csaknem 0,1%-al magasabb szinten kereskedik, a nemesfémeknél pedig jobb hangulat figyelhető meg. A CBOT búzakontraktusai mélyítik a csökkenést 520 dollárra bushelenként, közel 0,8%-os visszaeséssel.
Az amerikai választási felmérések szerint Harris támogatottsága fokozatosan emelkedik, ami reményt ad a demokratáknak a novemberi amerikai választásokon való „harcra".

USDJPY (M1 intervallum) - Forrás: xStation5