A szakértő szerint egy több elemből álló képet kell néznünk ahhoz, hogy megértsük, hogy mi történt az USA-ban. Egyrészt a dollárral kapcsolatban túlfűtött a hangulat, mivel jelenleg a dollár tűnik a legmegbízhatóbb devizának a piacon. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy az Európai Unió mondhatni bizonytalan helyzete miatt a befektetők kétkedve tekintenek az euróra és emiatt az USA gazdasága felértékelődik. A piac a kiszámítható és biztos folyamatokat szereti, így az Amerikából érkező váratlan híreket, mint az első negyedéves GDP adat, hajlamosak túlreagálni a befektetők. A másik nagyon fontos eleme ennek a kirakósnak, hogy a jó GDP adat ellenére az inflációt jelző mérőszám alulmúlta a várakozásokat. Emiatt egyre kisebb az esély egy 2019-es FED kamatemelésre.

 

 

Érdemes még megvizsgálni azt is, hogy a gazdaság bővülését többnyire egyszeri és rövidtávú hatások hajtották. A kereskedelmet az export húzta emellett viszont a lakosság belső fogyasztásának az üteme csökkent. Azt is látni kell, hogy az USA lakossága egy felhalmozási ciklusban van, tehát a közeljövőben a belső kereskedelem lassulhat, a piaci szereplők pedig erre rendezkedhetnek be.

Május elsején este a Federal Reserve System kamatdöntő ülést tart. Az elemzői konszenzus szerint nem lesz lényeges változtatás a kondíciókban. Ennek ellenére érdemes figyelemmel kísérni a FED közleményeit, hiszen a kiemelkedő GDP növekedés miatt változás is lehet a jegybanki kommunikációban.

Kolba Miklóssal, az ING szenior üzletkötőjével Nagy Károly készített interjút. A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: