• Kétéves mélyponton a hazai infláció. A leálló gazdaságok és a drasztikusan csökkenő olajárfolyam hatására, megtorpant az utóbbi időben drámaian növekvő árdrágulás Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban 2,4% volt az infláció, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a maginfláció nem csökkent, továbbra is 4,3%-on áll, ami arra enged következtetni, hogy az áprilisi adat egyedi, átmeneti állapot. Az üzemanyagárak mellett a szolgáltatások árindexe csökkent nagy mértékben, míg az élelmiszerek ára továbbra is növekszik.
  • További részleteket tudhattunk meg a MNB eszközvásárlási programjáról, melynek célja a hozamgörbe kontroll alatt tartása és a likviditás biztosítása. Az egyik pillére az állampapír vásárlás, amely a 3 évnél hosszabb eszközökre koncentrál, és keretösszege 1000 milliárd forint. A másik a jelzáloglevélbe fektetés 300 milliárd tervezett kerettel. Ez gyakorlatilag egy lépés a monetáris lazítás felé.
  • Enyhe erőre kapott a forint

A jegybank lépései után múlt héten még jelentősen gyengült a forint, de ezen a héten próbálkozik az erősödéssel a hazai fizetőeszköz. Euróval szemben a hétfői napon járt legmagasabban az árfolyam, 354,60-on, majd innen indult meg az erősödés. A 350-es szintet ezután minden nap sikeresen áttörte az árfolyam, azonban egyszer sem tudott e szint alatt zárni, ami a technikai képet nézve teret engedett volna további erősödésnek.

Az USD/HUF devizapár kicsit vegyesebb képet mutat, hiszen a hét folyamán a dollár is erősödni tudott, 321,40 és 326 között mozgott az árfolyam.

Visszaesés az ipari termelésben

A koronavírus hatása visszaköszön a márciusi ipari adatokban a KSH által kiadott márciusi adatok szerint. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 10%-kal csökkent az ipari termelés volumene az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb súlyú visszaesést a járműipar produkálta, de az energiaszektor is csökkenéssel küzd.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.