A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,5 százalékkal alacsonyabb volt az augusztusinál. Az év első kilenc hónapjában a termelés 18,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Az út- és a vasútépítés szépít az adaton

Szeptemberben a két építményfőcsoport változatlan áron számolt termelése eltérően alakult: az épületeké 3,7 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 17,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 4,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – szeptemberben 8,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 18,6 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nőtt 2013 szeptemberéhez képest.

Visszaestek az szerződéskötések

A szeptemberben kötött új szerződések volumene 30 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 22, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,6 százalékkal maradt el a 2013. szeptemberi magas bázistól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014. szeptember végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 35,9 százalékkal magasabb volt, mint 2013. szeptember végén.

És így alakultak az árak

Az építőipar termelői árai 2014. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 1,7 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,6 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,4 százalékkal voltak magasabbak – közölte a KSH.